Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?

В много държави има протести против тях
27 сеп 2020 21:10, Нели Христова
82
Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?
Снимка: БГНЕС

За да сложат под контрол разпространението на коронавирус в Европа много държави въведоха мерки за ограничение на движението и социална дистанция. Но според някои хора тези мерки са прекалени. Те показват своето недоволство както онлайн, така и на улицата. Протести има в цяла Европа – в Рим, Берлин, Мадрид, Париж и Лондон.
Някои протестиращи разпространяват конспиративни теории. Други са просто объркани от множеството противоречиви мерки.

„Знаем, че има коронавирус, но аз лично не познавам никой, който да се е разболял от него или някой, който е починал. Къде са мъртвите и онези, които са много болни?“, пита Сюзън, която посещава протестите в Берлин. Пациентите, които се лекуват от COVID-19 в германските болници са около 500. Повече от 9400 души са починали в страната от началото на пандемията.

„За около три седмици носихме маски в училище, дори в час. Но сега не го правим и всичко се промени само за една вечер. Никой вече не разбира какво се случва“, казва обърканият Лука.

В Белгия онези, чиято работа е да поставят под контрол епидемията, постоянно получават заплахи. Сред тях е и професор Ерика Влиеге, която сега е охранявана от полицията. „Напълно разбирам поставянето под въпрос на някои мерки, но ние казваме истината на хората – случаите в обществото нарастват, както и броят на тези, които се лекуват в болница. Това трябва да ни послужи като алармен сигнал“, казва тя.

Професор Жан-Люк Гала е експерт по инфекциозни болести в Брюксел: „Важно е да адаптираме мерките към ситуацията. Но не и да взимаме брутални мерки, които да правим по-строги и по-строги, и по-строги, без да има някаква причина за това.“ Той също се заразява с коронавируса и дори е хоспитализиран. Проф. Гала подкрепя повечето мерки, но според него някои отиват прекалено далеч.

„Имаме предупредителни съобщения от експертите постоянно. Ако нямаме чиста комуникация и ясно послание към обществото, ние подхранваме протестите, подхранваме фалшивите новини, а ефектът от това е да намалиш доверието на хората в мерките“, обяснява той.

Ясно е, че случаите в цяла Европа се увеличават, но според някои, прекалено много внимание се отделя на този факт. „Броят на заразените вече не отразява напълно ефекта на пандемията, тъй като само 4-5% от заболелите се озовават в болница“, казва проф. Хендрик Стрийк, вирусолог от Университета в Бон.

„Това, което наистина трябва да знаем, не е броят на позитивните тестове, а какво може да се случи ако се разболееш“, подкрепя проф. Жан-Люк Гала. Но проф. Ерика Влиеге не е съгласна: „Броят на заразените също има своето значение. Това не са случайни числа. Те често предхождат хоспитализацията. Вярно е, че младите, здрави хора, имат леки симптоми. Това не е толкова притеснително, но притеснителното е, че тези млади и здрави хора също така са в близост до по-уязвими членове на обществото. За това ние се опитваме да държим нивото на предаване на вируса ниско, за да не стигне до групите от хора, които са в опасност“, казва тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек трябва да е много наивен, за да си мисли, че всички тези мерки които продължават вече месици наред са заради един грип.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързият крах на либералния демократичен глобален ред травмира много от бившите му жители, оставяйки ги политически бездомници, залитащи през сегашния разрушен пейзаж в състояние на объркана скръб и надежда, че по някакъв начин старата реалност може да бъде възстановена. Както удавник се хваща за сламка, така сега се правят опити за запазване на статуквото с всяване на страх от вируси, въвеждане на изънредни мерки принуждаване на населението да носи намордници.
21
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т'ъпаците са навсякъде включително и тук.И сами си гоНачукват, защото скочи ли бройката и веднага ще има нови мерки и ограничения. Сядайте си на пcpaнитеЗаднициИдиоти... Вируса не е опасен за всеки, но мерките са за всички и ще ви разкатаят фамилията.
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин отново ги изненада в речта си пред ООН. Вместо да критикува, и да настоява Запада да спазва правата на Русия, речта на Путин беше спокойна, умерена и изпълнена с оптимизъм. Путин говори от позицията на силата, като президент на страната която превъзхожда военно всички останали и притежава най-модернитите военни технологии с които никой засега не разполага. Така че мерките ще продължат още много дълго време.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, къде изчезнаха болните от пневмония?
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно, че от цялата статия само плаката от снимката си заслужава четенето.
17
2
 
