Ще има ли нов световен ред след коронакризата?

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна
11 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
4
Ще има ли нов световен ред след коронакризата?
Снимка: Pixabay

Тенденциите, които се наблюдаваха преди коронавирусната криза, се засилват и ускоряват. Като бързо растяща сила Китай увеличава влиянието си все по-настойчиво. САЩ междувременно са все по-ангажирани със себе си, тъй като Covid-19 се разпространява в страната, натежавайки на икономиката преди президентските избори през ноември, пише Bloomberg в свой анализ.

“Много структурни проблеми в международния ред стават все по-видими”, коментира Рори Медкалф, ръководител на Колежа по национална сигурност в Австралийския национален университет.

С обединяването на множество точки на натиск - от неуспехите на лидерството до липсата на доверие в достоверността на информацията, „това води до един вид перфектна буря“, посочва той.

"Големият тест е наистина дали можем да преминем, да кажем следващите шест до 18 месеца, без тези кризи да достигнат до крайности“, добавя Медкаф.

Днешното противопоставяне между САЩ и Китай е сравнявано с нова студена война. Сред повечето експерти има консенсус, че е малко вероятно евнтуалната смяна на Доналд Тръмп като лидер на САЩ с Джо Байдън да доведе до подобряване в отношенията между двете най-големи икономики в света.

Проблемът е, че няма очевиден форум, който да обсъжда формата на постпандемичния свят.

Г-7 е изправена пред предизвикателство, докато Тръмп - тазгодишният домакин на срещата, оспорва кой трябва да членува в групата. Планираната среща между европейските лидери и китайския президент Си Дзинпин беше отложена за неопределено време. Ноевмрийската среща на Г-20 под председателството на Саудитска Арабия остава несигурна.

Организацията на обединените нации, сформирана през 1945 г. за предотвратяване на по-нататъшни войни, до голяма степен е нефункционална: Русия и Китай, две от петте сили, имащи право на вето, блокираха още една резолюция тази седмица, този път за Сирия.

Междувременно източниците на конфликт с Пекин се увеличават навсякъде.

“Отношението на Европа към Китай се втвърдява неумолимо, подпомогнато от бърза промяна в общественото мнение спрямо Пекин”, посочва Агата Крац от Rhodium Group, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно китайският закон за национална сигурност, наложен на Хонконг, предизвика глобален гняв срещу намесата на Пекин в независимостта на бившата британска територия и предизвиква сериозни напрежения с Лондон.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се готви да отмени по-ранно решение и да изключи Huawei от 5G мрежите в страната, като предупреди за "последици" за китайския посланик в Лондон. Правителството на Джонсън също предложи на 3 милиона жители на Хонконг бързо преминаване към британско гражданство.
Пандемията не толкова промени света, колкото „хвърли брутален прожектор върху недостатъците и нарушенията както за международния ред, така и за националния ред“, заяви експерт на Brookings Institution. „И там, където има недостатъци и слабости, пандемията се разрази с особена сила“, добавя той.

Кризата все още не си е отишла, както показват подновените огнища от Флорида до Мелбърн, а все още не е ясно как разочарованото население ще реагира на нови блокирания от правителствата и задълбочаващите се икономически затруднения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекордни в историята 3,3 милиона нови безработни за последните 7 дни в САЩ. Темповете, с които американците губят работата си са спиращи дъха! според Министерството на труда, 3,3 милиона човека са подали заявления за изплащане на първоначални обезщетения за безработица и то за изтеклите 7 дни.
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България може да бъде изритана от ЕС и НАТО като ненужна. Новите военни технологии на Русия провалиха доктрината на Кисинджър за санитарен кордон от пушечно месо около Русия, българите повече не са нужни на НАТО за пушечно месо.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас!Американците гладуват. А Буш изпрати американски пилешки бутчета в Русия.
113
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-големият производител на петрол в света, а в същото време 50 милиона американци гладуват. Скоро на американците ще им се наложи да ядат танкове и самолети, освен ако не се намерят и други *** като българите да им ги купуват за милиарди.
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската Аерофлот оперира с 60 боинга и 20 руски таратайки.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 86Ало провинцията, научете български бе бамбуци кухи!!!
110
2
 
3
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Та нали затова СЗО,обяви за пандемия,тая безобидна природна закачка!!!Сезонен грип,хиляди умрели през зимните месеци/било нормално/!!!COVID-19, двеста и няколко умрели за шест месеца...,ИСТЕРИЯ!!!
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът стартира мащабни процеси по разпадането на Евросъюза.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ню Йорк в бедствено положение.Ужас! Единствената дъщеря на Лавров е там.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боинг фалира. Свършена е. Всички центрове за обслужване на самолети ще бъдат затворени в световен мащаб. Съоръженията за поддръжка ще бъдат затворени в световен мащаб. Продажбите на самолети вече са спрели. Отменени са лизинговите договори. Боинг ще свали Локхийд-Мартин със себе си - чакайте сега новите модерни 50 годишни ф-16 да дойдат 2025 г.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че въпреки тази криза САЩ ще се задействат да произведат осемте F-16 чието производство е закрито отдавна, и ще открият нови производствени линии и съответните разходи заради България която плати 2 милиарда за осемте самолете. САЩ държат на репутацията си пред такъв сериозен и важен бизнес партньор като членката на ЕС и НАТО България. Аз мисля, че САЩ ще положат извънредни усилия за нас, и въпреки кризата и фалитите и 50 мил. гладуващи американци, ще доставят навреме самолетите.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100Ти си типичен руски измамник. Проверяваш в гугъл и виждаш, че тест за коронавирус в Англия струва 140 паунда без никакви застраховки.Лъжеш като руснак.
104
0
 
4
 
! Отговори
1850 преди 3 години
Когато златото скача, войната не е далече.
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът в САЩ: Икономическа криза, Ню Йорк близо да бедствено положение.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пара белум.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме гнилия капитализъм да се сгромоляса вече 100 години.Междувтеменно СССР се спомина.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ: На момче, чиято смърт вероятно е свързана с COVID-19, е била отказана спешна помощ, тъй като няма застраховка.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия нулираха здравните застраховки. Тест за корона вирус вече струва 450 паунда.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е погодата в Питер, а тр0лче?Колко лосиона обърна вече?
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Bank of America предричат скок на фалитите: проблемните дългове в САЩ са се удвоили за две седмици до 500 млрд. долара