Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е доволна само това не важи за нея, а за плебеите.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2009 г., две години преди да бъде убит демократично и цивилизовано, Муамар Кадафи каза пред Общото събрание на ООН: "Самите те ще създават вируси и ще ви продават средствата за борба с тях. Ще протакат и ще се преструват, че търсят решения, макар че отдавна ги знаят и ги имат."
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е успешна, развиваща се икономика, докато Западът е неуспешна и влошаваща се. Китайската народна република се базира на индустриалния капитализъм. Западът се базира на търговско-банков капитализъм.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай инвестира капитал си в индустриални предприятия, оборудване и полезна инфраструктура. Западът инвестира във финансови инструменти.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците търсят увеличаване на индустриалната и земеделска продукция за да задоволяват нуждите на хората. Доларовата империя краде богатството на нациите за да създава спекулантска печалба.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не говори хубави неща, значи е комунистка, всички знаем, че комунистите са най-лошите и са виновни за всичко!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старлинк и спейсХикс на Илон Мъск се провалиха.
40
2
 
27
 
! Отговори
ДО 38 преди 3 години
КАКЪВ КОМУНИСТ Е ТАЗИ ФАШИСТКА БЕ ?БЕЗРОДНИК?ТОВА Е АНТИНАРОДНА ФАШИСТКА МИЗЕРНИЧКА ОБСЛУЖВАЩА ЧУЖДИ АГЕНТИ КОИТО РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ !
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система създава реален капитал - реални блага и стоки. Западната система унищожава капитал и създава от него спекулативни борсови акции.
38
3
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Ааа, не можа така.Да свалим Борисов.Корнелия ще ни управи.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36 В сащ герб повишиха стандарта на живот като платиха нереално висока цена за 8 рисунки на ф16 .Стар самолет с един двигател чиято цена с всички други разходи ще стигне половин милиадр долара на самолет ;) После само си говорим за борба с корупцията.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква ни влошаване на стандарта на живот!----От устата на комуниска това звучи доста заплашително.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме фара! Аз съм гербав!
34
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
до анонимен,аз вече не съм беден...бях, но осъзнах...коя е истината...това е ГЕРБ!!!жизнения ми стандарт се вдигна главоломно, откакто станах проатлантик демократ парите валят, няма вече копейки за постове...спаси ме вярата в....ГЕРБ!!!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-големият брутен производител на петрол в света и в същото време 50 милиона американци гладуват.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в САЩ ли го влоши ГЕРБ стандарта на живот?
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стандарта на живот го влоши мафията герб която взема по 20 % ддс на храните от най бедния народ в европа .После с тях плаща по 30 ? на седалка на английските наркомани,а на народа вика.-Няма пари за македонски пенсии и европейски заплати . Що никой не пита защо герб взема 20 % ддс на храните след като в по богати държави е само 10 % ? Защо не питат по ква причина герб иска да преразпределя два пъти повече пари от колкото в Европа ??? Нали ги преразпределя несправедливо за анг.наркомани и ченгета
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система никога няма финансови сривове. Западната система страда от непрекъснати финансови сривове, които се спасяват с нови бремета върху западните народи.
29
2
 
26
 
! Отговори
САТАНИСКА ПОМИЯ преди 3 години
ТУЙ САТАНИСТКО КУЧЕ ЩЕ МИ КАЗВА КАКВО ЩЕ СЕ ВЛОШАВА,ЧЕ КОГА СЕ Е ПОДОБРИЛО СЛЕД КАТО ВИЕ МАСОНСКИТЕ И САТИНИСТКИ *** ВЗЕХТЕ ВЛАСТТА БЕ БЕЗРОДНА ***!
28
2
 
14
 
! Отговори
Симеон Василев Крумо преди 3 години
Изостанали сме безнадежно в технологиите. Курсът на лева е нереален по-скоро конюктурно стабилен. Грубата апроксимация е с картината, когато семейството не се дохранва, или се храни с невитална храна, покривът на къщата тече, а бащицата прави мраморни алеи в двора, защото така са му наредили. Западът има интерес ние за продеваме на безценица природните дадености, да има необратимост на псевдокапителистическия преход, а хитреците от ДС да запазят заграбеното. Така се оформя диктатура на мнозинств