Нов удар по СЗО – доверяват се на изследване от писател и порно модел

Може би неправилно бе прекратено лечението с хидроксихлорихин
3 юни 2020 19:00, Нели Христова
47
Нов удар по СЗО – доверяват се на изследване от писател и порно модел
Снимка: БГНЕС

Вчера AP публикуваха записи от разговор по време на среща на СЗО, от който стана ясно, че докато организацията е хвалила публично Китай, азиатската държава всъщност изобщо не е помагала с данни, които са можели да помогнат в борбата с коронавируса в първите дни от пандемията. Сега разследване на The Guardian показва, че СЗО не е особено добра и в проверяването на източниците на изследванията на които се позовава.

Още по темата

Преди няколко седмици в медицинския журнал "Лансет" бе публикувано изследване, според което хидроксихлорихинът не помага на пациентите, а ги убива. Няколко дни по-късно СЗО настоя да се прекрати всякакво лечение с медикамента и сложи край на всички клинични изследвания, които трябваше да покажат дали хлорихинът помага или не.

Оказва се обаче, че проучването, което се противопостави на десетки много по-престижни изследвания, далеч не е толкова достоверно, колкото изглежда. Малко след като публикува проучването, "Лансет" обявява, че "изпитва притеснение" относно данните в него. За това The Guardian започва разследване.

Оказва се, че изследването е било проведено от малката американска компания Surgisphere, която има едва шепа служители, но повечето от тях нямат никакво научно образование. Мъжът, който се води ръководител на проучването, всъщност е автор на научнофантастична литература. Друг служител, който е обявен за маркетинг специалист, всъщонст е порно модел и хостеса.

Страницата на компанията в LinkedIn има по-малко от 100 последователи и до миналата седмица в нея са изброени едва шестима служители. След това броят им намалява на трима.

Surgisphere твърди, че има една от най-големите и най-бързо растящите бази данни от болници, но почти няма никакво присъствие онлайн. Има по-малко от 170 последователи в Twitter и няма никакви постове между октомври 2017 г. и март 2020 г. А до миналият понеделник, бутонът "свържи се с нас" води до сайт, изработен на WordPress за криптовалута. Факт, който повдига въпроса, как болниците изпращат данните си на компанията?

Съавтор на изследването е Сапан Дезай, главен изпълнителен директор на компанията. Срещу него обаче се водят три дела за злоупотреби, свързани с тази прочута база данни на Surgisphere.

Той твърди, че са неоснователни. През 2008 година започва краудфъндинг кампания за "медицинско устройство, за което никога не сте си и мечтали". Разбира се, то така и не е осъществено. Страницата на Дезай в Wikipedia е изтрита, след като се появяват обвиненията срещу Surgisphere.

Хидроксхлорикинът бе надеждата за справяне с COVID-19, но изследването на Дезай и компания, което твърдеше, че е включило 15 хил. пациенти от 1200 болници, го обяви за тих убиец. СЗО бързо прекрати дори програмите, които тестваха качествата на хидроксихлорихина.

Първи се усъмниха в Австралия. Според изследването до 21 април от страната са събрани данните на 600 заразени с коронавирус и 73 починали. Според реалните данни до 21 април починалите в Австралия са по-малко - 67. Броят не се покачва до 73 преди 23 април. Дезай бързо се оправда - без да иска, изследването включило в броя на починалите в Австралия и тези, издъхнали в малка болница в Китай.

The Guardian се свързва с пет болници в Австралия, които би трябвало да са дали данни на Surgisphere. Всички те отричат да имат връзка с изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
Менте от Китай преди 3 години
това е вече Лансет - Ком0нягите от Пекин сеят Зараза не само от Уханска Чума, но и Зараза от Ментета и Лъжи - такъв народ и държава не само, че никога няма да бъдат Световни Лидери, но и нямат място да са такива - да си лидер се иска много повече от това да налагаш Китайско Комунистическо Р0бство над Планетата!
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетите никога няма да дойдат, ако на някой това още не е станало ясно.
19
1
 
13
 
! Отговори
Пародия преди 3 години
Лансет от реномирани издание стана жълт *** който се принизи до нивото на пълната некадърност на СЗО.
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е първата световна икономика и ще продължава да се развива. САЩ са в упадък и все повече се превръщат във второстепенна сила. Тази жалка пропаганда против Китай не може да ги спаси. Времето им отмина.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То сзо го играеха секретарат и всъщност вместо централизирано да дават научно обосовани препоръки оставиха всичко на местната власт. То хубаво, ама местната власт и научният потвнциал в Германия е едно нещо, а у нас - друго. Просто бяхме тотално ощетени от липсата на адекватни обосновани препоръки
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как може да има толкова Тръмполизци. Тоя задължи България да плати предварително милиарди за самолети, дето ще дойдат някой ден. Вашите пари са там, той си ги харчи с кеф.
15
0
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
И СЗО се оказа заразена с вируса на посредствеността и жаждата за пари!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До The LancetИсторически "Лансет" е точно най-авторитетното медицинско списание. Това няма как да се промени в следващите 200 години. След това - кой знае?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хм!Сигурен ли сте, че правите разлика между "селекция" и "цензура"? Аз не съм...
12
1
 
13
 
! Отговори
ined преди 3 години
Крайно време е тази безполезна организация от корумпирани некадърници да бъде закрита.
11
3
 
7
 
! Отговори
Световните К0мундета преди 3 години
и Планът им За Преврат Срещу Тръмп е Разкрит - Порно-Актриси Стават Учени да Пишат, че Лекарството Взимано от Тръмп и Препоръчано от Него е Неефективно и дори Опасно - това е Фалшиви Новини - Висша Форма!! Н3гр0то П3др0с от СЗО се е самозабравил!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Тук става въпрос самио за СЗО и за никоя друга от изброените от теб ! Не се опитвай да манипулираш !
9
3
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
СЗО и ООН са от тестикулите на Цион!
8
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая всички ще разберат, че тоя коронавируса беше една силно гиперболизирана постановка
7
9
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
в Брюксел не Удобряваме, порно-звездата не Жендр и не се е снимала във филм за Еднополова Любофффф!
6
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде ,да започне плюенето по СЗО...по ООН, по ЮНЕСКО, по НАТО, по ЕС...давайте...всички са безполезни, няма нужда от тях, ***...нищо не сме видели от тях...и т.н.Давай, форумецо.
5
1
 
14
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
До Гафът е на...Лансет и всякакви други научни списания премахнаха редакторската си цензура си по време на коронакризата. Пуснаха да публикува всеки, без тежката процедура по одобрение, която трае с месеци. Всеки можеше да публикува всички, свързано с КВ19.Е, промъкнаха се и неистини и недобросъвестни писачи.Работа на СЗО е обаче да си проверява източниците, преди да дава световни препоръки.
4
2
 
20
 
! Отговори
Тръмп е Велик преди 3 години
само и само да Правят Контра на Тръмп и Порно-Актриса Направиха Учен от който зависи съдбата на Планетата. Маймунските номера, нямат край!
3
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ще валят бомби в Ухан :))))))))))))))))))))
2
2
 
26
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
СЗО все повече затъва.С тоя черен комунист начело, няма да прокопса.