Къде се нарежда България по безопасност от коронавируса?

Въпреки малкия брой заразени, Балканите не са чак толкова безопасни
8 юни 2020 08:41, Нели Христова
65
Къде се нарежда България по безопасност от коронавируса?
Снимка: Pixabay

Къде сме най-защитени от COVID-19? Според списание "Форбс" най-безопасната страна в света е Швейцария. А на последно място са Бахамите. Изданието подрежда сто държави, като родината ни се класира на 48-мо място, а според по-дългият доклад, който подрежда 250 държави, Южен Судан е най-опасната държава в света. 

Страните, в които шанса да се заразим с коронавирус са най-малки, са - Германия, Израел, Сингапур, Япония, Австрия. Дори Китай, който бе първоизточникът на заразата, се намира на 7-мо място. 

Според "Форбс" страните от Балканите, въпреки значително по-малкият брой заразени, не са чак толкова безопасни. Най-сигурната от тях е Словения на 32-о място. На 34-то място е Гърция, а още на две места след нея е Хърватия, Турция е на 37-о място, което е с 11 места преди България, въпреки че има по-голям брой хора, болни от COVID-19. Сърбия се намира на 54-то място, а Северна Македония не фигурира в класацията.

Румъния е на 57-мо място, като след нея се намира САЩ - страната, който дълго време бе с най-много заразени и най-много жертви на COVID-19. Другият първенец в негативната класация, Русия, е на 61-во място, точно след Франция.

Швеция, която реши да не наложи строги мерки, се е класирала на 65-то място, на две места след Беларус, чиито власти пък отричат, че има опасен вирус. Двете държави обаче се класират по-напред от Великобритания, която активно се бори с коронавируса. Тя е на 68-мо място.

Най-неблагоприятните места по време на пандемия са Индонезия, Камбоджа, Лаос и други африкански държави. В дъното на класацията е и Албания - на 88-мо място.

"Форбс" класира стоте държави като се позовава на 130 параметъра и повече от 11 000 информации по категории "ефикасност на карантината", "мониторинг" и откриване на заразени. Отчетена е обаче и сигурността на здравната система и работата на правителствата. Данните са предоставени от организацията Deep Knowledge Group, която е основана през 2014 г. в  Хонконг.

Според авторите на изследването, позицията на някои държави се променя в хода на пандемията. Държавите, които са успели да реагират бързо, още в началото на пандемията, са се класирали най-високо в първите месеци. А сега на върха на класацията са онези с по-добри икономики.

Швейцария и Германия са на първо място именно заради този фактор - добрата си икономика, но и заради внимателния начин, по който разхлабват мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
епидемия преди 3 години
До Да бе даА пък Герб ни зове на черното море да ни зарази!!! Сигурна зараза в тълпата......
57
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Северна Македония не фигурира в класацията"===========================Нормално, такава държава не съществува.
56
3
 
6
 
! Отговори
гаро преди 3 години
Никое правителство по света,не направи по-вече от нас!Думи на Бабата!Браво Хунта,не само в Европа ни няма,на картата в света с коронавируса отсъстваме,а вие си вярвате,че сте направили нещо?Каквото посяхте,това ще пожънете...наесен!Бог да ви прости!Крадливи бяхте и до тук бяхте!
55
3
 
4
 
! Отговори
песен преди 3 години
А, Бойко много го боли....боли го много го боли....
54
0
 
5
 
! Отговори
blqblq преди 3 години
винаги съм знаел,че живеем на различни планети,на моята няма 250 държави и Индонезия, Камбоджа, Лаос не са в Африка,иначе вярвам на форбс-морбс,Deep Knowledge Group и всякакви други Groups те мислят за мен.
53
6
 
2
 
! Отговори
Миро: преди 3 години
До кога ще говорим за този корона-вирус ?Бойко вълнува ли го това?И стига с тези големи български простотии!Ако искате предлагам,вземете,спете и с маските нахлузени,овце,такива!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей тия от "Форбс"може ли така да оспорват "лидерството"на крадливата лоена топка!Да ни сложат те ЕДВА на 48-място!
51
3
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
България малоумно следва принцпа COPY/PASTE.Не сме измислини нищо и нищо не сме направили първи. Важно е обаче Бойко да ви каже какъв лидер е и вие да му повярвате.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази класация е като да се видим къде сме на база най-много синьо по небето. Тъпотии на кутии!
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде не се нарежда.Защото подредба няма и не може да има.Първо: няма еднакви изследвания за всички държава, за да бъдат резултатите изобщо сравними.Второ: не е ясно кое се отчита за смърт ПОРАДИ короснавирус-да имаме починали с тежки заболявания,при които е установен такъв и няма аутопсия,която да доказва, че той е точно причината-несериозно е да се твърди, че лицето е починало ОТ коронавирус. Трето: Много се лъже за бройки заразени и починали.Въобще в момента подобни класации са глупости.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сравнете в таблицата за световното разпространение на вируса колко тестове сме направили ние на 1 млн население, вижте и колко са направили другите страни в ЕС. Ние сме номер 1 отзад-напред! Даже Македония, Сърбия, Румъния, Молдова са много по-добре в това отношение. С едва 13 хиляди теста на 1 млн. души ние сме по-зле даже от Панама, Салвадор и пр. държави, на които им викаме третия свят или бананови републики.. Тъй че правете си сметката и доколко сме безопасни
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е точно.С отричане и инат нищо не се променя.
46
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Л...яни американски класации.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9-ta dupka na cavala..
44
4
 
15
 
! Отговори
Илиян Василев преди 3 години
До :)Ползвал съм медецински услуги и от немската и швейцарската здравна система. Бил съм и пациент на ВМА, София, България. Няма как да се съглася с произволното Ви мнение, че техните здравни системи били 1000 години напред. Просто не е вярно! ВМА е болница, която може да "засрами" доста здравни институции в света
43
1
 
7
 
! Отговори
Илиян Василев преди 3 години
До НОМЕР ЕДНОХаресвам Вашето чувство за хумор! Форбс, морбс, глупости :)
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броя на новозаразените има седмична цикличност. Съботата и неделята сериозно намаляват техния брой.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Броя на тестовете не е определящ. Примерно във Швейцария и Германия имат по около 50000 теста на 1 милион население, в Гърция са 18600, във Франция 21000, в Холандия 22650, но в Италия са 70000, в Испания 95000. В Дания 122600 теста каже1М, а имат показателите на Германия.
40
5
 
8
 
! Отговори
Хунтата се страхува преди 3 години
Броят на ОБЯВЯВАНИТЕ заразени в БГ пряко се влияе на броят постове във ФБ на Божков от Дубай.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Сравни застаряването на населението на Швейцария и Германия с това на Япония и Гърция и кажи защо е точно обратното, на това което пишеш! После сравни и здравните им системи и пак обясни същото!