5
 
! Отговори
Контрольор преди 3 години
Да се вземат мерки да се постави природата и природните стихии и активността на слънцето под контрол!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година вече не могат да го сложат под контрол. Впрочем до сега нито една болест не са могли да сложат под контрол, напротив - болестите и болните се увеличават колкото и да се мъчат да ги лекуват. Защо си мислят, че ще могат да поставят под контрол вируса.
15
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До БауДА УМИРАТ КАТО НЕ МОГАТ ЕДНА НАСТИНКА ДА ИЗКАРАТ!!БАБЕТА НАД 100 ГОДИНИ ДОРИ НЕ РАЗБРАЛИ , ЧЕ СА БОЛНИ ОТ КОВИД!!! ЕЙ ТОЛКОВА Е ОПАСЕН КОВИД КАТО ЦЯЛО ЗА НАСЕЛЕНИЕТО!!!УМРЕЛИ БИЛИ ПУШАЧИТЕ ,АМИ ДА УМИРАТ КАТО СА СИ НАПРАВИЛИ БЕЛИЯ ДРОБ ЧЕРЕН!
14
10
 
0
 
! Отговори
Българин европеец преди 3 години
Г-ца Урсула фон дер Лайен заяви в речта си пред Европейския парламент, че ЕС трябва да заеме по-твърда позиция срещу Русия и да затегне санкциите, и че сега в този критичен момент всеки трябва да пожертва личната си свобода в името на спасяването на човешки животи.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ухан откога се изчисти. Да се поучат от Китай.
12
6
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СМЪРТОНОСНА ПАНДЕМИЯ ЗНАЧИ ПОВЕЧЕТО ХОРА ДА УМИРАТ ОТ НЕЯ А ТАКОВА НЕЩО ТУК НЯМА!!!!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауЗаслужаваме си свободата, вярно е.
10
6
 
16
 
! Отговори
Н преди 3 години
До БауА дали са пропорционални на нивото на заплаха? На година по света умират милиони при катастрофи и десетки милиони остават сакати за цял живот, но всички поемаме риска на пътуване с автомобил, нали така? И никой никога не е споменавал за ограничаване на автомобилния транспорт? Или дори за увеличаване на контрола по пътищата (глобално)? Сега изведнъж се реши, че ресурсите на цялата планета трябва да се хвърлят в така наречения ковид, и той е най-страшното нещо на света. Нещо мирише...
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Херберт Ефремов е на 87 години и още работи. Заради него ще се носят маски и ще има мерки още много дълго време. Те си мислеха, че като падне СССР и Русия им е в кърпа вързана, дай първо да опоскаме изчочна Европа докато рухне Русия, и после Русия ще ни бъде Конго, и на Запад ще живеем нашироко. Уви, не се получи. Сега ще има маски , намордници и ограничения, иначе ще стане хаос и мизерия както в САЩ тълпите ще плячкосват магазините.
8
10
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
какво се опитвам да убедя егоисти ... Заслужавате си всичко ...
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв вирус?
6
6
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До До 3Предполагам този 1 милион починал задушавайки се не са важни ...
5
3
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Каква опастност за живота те гони,като болшинството го прекарват точно като обикновена настинка?
4
1
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОДКРЕПЯМ ВСИЧКО НАПИСАНО НА БЯЛО-ЧЕРНИЯ ПЛАКАТ В СРЕДАТА НА СНИМКАТА!!!!!