Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?

В много държави има протести против тях
27 сеп 2020 21:10, Нели Христова
82
Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?
Снимка: БГНЕС

За да сложат под контрол разпространението на коронавирус в Европа много държави въведоха мерки за ограничение на движението и социална дистанция. Но според някои хора тези мерки са прекалени. Те показват своето недоволство както онлайн, така и на улицата. Протести има в цяла Европа – в Рим, Берлин, Мадрид, Париж и Лондон.
Някои протестиращи разпространяват конспиративни теории. Други са просто объркани от множеството противоречиви мерки.

„Знаем, че има коронавирус, но аз лично не познавам никой, който да се е разболял от него или някой, който е починал. Къде са мъртвите и онези, които са много болни?“, пита Сюзън, която посещава протестите в Берлин. Пациентите, които се лекуват от COVID-19 в германските болници са около 500. Повече от 9400 души са починали в страната от началото на пандемията.

„За около три седмици носихме маски в училище, дори в час. Но сега не го правим и всичко се промени само за една вечер. Никой вече не разбира какво се случва“, казва обърканият Лука.

В Белгия онези, чиято работа е да поставят под контрол епидемията, постоянно получават заплахи. Сред тях е и професор Ерика Влиеге, която сега е охранявана от полицията. „Напълно разбирам поставянето под въпрос на някои мерки, но ние казваме истината на хората – случаите в обществото нарастват, както и броят на тези, които се лекуват в болница. Това трябва да ни послужи като алармен сигнал“, казва тя.

Професор Жан-Люк Гала е експерт по инфекциозни болести в Брюксел: „Важно е да адаптираме мерките към ситуацията. Но не и да взимаме брутални мерки, които да правим по-строги и по-строги, и по-строги, без да има някаква причина за това.“ Той също се заразява с коронавируса и дори е хоспитализиран. Проф. Гала подкрепя повечето мерки, но според него някои отиват прекалено далеч.

„Имаме предупредителни съобщения от експертите постоянно. Ако нямаме чиста комуникация и ясно послание към обществото, ние подхранваме протестите, подхранваме фалшивите новини, а ефектът от това е да намалиш доверието на хората в мерките“, обяснява той.

Ясно е, че случаите в цяла Европа се увеличават, но според някои, прекалено много внимание се отделя на този факт. „Броят на заразените вече не отразява напълно ефекта на пандемията, тъй като само 4-5% от заболелите се озовават в болница“, казва проф. Хендрик Стрийк, вирусолог от Университета в Бон.

„Това, което наистина трябва да знаем, не е броят на позитивните тестове, а какво може да се случи ако се разболееш“, подкрепя проф. Жан-Люк Гала. Но проф. Ерика Влиеге не е съгласна: „Броят на заразените също има своето значение. Това не са случайни числа. Те често предхождат хоспитализацията. Вярно е, че младите, здрави хора, имат леки симптоми. Това не е толкова притеснително, но притеснителното е, че тези млади и здрави хора също така са в близост до по-уязвими членове на обществото. За това ние се опитваме да държим нивото на предаване на вируса ниско, за да не стигне до групите от хора, които са в опасност“, казва тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
14
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
мерките не са приятни и развалят комфорта, но човешкият живот е по-важен.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилата не могат да бъдат стрикни, те могат да бъдат строги или не. Стриктно може да бъде изпълнението на правилата. Очевидно непознаване от автора на смисъла на думата "стриктно", която означава точно, буквално, акуратно, прецизно.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много приказки, нищо същестено.