Русия най-накрая публикува данните от тестването на ваксината си

Според експертите те са "обнадеждаващи, но семпли"
4 сеп 2020 18:53, Нели Христова
42
Русия най-накрая публикува данните от тестването на ваксината си
Снимка: БГНЕС

Първите резултати от тестовете във Фаза 1 и Фаза 2 на руската ваксина срещу коронавирус бяха публикувани в британския медицински журнал "Лансет".

Според публикацията "Спутник 5" има "добър профил на безопасност без сериозни нежелани ефекти върху доброволците"  Фаза 1 и Фаза 2 се провеждат в продължение на 42 дни, а ваксината са приели 38 души. Това, което прави впечатление е, че авторите на статията в "Лансет" никъде не споменават, че препаратът подтиква образуването на антитела срещу коронавируса.

Русия бе силно критикувана за решението си да одобри ваксината за обществено ползване преди да са приключили всички изследвания и най-вече - Фаза 3, която е най-важната фаза в изработката на една ваксина. И все пак препаратът вече е разпространен из болниците в страната. Страната бе критикувана и за това колко бързо са се провели първите две фази, както и заради липсата на всякакви научни доказателства, че медикаментът работи.

Наор Бар-Зеев, заместник-директор на Международния център за достъп до ваксини в университета "Джон Хопкинс", заяви, че изследванията публикувани в "Лансет", са "обнадеждаващи, но семпли". Той не е участвал в руското проучване, но го е рецензирал.

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), финансиращ разработването на ваксината, заяви, че резултатите от проучването потвърждават "високата безопасност и ефикасност" на ваксината, добавяйки, че резултатите са "мощен отговор към скептиците, които неразумно критикуват руската ваксина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
7
 
! Отговори
питам преди 3 години
новичок и той ли е ваксина.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова държави се опитват да правят ваксина, включително и Индия, и Турция, отделно и големите фармацефтични гиганти, а вие само за руската ваксина информирате. Днес прочетох, че турците даже 2 ваксини ще пробват, вече са на трета фаза. Така че ние, като не можем нищо да измислим, мисля, че е най-добре да си траем!
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 заразени в Русенско и двама починали - това е около 30% смъртност.
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амеиканците са доста назад в разработките и газ пикаят от яд.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насила може да слагат ваксината само в могушая!ЕС дебело подчерта, че тя ще е безплатна и доброволна. Всеки българин носи глава на раменете си и може да избира.
9
12
 
12
 
! Отговори
Джо преди 3 години
38 души не са достатъчно голяма опитна група. Който е луд, да се доверява на създателите на боярщика, те май нищо друго не умеят да правят.. ;)
8
9
 
0
 
! Отговори
Мужик преди 3 години
Ами *** на протестите. Там полицаите чакат мераклии..Къдя...? За Беларусь денег нету!
7
11
 
20
 
! Отговори
Напук преди 3 години
Напук на всички "критикари", а казано по-просто - злобари, руснаците започват да ползват своята ваксина. Никого не карат насила. Но злобата и завистта са страшна сила. Не и за Русия, те са свикнали на завист, злобеене и санции - дреме им.
6
3
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
До МужикАми *** на протестите. Там полицаите чакат мераклии...
5
3
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
И....? Теб какво те засяга дали някой ще повярва? Да не ти предлагат да се ваксинираш? Работят си хората и са стигнали доста напред. Ти до къде стигна?
4
13
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 3 години
Еее най - сетне!Сега вместо Боярещник ще ходя редовно да ми хакaт и по няколко ваксини, ако са кожени още по-добре!
3
13
 
0
 
! Отговори
Сраври преди 3 години
Абе и аз си направих една ваксина още Март месец, ама не се перча. Ефективна е точно колкото и руската.
2
4
 
4
 
! Отговори
38 души преди 3 години
Това е! Аз ще изчакам!
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И...? Някой ще повярва ли на тези "данни"?