Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоАбе, пич, разбрахме, че си беден, нужно ли е навсякъде да опяваш, че мислиш, че другите са ти виновни.И, да, знам ти и дежурния отговор, че е важното че си "духовно" богат, *** нещо не виждам това да ти намалява яростта, независимо, че не е и вярно.
26
3
 
20
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Ние сме богати, това не ни засяга, купуваме стари американски самолети за 6 милиарда, при това никога няма да бъдат доставени. А в същото време теглим заем 5 милиарда държавата да плаща заплати на чиновниците и пенсии.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КЗР, блатная завинаги ще си остане бедна държава от Третия Свят.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия. Затова измислиха манипулацията с вируса, иначе работата вървеше към война с Русия, и Русия щепе да бъде виновна за всичко. Те си мислеха, че Русия е това което беше 90те години.
23
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарТи защо не си на мястото на "Кристалино"?Само не ми казвай, "щото нямам нейните връзки":)))))
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайският индустриален капитализъм вдига жизнения стандарт на населението. Западният финансов капитализъм снижава жизнения стандарт на своето население.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система не може да се съревновава с Китай, а само да пречи на рестжа му.
20
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До "ПроСоТо"МЕНТЕ нещастно,ПроСоТо НИКОГА не би написал такава простотия,каквато ти-нещастно същество, си изпърдял:-"само герп"
19
5
 
2
 
! Отговори
радев преди 3 години
дойде гладът, ами сега аз ли го доведох 2
18
1
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
по телевизията: "Такава страшна криза се задава, такива страшни времена идват..."
17
4
 
22
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Кристалино или Сталинке,кажи как сътворихте този театър,за да саботирате китайците,ама се случи ефекта на бумеранга!Отделно,че от едни пет години,господарите ти се опитват,чрез цикличност да препират активите си!Коронавирусът е в мозъка на простия зомбиран и чипиран индивид!
16
3
 
7
 
! Отговори
Хей преди 3 години
световната измама ни гласи или за войни или за просяци.Ще просим от милиардерите но с вашите банки няма да играем.
15
0
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Красталино,кажи правилното "Очаква Ви влошаване...."!Вас и тебе не ви очаква щото пълните гушите от нас робите иточно вие ни влошавате стандарта на живот !
14
8
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Само ГЕРБ!!!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко! Като влезе еврото, шъ съ опраим съвсем!
12
5
 
3
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 години
Черепа е виновен,срина икономиката на света.
11
2
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
докато такива като тая,която си играят със СВЕТОВНИТЕ богатства и къртовския труд на милиардите "пчелички",ще има САМО влошаване на стандарта на живот!..-Тотално НЕКОМПЕТЕНТНИ,СОЦИОПАТНИ същества,които са далече от живота и проблемите на хората както Луната е далече от Земята,по болезнено комичен каприз на Съдбата ,определят битието ни.разберете:-заради вашата ЛЕНОСТ ДЕФЕКТНИ същества си играйкат с вас!!!..И то не е от вчера!..Човешката история е ДОКАЗАТЕЛСТВО за това...Но,"Спи градът"..
10
4
 
2
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, днес ще има ли вастания?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай жизненият стандарт постоянно расте. В Китай почти няма бедни. Целта на Китайската комунистическа партия е през 2022 година бедността в Китай да бъде изкоренена напълно.
8
2
 
1
 
! Отговори
Комунистите преди 3 години
Виновни са комунистите и СеСе ( СеСе е като ДеСе, но не дръжавна сигурност а световна сигурност) виновни са ченгатата от СеСе. Като дойде световния капитализъм комунистите и ченгетата от сесе приватизираха завотите и затова сега живеем все по бедно.