За нас шок, за Китай не – стотици хиляди китайци са се ваксинирали срещу COVID-19

Повечето експерти вярват, че препаратът ще има ефект
2 окт 2020 22:40, Нели Христова
44
За нас шок, за Китай не – стотици хиляди китайци са се ваксинирали срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

През цялата есен Доналд Тръмп намекваше, че ваксина срещу COVID-19 може да има преди изборите. Крайната дата за финализиране на работата по препарата, макар и да не е подкрепена научно, бе 3 ноември. Президентът на САЩ може и да се окаже прав и ваксина срещу коронавируса да има преди изборите в страната му. Но нейното име най-вероятно ще е Xinxing Guanzhuang Bingdu Miehuo Yimiao (Vero Xibao) и ще е разработена в Китай.

"Китайците мислят, че Доналд Тръмп може да одобри американската ваксина преди изборите в САЩ. Така че целта им е да одобрят ваксина преди него", казва пред The New Yorker Иу Хе, главният директор по иновации в университета в Хонконг, който има дългогодишен опит в разработването на ваксини в Китай.

Според него China National Biotec Group или C.N.B.G - базираната в Пекин фармацевтична компания, която е най-големият производител на ваксини в страната - ще обяви известно ниво на одобрение за ваксина срещу коронавирус през октомври. След като се приближи към края на фаза III с две различни версии на своята ваксина, тя ще подаде материали за кандидатстване в регулаторната комисия на Китай. В нормални времена одобрението може да отнеме между шест месеца и една година, но хората в бранша ка категорични, че процесът ще бъде ускорен поради натиск, свързан както с пандемията, така и с политиката. C.N.B.G. обаче отказват коментар.

Но през това време много хора от китайския народ не са изчакали одобрение преди да се ваксинират. Според държавните медии стотици хиляди вече са се имунизирали срещу COVID-19 с препарата на C.N.B.G.

Сред доброволците има много държавни служители и фармацевтични ръководители, които са получили двуетапната ваксинация.

"Познавам лично няколко държавни служители и те ми казаха, че са взели ваксината", признава Иу Хе. "Става дума за служители на средно ниво - заместник-министри, кметове, заместник-кметове."

Той твърди, че повече от сто кадри на комунистическата партия са били ваксинирани, заедно с много ръководители в C.N.B.G. и неговата компания майка Sinopharm, която е най-голямата фармацевтична фирма в Китай.

"Всеки старши ръководител в Sinopharm и C.N.B.G. е ваксиниран включително и главният изпълнителен директор на Sinopharm, председателят на управителния съвет и всеки вицепрезидент - всеки", споделя експертът.

За хората в САЩ и Европа идеята толкова много китайци, които са приели ваксината преди тя да бъде напълно одобрена, е шокираща.

"На Запад това се счита за антинаука. Но в Китай се гледа много положително", казва Иу Хе. Според него това е начин служителите и ръководителите да покажат доверие във ваксината и каза, че след като е работил с C.N.B.G. той също би се имунизирал, но препаратът не се предлага в Хонконг, а в Китай той ще трябва да прекара 14 дни под карантина.

Служителите на много компании, които са по един или друг начин са свързани със Sinopharm и C.N.B.G., също са получили предварителен достъп до ваксината. Някои от тях споделят, че са прегледали данните от Фаза II на изследванията и те са "изглеждали обещаващо".

Приемайки ваксината повечето китайци вярват, че по този начин "помагат на родината си". В Китай дори и тези хора, които не участват официално като доброволци в клиничните изследвания, могат да дават информация на компаниите за евентуални странични ефекти, но това едва ли ще е ефективно, тъй като вирусът е до голяма степен елиминиран в страната. Това бе и причината C.N.B.G. да проведе тестовете от Фаза III далеч от дома.

Има и още нещо, което трябва да се разбере по по отношение на китайския натиск за ваксина: Китай не е Русия. Докато руските усилия за бързо одобряване на ваксината бяха посрещнати с широко разпространен скептицизъм, екпретите в тази област приемат сериозно китайските технологии и професионализъм.

