Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат

Шефът на "Пирогов" се надява, че хората ще започнат да спазват мерките
25 юни 2020 16:06, Нели Христова
224
Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат
Снимка: БГНЕС

"Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките - на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650," заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Марица".

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват. Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха  да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени", допълни професорът.

"Около 20 процента от заразените стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол", каза още Балтов.

"21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент", обясни той какво е сегашното положение в "Пирогов"

"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е слободия! Премиерът един ден не седна на ..... си? Шматка се нагоре- надолу. Що не се кротне?Какво ми инспектира! Да не би да взема проби от бетона или асфалта?! Само му се мазнят и той се хили. Неговото е слободия.
130
6
 
12
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
"До До изнервентук нямало да стане като в Италия - нее, разбира се, ще стане като в България. Защото ние сме уникални и няма..."Ай почвай да умираш тогава ,че ми писна 4 месеца положения,маски брифинги и прочие . Да се гътат там 3-4000 човека и да го приключваме тоя панаир.
129
4
 
9
 
! Отговори
Вирус няма преди 3 години
Пишете за ресторант 8те джуджета и Пешо еврото!
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе са виновни българите! Вируса го внесоха отвън, първо, хора от голямото добрутро, после връщащи се работници. Защо при хотелиери и рестотантьори, ако се разболее човек например от храната, може да пусне оплакване и да иска обезщетение, а сега не е направено? Защо работещите в ЕС, като са си плащали редовно здравните осигуровки, не ги лекуват там; защо не им създадоха условия там за карантина?Или защо в уж образцова Европа са работили без осигуровки и право на болнични?
127
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Почвам да си мисля, че на някои натегачи им пишат от вън нотите. И изпълняват без грам угризения, разбира се не безплатно.Като гледам колко нещастници са на тази хранилка с ковида.
126
4
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 3 години
До До изнервентук нямало да стане като в Италия - нее, разбира се, ще стане като в България. Защото ние сме уникални и няма по-големи тарикати от нас. Ще уморим народа само и само да бутнем "хунтата". Бас ловя, че за това в никоя друга държава не са се сетили.
125
6
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Запалете си професорската диплома г-н Балтов!
124
5
 
1
 
! Отговори
Ромска интифада преди 3 години
Нобел за господина .Направо два и 2 седмици на Златните по европрограма
123
7
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
До хмммНай-после сте започнали да мислите в правилната посока, демек - малко поне да уважаваме и разчитаме на учените и науката, защото верно можеше да не е 5% а 50% смъртността и щеше и без тестове да се вижда има ли го, няма ли го вирусът. Само че пак е смешно - те така се измислят лекарствата за нови вируси, както си го представяте - на поточната линия за три дена. Пък и колко ли данъци сме платили за научни изследвания като някои и по 20лв. здравни осигуровки на месец на внасят.
122
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това със "свободията" го кажете на съкратените, ама не от медийната трибуна, а в очите им... и без охрана !!!!!
121
8
 
4
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Мене под карантина вкъщи нема да ме затворят - чудите се защо? Ми защото карантината е за болните, а аз съм здрав.
120
7
 
8
 
! Отговори
До изнервен преди 3 години
"Ти гледаш ли изобщо какво правят по целия останал свят (с много малки изключения), включително в любимата ти Русия - маски, полицейски час, карантина на квартали или цели селища, затворени отново заведения и магазини"И го убиха вируса с тези мерки нали? Да не говорим,че нашите 6 милиона не могат да се сравняват нито с Русия,Бразилия,Италия и т.н. така че "спазвайте да не стане като в Италия,чували,камиони" е манипулация тук това няма как да стане. Просто сме много малко хора.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всяка жаба да си знае гьола"Лекарите са за да лекуват болните, за това им се плаща. Не да се правят на глашатаии и медиини герои!Време е психолози да се включат, защото хората са достатъчно зомбирани, заплашвани и ще "превъртят".
118
4
 
5
 
! Отговори
Звездите ми говорят! преди 3 години
Всеки има правото да вярва в каквото си иска при демокрацията.Аз например вярвам, че марсианците са донесли коронавируса да ни заразят, да измрем, да ни изтребят и те да се настанят на Земята!Ако звездите ви говорят, главата ви ще стане като моята!
117
12
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 123.,стига с тази изтъркана плоча "хунтата да ви тероризира". Ти гледаш ли изобщо какво правят по целия останал свят (с много малки изключения), включително в любимата ти Русия - маски, полицейски час, карантина на квартали или цели селища, затворени отново заведения и магазини. Хунти навсякъде, а? .
116
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само светилото... и плямпалото Мангъров може да слуша Бай ***.Затова е в стрес сега... да не го затворят в къщи под карантина.
115
13
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Абе и статистиката,за заразените,като статистиката за РЕЙТИНГА,на ВОЖДА!!!Кога,как е угодно...
114
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как ще спрете вируса с мерките? Навярно сте мазохисти и ви харесва хунтата да ви тероризира.
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то с тия тестове ще си караме така от сега до края на света, понеже това им е коронния номер.
112
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то с тия тестове ще си караме така от сега до края на света, понеже това им е коронния номер.