Най-големите частни дарения в борбата с COVID-19

Пандемията доведе до значителни промени в живота на хората по света
Обновена: 2 окт 2020 17:39 | 2 окт 2020 17:37, Красимир Ангелов
5
Най-големите частни дарения в борбата с COVID-19

Масовото разпространение на COVID-19 и превръщането му в една от най-сериозните пандемии в последните няколко десетилетия, доведе до значителни промени в живота на хората по света. С цел овладяване на ситуацията правителствата на редица страни въведоха извънредни мерки, включително спазването на строга социална дистанция, затваряне на ресторанти и големи търговски центрове, ограничаване на полети и т.н.

Тези мерки дадоха сериозно негативно отражение върху състоянието на глобалните икономически процеси. Много бизнеси, най-вече малки и средни, бяха принудени да обявят фалит, което доведе и до значителен ръст в нивата на безработицa. Анализаторите определят последствията от COVID-19 пандемията като най-сериозната глобална рецесия от Голямата депресия насам.

На фона на COVID-19 богатите стават още по-богати

Една тенденция, която наблюдаваме, е че в тази извънредна ситуация най-богатите хора стават още по-богати. По последни данни от началото на годината най-заможните американски бизнесмени са увеличили приходите си с общо около 10%. В това число влизат познати лица като създателя на Amazon Джеф Безос, собственика на Facebook Марк Зукърбърг и технологичния магнат Илон Мъск.

В тази извънредна ситуация, обществото се обърна с призив към най-богатите хора в света да дарят част от своето състояние, за да подпомогнат борбата с COVID-19 и справянето със социално-икономическите последици от пандемията. Някои от тях вече го направиха, дарявайки крупни суми в подкрепа на различни каузи - от разработването на ваксини, подкрепа на засегнати малки и средни бизнеси,  до осигуряване на хуманитарна помощ на сериозно засегнатите от извънредната ситуация. Ето и кои са най-щедрите дарители в борбата с коронавируса до този момент.

Най-големите частни дарения в борбата с COVID-19

Най-голямото дарение до този момент е направено от Джак Дорси - изпълнителен директор на Twitter и основател на компанията за финансови услуги Square. Той заяви, че поетапно ще  дари сумата от 1 млрд. долара за различни каузи, целящи глобалното справяне със заразата. Интересното в случая е, че макар и милиардер, Дорси далеч не е в челните места в списъка на най-богатите хора. През 2020 г. знаменитата класация на Forbes 400 го нарежда на 90 място и оценява състоянието му на малко повече от 8,5 млрд. Той споделя, че дарението представлява около 28% от личното му състояние.

На второ място след Дорси се нарежда създателят на Майкрософт Бил Гейтс. Името на Гейтс често присъства в новините, свързани с вируса, макар че една голяма част от тях могат да бъдат определени и като конспиративни теории. Милиардерът, който доскоро носеше титлата “най-богатият човек на света” и съпругата му Мелинда активно подкрепят борбата с коронавируса чрез фондацията си. До този момент те са дарили повече от четвърт милиард долара. Техните усилия са насочени най-вече по посока създаването на ефикасна COVID-19  ваксина, която да стане факт възможно най-скоро.

Още едно от щедрите дарения идва от индийския инвеститор и магнат Азим Премджи. Той е един от най-заможните бизнесмени в Индия и основател на мултинационалната компания Wipro. Премджи и компанията му са допринесли със 132 млн. долара към борбата с последиците от COVID-19, което го превръща в третия най-голям частен дарител. Дарената сума ще бъде използвана за хуманитарна помощ и здравеопазване.

Със задълбочаването на ситуацията общественото внимание беше насочено и към Джеф Безос - основател на Amazon и настоящия номер едно в класацията за най-заможните хора в света. В началото на месец април Безос направи дарение на стойност  100 млн. долара, като негов получател е Фондацията “Feeding America”. Основната цел на фондацията е да осигури хранителни запаси за най-сериозно засегнатите от разпространението на вируса американски граждани. Критиците на Безос отбелязаха, че дарението представлява едва 0.7% от състоянието на най-богатия човек. От Feeding America подчертават значимостта на дарените средства, които вече са започнали да се използват по предназначение.

Основателят на най-голямата социална мрежа Фейсбук се нарежда значително по-надолу в тази класация. Марк Зукърбърг е дарил 25 млн. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Отделно, Фейсбук се включи активно в подпомагането на малките бизнеси като осигури безплатни реклами на обща стойност 100 млн. долара.

Най-богатият човек в Китай и основател на платформите Alibaba и Aliexpress също приема присърце каузата. Джак Ма е отделил около 14,5 млн. долара от личното си богатство, като усилията на предприемача са насочени най-вече в откриването на ваксина срещу коронавируса.

Италия е една от страните по света, която пострада най-тежко от разпространението на коронавируса и беше парализирана в продължение на месеци. Едни от най-големите дарители в Италия са известната фамилия Анели, които даряват 11 млн. долара на Италианската служба за гражданска защита. Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони също е дарил голяма сума за построяване на нова болница в Милано. В началото на септември стана ясно, че Берлускони е COVID-19 и приет за лечение в болница.

Опра Уинфри, която се нарежда сред най-влиятелните и заможни жени отвъд океана - също обяви, че ще направи дарение в размер на 10 млн. долара. Водещата е решила да насочи помощта си на локално ниво, като парите ще отидат за помощ на най-сериозно засегнатите от пандемията в пет американски града. В това число се включва и Косцюшко, Мисисипи - родното място на ТВ водещата.

До този момент над 60 от най-заможните хора в света са подпомогнали различни каузи, свързани с борбата с вируса и помощ за най-тежко засегнатите от извънредните обстоятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: даренияCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изброените дарителите са за техните държави ,с изключение на Гейтс дарява директно за нова ваксина.И у нас се развързаха кесиите,не може да се отрече ,че имаше една референтна ,но се изградиха за нула време нови лаборатории с модерно оборудване,не само за ковид 19 ,но и за много други изследвания.Гергов,Пеевски,Домусчиеви каквито и да са се отчетоха за обществото с милиони,а само Пеевски близо 10 млн.за конкретни неща.Друг купи 6 линейки за ВМА.Не само тези са богашите,но невидимите се покриха
4
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Малийййй
3
0
 
4
 
! Отговори
Тръмп преди 3 години
Дарителите са написали, че даренията са забранени за писалите простотии в ИНТЕРНЕТа. Който смята, че няма такъв вирус - даренията до него нама да стигат.Скоро ще има преброяване на противопоставящите се на съществуването на COVID-19 и за тях лечението ще бъде платено, ако изведнъж решат, че са болни от това. Иначе ще ги лекуват от съпътстващите заболявания.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има по-важни неща от даренията за ковид които ще отидат в джоба на щабчето
1
3
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Тия съсипая свето с едно грипче измислено.Цялата управленска каста трябва да се изрине до основи, като авгиевите обори от Херкулес!