Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?

Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас
21 сеп 2020 21:42, Нели Христова
63
Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?
Снимка: Pixabay

Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални.

Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или просто сме настинали или хванали обикновен грип?

Ако температурата ни е над 37,8 градуса по Целзий, то тестът за COVID-19 е задължителен, тъй като треската е един от основните симптоми на заболяване от коронавируса. Ако сме настинали, вдигането на температура е рядкост. А докато чакате резултатите от теста, задължително трябва да се самоизолирате.

Ами ако кихаме? Ако нямаме други симптоми, то най-вероятно сме настинали. Но, разбира се, винаги трябва да кихаме в салфетка или в сгъвката на лакътя си, за да не разпространяваме други вируси. Също така, не трябва да хвърляме салфетките си навсякъде и е нужно да си мием ръцете по-често.

Хрема или запушен нос са симптоми най-вече на настинката. Но ако загубим чувство за вкус и мирис, трябва да си направим тест, тъй като това е симптом на COVID-19. Симптомите на горните дихателни пътища, като хрема и запушване на синусите, са много необичайни при коронавируса.

Докато имате настинка може и да се чувствате зле, но симптомите са много по-леки, сравнение с по-агресивните вируси на грипа.

При кашлицата е малко по-трудно да разберем от какво точно сме болни. Продължителната кашлица е един от основните симптоми на коронавируса.

А какво означава продължителна кашлица? Когато кашляме много в продължение на час или имаме над три подобни пристъпа на постоянно кашляне за 24 часа, то кашлицата ни е продължителна. Ако не сте сигурни или изпитвате затруднение в дишането, свържете се с доктора си, но не отивайте в кабинета им лично, за да не разпространявате COVID-19 и на други хора.

Ако не искате лоша настинка или грип да ви повалят за няколко дни, то трябва да спазвате правилата, които ще ви предпазят и от по-коварния коронавирус - мийте си ръцете, спазвайте социална дистанция и носете маска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОСТАВКАТеста за Ковид се продава на прекалено висока цена.Ако нямаше огромната реклама на този вирус този тест нямаше да се продава за 100 лева
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа ще се отчита като коронавирус.Така е протокола за зимата.
16
1
 
20
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Никой никъде те споменава кой плаща PCR теста. Плащам стотици левове здравни осигуровки и ако имам симптоми какво? Отивам и плащам още 100лв+ за тест?!? Е нема такъв идиотзъм, няма такава държава!
15
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До 12Абе хит, нали човекот по телевизуро каза - Ние искаме да се предадем, но няма на кой!! Те май неверниците се изпокриха нещо, но светот е малък, за сега. Та що ти не му се предложиш, за последовател, вместо да грухтиш две думи тука
14
17
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Не ти ли прави впечатление българино.Че в нета и изобщо в новинарските сайтове се пише само за " коронавируса" измислен А не за краха и наближаващият край на хунтата подкупни ГЕРБ и д-р Борисов? А те занимават само с някакви вируси? Утре пак сме на площада българи! Тумора ГЕРБ трябва да бъде отстранен вече! ОСТАВКА! И ИЗБОРИ!
13
0
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Аз пък няма да забравя кога *** оперираха и са събудих от наркозите и гледам всичко бяло, хубаво и са провикнах-В рая ли съм вече бе...и слушам гласът на мойта-Какъв рай бе, тук съм до тебе, не бой са...и *** събуди напълно бе.Лекаря пък чул и влезе и му викам-Докторе, ами ако бях умрял например, какво става с мене бе...пък той са почеса под маската и вика-Ами сменяме чаршафите и туряме друг на туй легло Ами...учен човек бе-нищо не можах да му кажа-за пръв и май последен път ми са случи
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу шайката на мутрите от СИК!Оставка!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете само последното изречение от статията и ще ви стане ясно каква е идеята. Определено НЕ Е да търсим разлики между грип, настинка и ковид.
10
3
 
6
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Аз ще се запася с водка и кисели краставички.
9
1
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До ПрофесорТи е добре, да се запасиш с един акумулатор, и да се запознаеш с язоввир Огоста!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Академик преди 3 години
Ей професоре, ти накъдето си тръгнал аз са връщам Дожиутна карантина за всички.
7
1
 
1
 
! Отговори
НОЩ и.... преди 3 години
Ние искаме, ние можем, ние решаваме и само с Ковид печелим и се забавляваме!
6
8
 
8
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Трябва да има пълна карантина забрана за излизане на улицата поне за месец. Гражданите да се запасят с брашно, леща и боб и никой да не излиза.
5
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Нема познаване, само човешкиот мозък го определя.22270
4
2
 
10
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
при Аутопсията ще стане ясно! Мренето ще е Яко!!
3
3
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Всичко е ковид 19....Останалото е история! Яко ще мрем
2
4
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
БЛАГОДАРЯ за съветите
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка вечер по това време статийка за ковид. Да не би да заспим. Не е смъртоносен. Маските пречат на дишатето.