И Испания го доказа – стадният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Според най-голямото проучване досега в Европа, 5% от населението е срещнало COVID-19
Обновена: 7 юли 2020 20:32 | 7 юли 2020 20:00, Нели Христова
287
И Испания го доказа – стадният имунитет срещу коронавируса е невъзможен
Снимка: БГНЕС

Испания бе тежко ударена от COVID-19, но дори и там прекалено малко хора са се срещали с вируса. Ново испанско проучване, публикувано в медицинския журнал "Лансет", показва, че едва 5% от населението има антитела срещу коронавируса. Това е поредната неприятна новина за онези, които се надяват, че стадният имунитет е решението за това вирусът да бъде победен.

За да бъде изграден стаден имунитет между 70% и 90% от населението трябва да има антитела срещу вируса, но почти никъде по света процентът на хората, срещнали се с вируса, не е повече от 10.

В испанското проучване участват 60 хил. души. То показва, че по крайбрежните райони едва 3% от населението има антитела срещу коронавируса. В централните части на Испания процентът е малко по-висок.

"Въпреки силният удар на COVID-19 в Испания, оценката за разпространение остава ниска и очевидно недостатъчна, за да се изгради стаден имунитет. Той не може да бъде постигнат без да се приемат щетите и многото смъртни случаи, както и претоварването на здравните системи ", гласи проучването, цитирано от BBC.

"В тази ситуация социалните мерки за дистанция и усилията за проследяване и изолиране на нови случаи и техните контакти са наложителни за бъдещия епидемичен контрол", препоръчват авторите на доклада.

Това изследване е най-голямото по рода си в Европа. Имало е подобни проучвания и в Китай и САЩ, но и от тях главният извод е, че по-голямата част от населението не е имала досег до коронавируса.

"Отрезвяващо" - така проф. Дани Алтман, говорител на Британското дружество за имунология и професор по имунология в Imperial College London, описва изследването.

"Заключения като това подсилват идеята, че когато сме изправени пред смъртоносна инфекция, предизвикваща доста краткотраен имунитет, предизвикателството е да се идентифицират най-добрите стратегии за ваксина, способни да преодолеят тези проблеми и да стимулират голям, устойчив, оптимален имунен отговор по начина, по който зарязавенето с вируса не успя да го направи", казава проф. Алтман.

За да се изгради стаден имунитет, достатъчно хора трябва да са ваксинирани или по-голямата част от населението вече да се е заразила с вируса и да е образувала антитела. Така той спира да се разпространява с толкова голяма скорост. Но ваксина все още няма, а учените вече са все по-категорични, че имунитетът срещу коронавирусът е подобен на този на настинката - изчезва бързо.


287
Още от Коронавирус
Кои са опасните митове, които помагат на коронавируса да се разпространява?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
3
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 3 седмици
Мангъров да прочете този материал 10 пъти и дано му дойде акъла.
270
4
 
4
 
! Отговори
У Ч Е Н, УА! преди 3 седмици
УЧЕНИТЕ установили това, УЧЕНИТЕ установили онова, УЧЕНИТЕ предполагат...
Абе стига с тези "учени", кажете точно кой стой зад всяко проучване, "научна информация", становищи.. Да се знае. То всички, които не са "учени", неуки ли са?
269
2
 
3
 
! Отговори
язе преди 3 седмици
Окончателните трупове ще ги броим 2022 г. Дотогава ще се правите на куражлии, ама януари ще ви гледам посърналите муцуни. Самозабравилият се хомо сапиенс ще си получи дежурния урок, че е много, ама много смъртен.
268
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя вирус е мутирал от сифилиса на Владимир Илич Ленин,предал се в Китай и по цял свят.
267
3
 
4
 
! Отговори
арматуриста преди 3 седмици
Коронавируса има и друго наименование " Червената чума",която се появи от Комунистически Китай.Та,тоя вирус лови най вече комунисти,които треби да се изолират своевременно от останалият свят,защото са бацилоносители по рождение.Тоя вирус води преди това до клептомания и други криминални проявления.
266
1
 
21
 
! Отговори
отврат преди 3 седмици
До Анонимен
Ами малко си се объркал щото в България няма 90 годишни, те са измрели отдавна. Тзеи които умират са на по 70, и доста на 60 и 50, които все още работят и също внасят своите данъци, келешче. такива като вас, са ги изсрали, не са ги родили явно, щото нямате грам уважение, включително и към родителите си.
265
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
До Анонимен

Ами живей си бе, кой ти пречи. И в един момент все ще умреш, дали уплашен или не, дали го вярваш или не.
264
0
 