След поредица скандали, свързани с ваксините през XX век, Китай затегна регулациите и стандартите за изпитване във Фаза III. Сега те са подобни на тези в Съединените щати. През последното десетилетие Китай се присъедини към Международния съвет за хармонизация, фармацевтична регулаторна организация със строги изисквания. C.N.B.G. е държавна компания и през последните години е произвела близо 80% от ваксините в Китай. Тя получи и почти неограничена държавна подкрепа за настоящия си проект.

Някои служители във фармацевтичните компании казват, че Китай успява да разработи ваксината малко по-рано, тъй като пандемията в страната е започнала много по-рано от тази в Европа. Те виждат и бързото разработване на ваксина като шанс за Китай да поправи някои дипломатически грешки, тъй като веднага щом е готова, ваксината ще бъде споделена с целия свят. Или поне за онези страни, които са готови да търгуват с Китай. А САЩ едва ли ще е една от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Ще одобри ли?
35
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 3 години
За да се разбере дали нещо работи,все пак трябва да се изпробва...След като е преминала етапа на изследване за безвредност,какъв е проблема?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 ooo хил китаици - все едно 50 българи
33
4
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Ковидпаникьорите да си нахакват по една китайска ваксина и да мирясват най-накрая.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в Китай не им пука, имат голямо количество хора и не ги впечатлява дали ваксината е до краен етап или пред финала. Мисля, че това не ги спира.
31
0
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А пък в Северна Корея няма нито един умрял и без никакви ваксини, нъл тъй ве, дрогаре?!!!?
30
1
 
1
 
! Отговори
IQ test преди 3 години
нека поне един от плюещите тука по Китай да докаже, че в дома му няма нищо китайско и в момнта не докосва н нищо китайско ;)))Приемете го като предизвикателство ;)))+ - имам китайско и докосвам котайско- -нямам котайско и не докосвам китайско.Подстазка - проверете си мишките и клавиатурите къде са произведени. Ако са безжични проверете и батериите къде са произведени ;))) Проверете от къде са купени материалите за производство на батериите и мишките.... ;))
29
1
 
3
 
! Отговори
20 преди 3 години
Те са изучавали вируса години преди всички останали, те го изпуснаха, нормално е да са преди всички останали във ваксината.Само не мога да разбера защо от 10 000 висши комунистически функционери все още само 100 от тях са ваксинирани.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас шок, дъвка шок
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами много ясно, когато създаваш вирус заедно с това създаваш и ваксина :)
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си поръчате кукла Барби от Китай... ще получите Ам-гъл с физиономията Чалгаря...
25
5
 
16
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Колко много трябва да си глупав за да вярваш на китайци, особено к o м y н я r и!?
24
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До МНЕНИЕ:Да те поправя: Китай -твърди- че там има само двама в болница.
23
2
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
И тук трябва да се почне от комунистическата партия.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На дебата ония ден Тръмп си го каза много точно - никой не знае точни брой заболели/починали в Русия и Китай просто защото не се води точна статистика или по-точно не се изнася публично. Все едно да преброиш колко улични кучета са yмpeли в България за 2020г.
21
4
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Да допълня - В Китай има ДВАМА човека в Болница .
20
2
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Майтап ви се струва Китай ?Вируса Тръгна от Китай - Равносметката - 80 000 заразени , 4 000 починали ?Да кажете Нещо ? На 1,5 милиарда човечета и Икономика с Ръст 25% ?
19
0
 
13
 
! Отговори
Маке-ариец преди 3 години
Само македноците могат да направят работеща ваксина. Нашите комшии от Китай могат само ментетета да шият...
18
1
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Китайци бол. И без няколко стотин хиляди няма да се свършат.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе ваксина в завършен вид няма никъде по света. Иначе от Русия и Китай се вдига шумотевица до небето. Тръмп който се е вкопчил като удавник за сламка в президентския стол в Овалния кабинет също вдигна шум до небесата как до 3-ти ноември ще дари едва ли не лично ваксина за американците. Това поведение изглежда е заразително за диктаторчета като Путин и Сидзипин а също и за кандидат диктатора Тръмп.