Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат

Шефът на "Пирогов" се надява, че хората ще започнат да спазват мерките
25 юни 2020 16:06, Нели Христова
224
Проф. Балтов: Свободията ни доведе до сегашния резултат
Снимка: БГНЕС

"Не разхлабването на мерките, а слободията доведе до сегашния резултат. В най-големия пик при мерките - на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650," заяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред "Марица".

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват. Хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози се опитваха  да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени", допълни професорът.

"Около 20 процента от заразените стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол", каза още Балтов.

"21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент", обясни той какво е сегашното положение в "Пирогов"

"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
баси 6ибаната държава - с най-много смахнати професори на глава от населението
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия преди повече от месец направиха парад за деня на победата на Русия с десетки хиляди участници - да не би да са измрели всички? Цифрите там са както и в страните които спазват мерки. Русия също направи вчера грандиозен парад. Вируса си действа върху които трябва и изобщо не се влияе от смешните мерки на хората.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела."Абе професоре, скъсай си сипломата след това изказване!
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжец. Като тиквата
27
7
 
5
 
! Отговори
Ccc преди 3 години
И до какви ни е довело? Айде Балтов, слагай си маската и си заминавай в дупчицата. Излязоха някои неща за честната и почтенна Тиква и затова стана така. Но този път няма да познаете, направихте си сметката без кръюмар този път.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки, че можем да работим от вкъщи ни изплющяха всички о т 15.06 на работа, даже не предложиха вариант да се редуваме през седмица или две. Какво да направим? Дискотеки отворени, как се пази дистанция, Балтов да покаже?Голям зор да се натъпчем всички в офиса, транспорта, барчето, така че не само хората са виновни!*** с каруци си обикалят!В крайна сметка трябва да има общи усилия за справяне с положението, не само да ни сочат с пръст и да ни обвиняват!
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАРАЗЕНИТЕ НАМАЛЯВАТ - ПРЕЗ МАЙ НА 400 ТЕСТА ИМАШЕ 20 ИНА ЗАРАЗЕНИ, СЕГА НА 3000 ТЕСТА- 130 ЗАРАЗЕНИ!СТИГА МАНИПУЛИРАХТЕ ДАННИТЕ! А ЗА УМРЕЛИТЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВИ ДАННИ ДАВАТЕ, СЪМНИТЕНА ДОСТОВЕРНОСТТ!НА ГРИПА ЗАРАЗИМОСТТА Е МАЛКО ПО- НИСКА! ЧИСТО СТАТИСТИЧЕСКИ, ДА ТА В ПРОФЕСОРА! ВСЕ ТАКИВА ТИКВИ СТЕ ГОРЕ, АМАН ОТ ПРОФЕСОРИ ВРЪЗКАРИ!
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко не все вземат никакви мерки, то при пълно заразяване коронавирусът би могъл да убие между 0,075 и 0,28 на сто от населението. Ако проектираме тези проценти върху 7 милиона българи, то у нас жертвите на коронавируса при пълно заразяване, и то ако не възникне стаден имунитет, могат да са някъде между 5 и 20 хиляди. За сравнение, всяка година у нас умират над 100 хиляди от други причини.
23
8
 
10
 
! Отговори
Хахахахх преди 3 години
Така е . В ЦЕЛИЯ СВЯТ ЛЪЖАТ , че ИМА КОРОНА ЩОТО БОКИЧА ПРИКРИВАТ ! Хахахахахахахахаххха баси лумпениите сте бате заааееееби ! Хахахахахахах
22
3
 
4
 
! Отговори
индъстри фоур мен преди 3 години
Предлагам да минем на индъстри фоур и да произвеждаме само иот, бигдейта, ейай, диджитъл сървисис и да си работим в къщи!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупотията ви ви доведе до сегашния абсурд да ви лекува доктора мафиот Боко шарлатанин. Нали се сещате кога ще ви излекува?
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А чиновника седи и гледа как хората пият бира. Гледа и ридае, защото да пиеш бира си е за богатите...
19
1
 
17
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Е добре де. Защо отворихте мачовете - с публика ? Защо отворихте дискотеките ? Познавам едно момче работи в биад - казва, че е пълно с народ.Ясно, че хората трябва да работят навсякъде, но дискотеките точно по 200-300 човека в тясно затворено помещение.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОФЕСОРЕ, СКОРО ЗА ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ ЩЕ ЯДЕТЕ БОЙ! ЩОТО ОЗВЕРЯХМЕ ВЕЧЕ!АЙДЕ ИЗЛЕЗТЕ И ЗАТЕГНЕТЕ МЕРКИТЕ ДЕ, КАТО СТЕ ЕРБАП!!!НИКОЙ НЕ СМЕЕ, ЩОТО, КАКТО НИ Е ПИСНАЛО ОТ ВАС...
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква работа ще се върши от вкъщи?! Чиновническа. Кой ще ви произвежда това, което ползвате в ежедневието?! Хората работят в големи халета, затворени.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако изследваш 10 000 стаситически шанса да намериш над 200 заразени е голям.Ако изследваш 100 човека може да намериш около 5-***.Така, че по този начин се манипулират данните.Явно тези хора не разбират, че тази информация трябва да се съобщава в проценти.
15
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо обвиниха хората, че са недисциплинирани.После се похвалиха, че на дисциплината ни завиждал цял свят, видиш ли. Смяха се на Швеция, там колко зле били.После пак ни обявиха за недисциплинирани.А през цялото време болните са горе-долу един и същи процент от тестваните.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса не може да се спре с външни мерки. Това което трябва да се направи е много просто. И всички са като ошашавени и не знаят какво да правят, и не могат нищо да предложат - и учени, и лекари и политици. А едно е сигурно - мерките не действат. В последните дни има покачване не броя на заразените навсякъде - и там където спазват мерки, и там където не спазват.
13
3
 
21
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 години
Кое е било най-големия пик бе ??? По 200 теста като правехте ли? Баси изкуфелияя стареец брат ! Са по 3к теста нормално е. Нито има пик нито 2 ра вълна то е елементарно !
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 95893Защото шефа на тези хора не разбира, че вече работата ще се върши от вкъщи вместо от офиса. Така е в големите фирми по света.