6
 
! Отговори
свобода преди 3 седмици
До Затваряй
Нямаше да висим по къщите, ако толкова *** не се блъскаха като подивели по мачове и по дискотеки да шмъркат и се спазваха елементарните мерки, дето ви ги набиват у тиквите... А ако пламне сериозна епидемия няма да са 30 в интензивно...
263
1
 
7
 
! Отговори
егоисти преди 3 седмици
До Факт
В България доста често умират от вируса и хора над 50 години че и под 50 години. Тези хора все още работят и изкарват пари за тази скапана държава и имат право на живот, също както и хората, които току-що са излезли в пенсия и те са заслужили малко да разполагат с време. дано да имаш време да станеш на тия години и тогава някой да ти заяви в лицето, че нямаш право да живееш. Дано имаш акъл да разбереш за какво става въпрос.
262
0
 
4
 
! Отговори
възможно е преди 3 седмици
Хората спазват повече дистанция и мерките не са отпаднали, там са по-строги от при нас. Там където се нарушават, пламва пак огнище. Нали затвориха една провинция вече.
261
0
 
5
 
! Отговори
дано не става преди 3 седмици
То лошото е , че няма да умрат само те... Много хора с други болести и катастрофи няма да могат да получат адекватна помощ навреме, щото ще е хаос, най-вероятно ще са се изпозаразили отделения, както в Италия.
260
2
 
15
 
! Отговори
глезльовци преди 3 седмици
Щото в цеха си изкарваш хляба, а без хляб не можеш. Виж без алкохол никой не е умрял.Друг въпрос е ако си алкохолик. Но и по магазините продават алкохол, който пририта, много хора си и правят. Проблемът ви е че искате да се правите на баровци, жените ви ги мързи или не могат да готвят и затова обикаляте кръчмите, и заради вас трябва да има невинни жертви. А срок колко никой не може да ти даде в такава ситуация. Що не питаш хората през войната дали са им давали обяснения колко време ще продължи
259
0
 
3
 
! Отговори
Прост въпрос преди 3 седмици
А колко трае стадния имунитет?Това е по-важно от въпорса колко хора са срещали вируса.
258
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как се създава имунитет, като агонията изкуствено се удължава с безброй карантини и разни мерчици, които освен даотлагат неизбежното и да товарят населението с излишна допълнителна тежест друг ефект до сега не са доказали.
257
6
 
15
 
! Отговори
lLosHo преди 3 седмици
Няма стаден имунитет заради постоянните карантини.
Много трудно се намира баланс в нещо така непознато.
256
2
 
0
 
! Отговори
-10 преди 3 седмици
До не разбирам

Цифрата 200 е тотално мижава!
255
9
 
3
 
! Отговори
-10 преди 3 седмици
"Не разбрах само ако съседът ми се зарази и си изгради антитела, как те ще
дойдат в моето тяло. Значи и аз трябва да се заразя и да си изградя
антитела. Ако организмът ми не успее умирам. Значи този "стаден
имунитет" не е метод за борба с вируса ами е "който оцелее". Значи е
една пълна безмислица." - Ей на твоя акъл са и *** от НОЩ. Когато съседът ти има антитела и вирус попадне при него, антителата ще го убият и той няма да може да се разпространява в други хора. Просто, нали?
254
3
 
5
 
! Отговори
не разбирам преди 3 седмици
„Дори да са над 200, ще продължим да правим това, което правим
–откриваме болния, а  РЗИ търси неговите контакти. Така се действа,
откакто има медицина." каза проф. Кантарджиев.Значи ще си играем на криеница. Болниците вече се пукат по шевовете. Цифрата 200 е твърде стряскаща, дори съседите се плашат вече от нас.При 10-20 бройки на ден затвориха всичко, имаше цял ден брифинги. сега се съобщава между другото и 2 часа се говори за бездомните кучета или други така важни неща.
253
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че кой някога е твърдял, че "стадният имунитет" ще се справи с вирус? Аз такова твърдение не знам някой да е заявявал. Твърди се, че това е неизбежно и то е вярно.
А който иска - може да вярва, че като седи в мазето с години, един ден Дядо Коледа ще дойде, ще го изведе навън за ръчица и ще му покаже свят безболести и страдания.
Но е по-вероятно това да е чичо доктор от психиатрията.
252
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой нищо не е доказал.
Ще е налице доказване, когато чрез многобройни и продължителни лонгитюдни изследвания се установи, че човек, който веднъж е преболедувал от даден щам, може да преболедува повторно. Това ще значи, че имунитет траен няма и само тогава "стадният" такъв е безполезен.
А ако е така, това значи, че и сто години да се крием - това пак няма да помогне на никого.
Другото са празни приказки на простовати хорица.