Експерт: България няма план за зимния туристически сезон

Възстановяването в сектор "Туризъм" ще бъде бавно
Обновена: 27 авг 2020 15:57 | 27 авг 2020 15:56, Анисия Иванова
34
Експерт: България няма план за зимния туристически сезон
Снимка: БГНЕС

Туристическият сектор иска реална ликвидност, за да може да се разплаща, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му браншът иска реална ликвидност, за да може да се разплаща. Според Константин Занков възстановяването в сектор "Туризъм" ще бъде бавно и браншът има нужда от подкрепа до средата на идната година, за да бъде избегнат мрачен сценарий.

Гостът обясни, че мярката 60/40, която в сектор туризъм е 80/20, е напълно неизползваема за летните хотели, в които персоналът е сезонно нает, а голяма част от предприетите антикризисни мерки не отчитат спецификата на бранша.

Занков отбеляза също така, че държавата все още няма ясен план за действие в предстоящия зимен сезон. Според него са необходими ясни послания за сигурността на България като дестинация, ангажименти към карантинираните или туристи, както и системност на изискванията към тях за тестове, защото в момента цари хаос.

"Ясен план за действие, ясна маркетингова политика, както й стимули за българските и чуждестранните граждани няма", каза той.

"Новата реалност в туризма се изразява в силна дигитална трансформация и по-информирани туристи. Роботи ще обслужват гостите, а плащанията и чекиранията ще се извършват онлайн", коментира Занков.

Според госта има ръст на вътрешния туризъм у нас. По думите му българите са осъществили 500 хил. пътувания в България през годината до момента, стимулирайки вътрешния туризъм, което до някаква степен е спасило сезона.

"Големите комплекси, разчитащи основно на чужди гости, отбелязаха огромни спадове", призна експертът.

Занков обясни, че няма обявени фалити от гледна точка на хотелиери и туроператори в България към момента, но добави, че в Гърция над 200 хотела са обявили несъстоятелност.

"На годишна база ще достигнем 30% спад на международни пристигания", отчете Занков.

Гостът посочи, че някои комплекси са намалили цените на услугите, но според него не всичко опира до цените, а качеството на услугата също е важно.

"Понякога виждаме силен уикенд туризъм, но празни хотели в средата на седмицата", каза още гостът.

Занков е убеден, че ако предприемачите в бранша са гъвкави и адаптивни, могат да извлекат максимална полза от ситуацията.

"Хотелиерите, които спазват правилата и отделят внимание на детайла в условията на пандемия, ще бъдат възнаградени", смята той.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бе, чуждестранните скиори туристи са резервирали всичко до следващия август! Всичко от април до август е заето
1
3
 
18
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
тя България няма план за нищо, не само за това...