Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?

Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас
21 сеп 2020 21:42, Нели Христова
63
Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?
Снимка: Pixabay

Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални.

Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или просто сме настинали или хванали обикновен грип?

Ако температурата ни е над 37,8 градуса по Целзий, то тестът за COVID-19 е задължителен, тъй като треската е един от основните симптоми на заболяване от коронавируса. Ако сме настинали, вдигането на температура е рядкост. А докато чакате резултатите от теста, задължително трябва да се самоизолирате.

Ами ако кихаме? Ако нямаме други симптоми, то най-вероятно сме настинали. Но, разбира се, винаги трябва да кихаме в салфетка или в сгъвката на лакътя си, за да не разпространяваме други вируси. Също така, не трябва да хвърляме салфетките си навсякъде и е нужно да си мием ръцете по-често.

Хрема или запушен нос са симптоми най-вече на настинката. Но ако загубим чувство за вкус и мирис, трябва да си направим тест, тъй като това е симптом на COVID-19. Симптомите на горните дихателни пътища, като хрема и запушване на синусите, са много необичайни при коронавируса.

Докато имате настинка може и да се чувствате зле, но симптомите са много по-леки, сравнение с по-агресивните вируси на грипа.

При кашлицата е малко по-трудно да разберем от какво точно сме болни. Продължителната кашлица е един от основните симптоми на коронавируса.

А какво означава продължителна кашлица? Когато кашляме много в продължение на час или имаме над три подобни пристъпа на постоянно кашляне за 24 часа, то кашлицата ни е продължителна. Ако не сте сигурни или изпитвате затруднение в дишането, свържете се с доктора си, но не отивайте в кабинета им лично, за да не разпространявате COVID-19 и на други хора.

Ако не искате лоша настинка или грип да ви повалят за няколко дни, то трябва да спазвате правилата, които ще ви предпазят и от по-коварния коронавирус - мийте си ръцете, спазвайте социална дистанция и носете маска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ясно сега как ще се установи след юни вероятно има друго постановление и не съм запознат.Вероятно мерките са същите и датата е удължена.Това обаче засяга само:- Пациенти със заболявания на горните дихателни пътища, които показват леки симптоми- Пациенти с нарушения на горните дихателни пътища, които имат леки симптоми и за които се подозира, че са заразени с Коронавирус.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте болни и не можете да работите - независимо дали става въпрос за Коронавирус или другo заболяване - ще получите от лекаря удостоверение за неработоспособност, което трябва незабавно да изпратите на работодателя и здравноосигурителната компания. В този случай продължавате да получавате заплатата си.Поради настоящата ситуация е възможно до 23 юни 2020 г. болнични до 14 дни да се получават дори само след телефонен разговор с лекаря. Болничният ще се изпраща по пощата.
36
0
 
10
 
! Отговори
999 преди 3 години
Мои близки от Германия казват, че ковид започвал с Висока температура, а не бамно и постепенно. Там тестове вече правят Не на всички контактни, а само на тези, които са вдигнали висока температура над 38 градуса.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте заразени с Коронавирус, трябва незабавно да съобщите на работодателя си за неработоспособността си и да представите болничен лист за очакваната продължителност на заболяването.За да намалите разпространението на вируса, би било добре да информирате работодателя и колегите си за инфекцията.
34
0
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО 34-ЗНАЧИ НИЕ РАБОТИМ 4-РИ ЧОВЕКА ОТ СЕМЕЙСТВОТО-РАЗБОЛЯВА СЕ ДЕТЕТО И НИЕ СМЕ ПОД КАРАНТИНА-ОК ЩЕ СИ СЕДЯ В КЪЩИ КОООЛКОТО КАЖАТ-ЩОМ ПЛАЩАТ БОЛНИЧНИЯТ-ТОВА МЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ-АМА ТАКА НЯМА ЛИ ДА ФАЛИРА ЗДРАВНАТА КАСА БЕ ЧОВЕК?-А ЗА ТОВА ДАЛИ ЩЕ МЕ НАМЕРЯТ В КЪЩИ?-НА 100%-НЯМА ДА МРЪДНА.-ИМАМ НУЖДА ОТ ПОЧИВКА.
33
0
 
