Само 44 човека са се заразили с Covid-19 в самолет през 2020 г.

Пътуването по въздух се оказва по-безопасно, отколкото се смяташе
Обновена: 11 окт 2020 18:39 | 11 окт 2020 18:33, Красимир Ангелов
23
Само 44 човека са се заразили с Covid-19 в самолет през 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Пътуването със самолет далеч не крие голяма опасност от заразяване с коронавирус, става ясно от статистиката на Международната организация за въздушен транспорт (IATA).

Според актуални данни на IATA от началото на 2020 г. са регистрирани 44 случая на COVID-19, при които се смята, че предаването е свързано с полет (включително потвърдени, вероятни и потенциални случаи). За същия период са пътували около 1,2 милиарда пътници, изчислява IATA, цитирани от „Сега“.

„Рискът пътникът да се зарази с COVID-19, докато е на борда, изглежда много нисък. Само с 44 идентифицирани потенциални случая на предаване, свързано с полет, сред 1,2 милиарда пътници, това е един случай на всеки 27 милиона пътници.

Даваме си сметка, че данните може да не обхваща всички реални случаи, но дори 90% от тях да не са докладвани, това ще е един 1 случай на всеки 2,7 милиона пътници. Смятаме, че тези цифри са изключително успокояващи. Освен това, по-голямата част от публикуваните случаи са се случили преди носенето на маски да стане масово“, заяви д-р Дейвид Пауъл, медицински съветник на IATA.

Нов поглед защо броят на заразените в самолет е толкова нисък идва от съвместна публикация на производителите Airbus, Boeing и Embraer след независими изследвания за динамиката на флуидите в техните самолети. Въпреки че методологиите се различават леко, всяка от подробните симулации потвърждава, че климатичните системи на самолетите контролират движението на частиците в салона, ограничавайки разпространението на вируси.

Според данните от симулициите, климатичните системи, HEPA-филтрите и естествената бариера на облегалката на седалката, въздушният поток надолу и високата скорост на обмен на въздух намаляват ефективно риска от предаване на болести на борда. Когато към това се добави и предпазна маска, всичко това прави седенето в непосредствена близост в кабината на самолета по-безопасно от повечето други вътрешни среди, категорични са експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 44?Е, нищо де, догодина ще се заразят повече, кво толкова...
16
2
 
3
 
! Отговори
Доц. Мангъров преди 3 години
Ковиту е минте!
15
0
 
1
 
! Отговори
Ха преди 3 години
далеч не крие голяма опасност===========================???
14
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готови са на всякакви лъжи, само и само да не ги затворят пак. Напълно са прави. Не е проблема в събиранията, в градския транспорт, в самолетите, в баровете и дискотеките и т.н.
13
10
 
8
 
! Отговори
Алокакси преди 3 години
Какви ли не лъжи са готови да изрекат само и само да не им секнат полетите. Самолетите по начало са развъдници на болести. Всеки който пътува често може да потвърди колко гадно се чувстваш след полет.
12
1
 
6
 
! Отговори
G преди 3 години
Виж, по круизите е друго. Там 95% се заразяват.
11
2
 
9
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Дори да приемем, че статията е вярна, то какво става на летището и на пътуването от/до него?
10
6
 
3
 
! Отговори
Сър Ричард Брансън преди 3 години
Точно така, чада мои. Очаквам ви на борда на самолетите ми, че кинтите нещо свършват. Да не се налага да правя ДМС кампании.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМного е важно да не се пазите. После - който ще мре - да мре, който ще оцелява - ще е ваксиниран без пари.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял свят се е запалил да се пази от нещо, дето го няма! Мангъров ми го каза!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, от май насам имам 8 полета, не съм, или поне не знам, да съм имал Ковид, по време на полета всички са с маски. Паниката идва в повече.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли изобщо такъв вирус?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как са се заразили с нищо?
4
10
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Платена реклама !!!
3
5
 
7
 
! Отговори
Ъхъ преди 3 години
Имаше един Израелски самолет (още в началото на пандемията) в който всички се бяха заразили...та, кой казва истината или всеки да си я избира сам.
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много ясно, че ще кажат така. Всички авиокомпании треперят на ръба на фалита (освен ако не ги поддържат държави) и се молят хората отново да тръгнат да летят като гламави.
1
6
 
17
 
! Отговори
Еврошанс преди 3 години
Да бе, ако питате СЗО...........най-малко 44000 са се заразили!