Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат

Шефът на "Пирогов" се надява, че хората ще започнат да спазват мерките
25 юни 2020 16:06, Нели Христова
224
Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат
Снимка: БГНЕС

"Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките - на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650," заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Марица".

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват. Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха  да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени", допълни професорът.

"Около 20 процента от заразените стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол", каза още Балтов.

"21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент", обясни той какво е сегашното положение в "Пирогов"

"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 3 години
"до Алоу"Вие от махалата ли пишете? Значи щом докторите така много ви "отврЪщават" и вие сте толкова компетентни, като закъсат вашите да идват при вас - напишете си тук телефона и адреса и да идват да ги приемате и лекувате. Вие ще си уважавате много пациентите нали, и те вас, всичко ще е на шест!
110
4
 
12
 
! Отговори
Доц. Иванов преди 3 години
Проф. Балтов, ДГД!
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" "предизвикам световна пандемия от бяс" "Ми то от намордника до каишката е една ръка разстояние.
108
8
 
8
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Некадърността да взимате адекватни решения ви доведе до това, а то всъщност не е нищо сериозно, едва сега започвате да тествате. Дори и положителните тестове не означават заразени/болни хора, мало....ци
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106 Подкрепям призива ви "До форумците" да не слагали плюсове на расистки твърдения", но тук форумци едва ли има - 90% *** и няколко с психични отклонения :)), един на друг си слагат плюсовете - нямате голям шанс.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако те са ви проблем - да ви пик-ам на здравната система!"Ами тя е и _твоята_ здравна система :D
105
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без строги мерки от наша страна няма да се оправим със заразата.
104
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата"100 човека на ден - какво ненормално има? 90 от тях могат да си го изкарат у дома. Останалите десет ли ще "счупят системата"?Ако те са ви проблем - да ви пик-ам на здравната система!
103
5
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Жаблянов не само, че не носи маска в НС, а не иска и да го снимат. Борисов защото не носеше такава в Рилски манастир го глобиха и не каза нищо!Долу БСП!!!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Злати, Злати," Това е един стар ***, който подозирам се подвизаваше под името Мелиха и тролеше подобни безобразни неща, но ме изтриха за това.
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дотук ни доведоха глупавите решения на правителството. За какво беше това военно положение за можем да пуснем дискотеките и баровете ли ?
100
5
 
13
 
! Отговори
хммм преди 3 години
не, друго ни доведе до това. Ако световните лаборатории не се занимаваха активно с идеята как мъже могат да забременеят и на жени да им растат мустаци, може би много по-бързо щяха да се справят с откриването на ваксини за подобни епидемии. Защото ако вируса беше с по-сериозно предаване и смъртност единствените хора 9 месеца след вируса вече щяха да живеят в бункери на 50м под Земята, егати производителността имате в тия държавни лаборатории, къде ни отиват данъците не знам...
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До форумците, Моля ви опитайте се да различавате троловете, те ви манипулират и ви подвеждат да им слагате плюсове на расистките твърдения и заблуждения за пари го правят.
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що всички заразени трябва да са на апаратна вентилация.Вкарването на паника е излишно.Някой са на апаратна други не са някой умират други не.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генади е ***.
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злати, Злати, сменяй го тоя псевдоним малко, от месеци те гледам как тръбиш навсякъде едно и също, не само в днесбг ами и в други сайтчета, мерки та мерки, еми спазвай си ги, кой те спира, плащат ли ти или доброволка
95
6
 
12
 
! Отговори
до Алоу преди 3 години
и лекар, който не си гледа работата, а сочи с пръст и обвинява отвръщава... що не си погледне пациентите специално с това заболяване и не отиде в махалата, да им го каже това в очите... трябваше да не им дават пари като не работеха тези месеци и друга песен щеше да пее и да уважава потенциалните си пациенти, а не да като се е наредил на държавната хранилка вече да си мисли, че е хванал господ за шлифера... имал 1650 активни случая, смо дето реално има 16 болни... източиха НЗОК с тая простотия.
94
20
 
8
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Нека всеки българин и неуките невъзпитани роми в България които вярват че короновируса е измислица всички те да отидат санитари в всичките болници на цяла България за да се заразят с тази болест да не могат въобще да дишат да са на апаратна вентилация в болницата дано тогава да им дойде акъла в празните им дебелокожи инатливи недесцеплинирани безотговорни безсъвестни безмозъщни безчовечни дебилни кухи глави
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Такива приказки са интелигентна проява на лакейство." Да но лакейството си е лакейство и то не може да бъде каквато и да е интелигентна проява, а чисто и просто лакейство. Много лош имидж и дори падение. Разочарование за публиката, която не иска нищо нито пари нито власт, иска голата истина и я получава донякъде.
92
9
 
5
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Предлагам за всеки ром в България без маски глоба 500 лева ако не щат да си плащат глобата 5 години затвор за предумишлено убийство заразяване с короновирус друг човек и отнемането му на неговия живота само по този строг начин ромите в България ще се научат да спазват правилата и законите на нашата държава България по друг начин при тях няма как да стане