7
 
! Отговори
до Шефа преди 3 години
Шефе,ще се изплащат болнични само ако джипито ти отпусне болничен лист за карантина.Но като попаднеш в списъка на карантинираните и не те намерят на адреса-г.ориш с болничните.Дете ако се разболее-няма как да се установи къде се е разболяло.Ще карантинират семейството на детето.Няма значение къде се е разболяло детето.Местонанахождението на вируса не е от значение.От значение е да се направят тестове на родителите по предписание на лекар и за сметка на здр. каса.При дифузно не се знае от къде е
32
6
 
7
 
! Отговори
до д-р Ох Боли преди 3 години
Те така понеже се надяват да се оправят с парацетамол-сега се увеличават случаите на загубилите битката с вируса. От отлагане и надежда - сега постъпват в отделенията и директно минават на аспираторите. Не е добре да се отлага нищо. Колкото по- рано се вземат мерки-толкова по-сигурно ще се разминат хората с последиците.Носете си маските, спазвайте дистанция, дисциплина и дезинфекция и се пазете от близки контакти с непознати!
31
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ИСКАМ ЕДИН ДА МИ ОТГОВОРИ-ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ЛИ БОЛНИЧНИ?-ИЛИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ТЕГЛИМЕ ЗАЕМИ?-ТА И ДРУГО ДА ПОПИТАМ-ДЕТЕТО КАТО СЕ РАЗБОЛЕЕ В УЧИЛИЩЕ КОЙ ЩЕ КАРАНТИНИРАТ? МАЙКАТА ИЛИ БАЩАТА?
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновен грип те тръшка само след броени часове. Докато Ковид19 първоначално те подлъгва с леки болки в гъллото, лека температура, която след 2 дни може и да премине границите на 38 градуса.След 3 дена вече кашляш като маг.аре със суха кашлица и странен звук от гърдите. Трудно може да се различават, особено при безсимптомните носители на Ковид19 е почти невъзможно. Евентуално те могат да имат само странен усет за вкус, липса на обоняние и стомашни болки. По-скоро ще познаеш числата от тотото.
29
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама от *** статии. Всеки стана специалист по измислената Корона. Не осъзнаха ли всичке, че медиите са платени и всяват само страх. И че целия то я вирус е голям фарс
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПомнещПърво запомни,че сиМалоумник...Чак ,тогава може да помислиш, как да се самоубиеш,но се съмнявам ,дали можеш да го направиш предвид, факта ,че сиТъпГалош.
27
5
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Няма нужда да разпознавате нищо. Дръжте се нормално, все едно си е обикновена настинка! Ако сте зле, останете си вкъщи и само ако вече сте много, много зле, та ви е трудно да дишате, потърсете медицинска помощ. В 99,9% от случаите ще се справите сами. Парацетамол, аналгин и нурофен за децата, но в никакъв случай аспирин, защото има 30% вероятност да им скапете черния дроб. За възрастни е ОК. Чай, витамини, а антибиотик само по лекарско предписание.Това е в общи линии
26
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен 22-НЕНЕ НЯМА ДА ПЛАЧЕМ-ВОЙНЪТ И САМ Е ВОЙН.-ЕДНА МАЙКА МОЖЕ ДА ИЗГЛЕДА 10 ДЕЦА-А 10 ДЕЦА НЕМОГАТ ДА ИЗГЛЕДАТ 1-НА МАЙКА.-БЪЛГАРИЯ.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, че безсмъртните понамаляха. Измряха ли, вече не се мислят за безсмъртни ли...Или са си ушили маски от стари слипове, над които е чел ходжата...
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко ще се мре!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато светавните фармацефтични концерни и лаборатории не се сложат под международен контрол постоянно ще страдаме от вируси и грипове.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимата се очертава интересна, ще се смеем на глупостта и същевременно ще плачем.
21
1
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЧЕТЕТЕ ГОРЕ -ТЕСТЪТ ЗА КОВОИД ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН-А КОЛКО СЕ ПЛАЩА?И КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?-НАЛИ СМЕ СИ ПЛАЩАЛИ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ?-А?-И КОЛКО ДНИ ИМАМ ПРАВО НА БОЛНИЧНИ ПРИ КОРОНАВИРУС?
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не носят маски тези, които искат КПП-та и най-строги ограничения. Факт.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползвайте трите ддд и по-малко контакти.Разговори лице в лице за не повече от десет минути и не трябва да имате проблеми.