Ще разгадаят ли мистерията с "тихите носители" на коронавируса

Те са "ахилесовата пета" в борбата с COVID-19
1 юни 2020 20:30, Нели Христова
33
Ще разгадаят ли мистерията с "тихите носители" на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Докато кризата заради коронавируса продължаваше, учените трупаха нови и нови данни за заразата. Това, което и до ден днешен ги озадачава са "тихите носители". Докато едни имат треска, кашлица или губят чувството си за обоняние и вкус, други носят вируса, но нямат абсолютно никакви симптоми. Според експертите е от особено значение да се разгадае мистерията с "тихите носители" и да се разбере, дали те не разпалват пандемията.

Още по темата

Когато група от хора се събира в църква в Сингапур в неделя сутрин, на 19 януари, едва ли някои от тях предполага, че това ще разпали епидемията в страната. Сред тях е и двойка, която се връща същата сутрин от Китай. Докато те търсят свободно място, мъжът и жената изглеждат в перфектно здраве. Никой не би предположил, че те носят вируса. По това време се твърди, че единственият начин да се разпространи COVID-19 е чрез кашлица. Но тъй като те не кашлят, не би трябвало вирусът да може да се разпространи.

Двойката си тръгва веднага след службата. Няколко дни по-късно симптомите се появяват, а това не е изненада, тъй като те са се върнали от Ухан, епицентъра на заразата. В Сингапур се появява първият клъстер на коронавируса. Изследвайки именно този случай, учените стигат до нови, доста притеснителни разкрития, за това как COVID-19 бързо намира нови жертви.

Мобилизирането на "вирусните детективи"

Хората, които не се познават, се заразяват един друг без да имат симптоми на коронавирус. За експертите в Сингапур това е изключително необичайно, тъй като тогавашните знания за COVID-19 показват друго за разпространението му. За това доктор Вернън Лий и екипът му започват "разследване", за да разберът как вирусът е плъзнал измежду хората. Похват, който много европейски държави въведоха доста по-късно.

През следващите няколко дни разследващите говорят със 191 членове на църквата и разбират, че 142-ма от тях са били на службата в онази събота, на 19 януари. След това бързо стигат до "Китайската двойка".

"Те навярно са си говорили помежду си, поздравявали са се, обичайните неща", обяснява доктор Лий. Това е полезен старт за разследването му, което има за цел да разбере, как вирусът се разпространява освен по добре познатия начин. Все още отговорът на въпроса как двойката разпръсква вируса, без да има симптоми, е неясен. А през това време става ясно още нещо - 54-годишна жена, която не е била на службата, също е заразена. Тя обаче е била в същата църква няколко часа по-късно. Появява се още един въпрос - как тя се е разболяла?

Доказателствата, които никой не очакваше да открие

Разследващите преглеждат записите от охранителните камери в църквата. Те забелязват, че жената, която се е разболяла на следващата служба, е заела едно от местата, на което е стояла китайската двойка. Някак, без да имат симптоми, те са успели да разпръснат вируса. Може би той е бил върху ръцете им, а те са докоснали седалките или се е съдържал в дъха им и е паднал върху тях.

Доктор Лий е сигурен само в едно - доказателствата показват, че COVID-19 се предава и измежду хора, които нямат абсолютно никакви симптоми. Това откритие е важно, тъй като из целия свят предупреждението е едно и също - да търсим симптоми, както у себе си, така и у другите, за да се предпазим от вируса. Но ако коронавирусът се разпространява тихо и невидимо, как разпространението му ще бъде спряно?

Разпространение преди появата на симптомите

Преди да се появят първите симптоми минават между 24 и 48 часа. Тогава болните са още по-заразни. Но как се случва разпространението на COVID-19 преди това?

Според някои експерти, ако вирусът се развива в горния респираторен тракт, то най-вероятно дори и само докато говорим с някого или дишаме, е достатъчно да го заразим. Всеки, който е близо, най-вече в закрито пространство, лесно може да се инфектира. Друг потенциален начин за разпространение на болестта е допира - вирусът може да попадне върху ръцете на човек, а след това той да докосне дръжка или в случая - столът в църквата. 

Някои хора така и не развиват симптоми

Още по-местериозен за учените е фактът, че някои от хората никога не показват симптоми, но предават болестта на други, които развиват тежка инфекция. Близо три четвърти от болните от COVID-19 така и нямат никакви симптоми според някои учени. Но достоверно проучване все още няма. Според някои, броят на заразените, които нямат никакви симптоми, е между 5% и 80%.

Властите в Норич решават да тестват целия град, за да открият така наречената "тъмна материя" на болестта. Според професор Нийл Хал, именно асиптоматичните случаи са тези, които разпалват пандемията. Според учените в Калифорния "тихите носители" са ахилесовата пета на обществото в борбата с коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Престанете с тези пропагандистки статии,вие сте срам за журналистиката.Продажници.
7
8
 
0
 
! Отговори
БИЛ 3 преди 3 години
Хайде сега, помолете Бил Гейтс да ви даде достъп до windows клъстерите, защото СУПЕРКОМПЮТЪРА на Гаргамел дори не могат да го пуснат камо ли да пренапишат целия този софтуер.А, отделно никой няма да ви даде този софтуер. Ако искате можете да пробвате и да принудите Бил. Опитайте.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непрекъснато противоположни неща за този вирус научаваме. Преди известно време пишеха, че според германски учени издържа едва ли не само минути върху различни повърхности. Имаше изследване, че безсимптомните носители не са заразни - дете във Франция с десетки контактни лица, нито един случай на заразен Сега точно обратното. Големи учени, голямо чудо. Защо просто не си признаят, че съвременната наука е безсилна? Нищо против науката, но знаем повече за космоса, отколкото за един *** вирус.
5
5
 
1
 
! Отговори
БИЛ 2 преди 3 години
След това трябва да напишете AI за случайно генерирани уравнения за анализ. И всичко това трябва да работи под управлението на супер клъстер.Разбрахте ли нещо? Съмнявам се!!! А, и да разберете, какво от това? Бил ви го каза в лицата. Ясно без увъртания. Разберете. Това е Свят, в който един футболист печели милиони. Няма проблем. Само, че ние не сме съгласни с такъв Свят.Хайде сега, помолете Бил Гейтс да ви даде достъп до windows клъстерите, защото СУПЕРКОМПЮТЪРА на Гаргамел дори не може д
4
5
 
0
 
! Отговори
БИЛ 1 преди 3 години
Ще разгадаят ли мистерията с "тихите носители" на коронавируса?Бързия отговор е: Не!Комплексния отговор е: Няма да стане!!! Можете ли да направите програма, която да управлява едновременно 100 машини за анализи? После софтуера трябва да бъде пренаписан за КИТАЙСКИЯ СУПЕР КЛЪСТЕР ПОД WINDOWS (ЕВРОПА НЯМА ТАКЪВ). Попитайте Бил Гейтс. Той ви го каза точно и много ясно. Има и още... Трябва да напише и модул, който използва всички класически и познати уравнения в биоинформатиката. След това AI за
3
6
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 3 години
Този начин на РАЗПРОСТРАНЕНИЕ СИ Е ХАРТАКТЕРЕН ЗА ГРИПОВЕТЕ!!!!! Това си се знае от 100 год.Има си носители на вируса,които не се разболяват,а самите болни си разпространяват вирусите задължително!!!!И почти всички вируси се разпространяват и от докосване и дори само от дишането!!!
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета.
1
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Дано го разгадаят бързо.