14-годишната Аника, която направи пробив в лечението на коронавируса

Нейното откритие може да помогне за откриването на лек срещу COVID-19
19 окт 2020 21:34, Нели Христова
118
14-годишната Аника, която направи пробив в лечението на коронавируса

Докато учени по цял свят се опитват да създадат лек и ваксина срещу коронавируса, откритието на едно 14-годишно момиче се открои сред тях. Нейното име е Аника Чебролу от Фриско, Тексас. Тя спечели голямата награда от 25 хил. долара на научния конкурс 3M Young Scientist Challenge, а откритието й може да послужи като терапия за COVID-19.

Проектът, с който Аника печели наградата, използва метода in-silico, за да открие оловна молекула, която се свърже с протеиновия шип на вируса SARS-CoV-2.

"През последните два дни видях, че има много медиен интерес относно моят проект, тъй като той включва вируса SARS-CoV-2 и отразява нашите колективни надежди да сложим край на тази пандемия, тъй като аз, както всички останали, искам възможно най-скоро да се върнем към нормалния си живот", казва Аника пред CNN.

От появата си в Китай през декември коронавирусът е убил 1,1 млн. души в световен мащаб. Само в САЩ има 219 хил. смъртни случая.

Аника представи своя проект, когато е едва в 8-ми клас. Но първоначалната й идея била друга - тя искала да използва моела in-silico, който да открие оловна молекула, която да се свърже с грипния вирус, а не с коронавируса. "След като прекарах толкова много време в проучване на пандемии, вируси и откриване на лечение, беше лудост, че всъщност и самата аз преживявам нещо подобно", разказва Аника. "Поради огромната тежест на пандемията от COVID-19 и драстичното въздействие, което той оказа върху света за толкова кратко време, аз, с помощта на моя наставник, промених проекта, за да се насочим към вируса SARS-CoV-2."

Младото момчие се е вдъхновило да открие потенциални лекове за грипните вируси, след като е разучила пандемията от грип през 1918 г. и е осъзнала колко души умират всяка година в САЩ въпреки ежегодните ваксинации и противогрипните лекарства на пазара.

"Аника има любознателен ум и използва любопитството си, за да задава въпроси относно ваксината за COVID-19", каза д-р Синди Мос, съдия в 3M Young Scientist Challenge, пред CNN. "Нейната работа беше изчерпателна и разгледа многобройни бази данни. Нейната готовност да използва времето и таланта си, за да направи света по-добър, дава на всички ни надежда."

За Аника спечелването на наградата и титлата на топ млад учен е чест, но работата й не свършва тук. Следващата й цел е да работи заедно с учени и изследователи, които се борят за "контрол на заболеваемостта и смъртността" по време на пандемията, като ще развият нейното откритие и ще го превърнат в действително лекарство за вируса.

"Усилията ми да намеря оловно съединение, което да се свърже с протеина на шипа на вируса SARS-CoV-2 това лято, може да изглеждат като капка в морето, но все пак допринасят за колективната битка", казва тя. "Как ще развия тази молекула по-нататък с помощта на вирусолози и специалисти, ще определи успеха на тези усилия."

Разбира се, Аника намира време и да бъде нормална 14-годишна тийнейджърка. Когато не е в лаборатория или работи, за да стане лекар или изследовател, тя посещава студио за класически индийски танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, каква е конкретната полза за нас? Не разбрах
36
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Да! Правили са тръби за вода от олово! Лесна обработка, топи се при не много висока температура, ковко е..! Нямало е как да знаят, това което ние знаем сега! Но не само оловото е затрило древния Рим!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименСтава въпрос за съединение на оловото, а не за олово. Ама като всички сме експерти по химия ...
34
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До анонимен 26Този дето ми кликна/-/ да се наплюска с олово за да узнае какво е оловно отравяне!Оловото някак си замества желязото в кръвта - прецаква хемоглобина. Затова забраниха бензина с тетраетилолово първо в Щатите, после и другаде!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕСамо руската ваксина срещу шап и африканска чума може да излекува острата русофилия на главния мозък от която са болни всички членове и фенове на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ. Доктор Костя Копейкин лично ще поставя ваксините.
32
1
 
5
 
! Отговори
Корк Тики, Таки преди 3 години
индийците са много любознателни същества от ромски произход, CNN са сходна порода ***, та лекът за китайската чума ни е в кърпа вързан... разчитаме на индийката, давай индийке
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оловото е погубило древен Рим!
30
0
 
9
 
! Отговори
XXL преди 3 години
А какво става с Грета?
29
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 52 годишенПоправете ме, ако съм забравил нещо. "Момичето" е с мексикнанско-индиански корени!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Облъчването с пропаганда е жестоко !
27
1
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Олово ли трябва да...ядем,така и не разбрах,или да го...събираме и да го връщаме във вторични...суровини,за да правят...хапчета.
26
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако въпросната Аника /все тая откъде я изкопаха/ не знае, че оловото не е полезно за здравето - справка град Куклен преди КЦМ да сложат качествени филтри?! Всъщност за какво *** ни занимава с добронамерениамерикански момичета в пубертет!?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупост. Само модифицирана бели а с оловна боя ще свърши работа. Даже и перчема го препоръча, наше е предводител на свободния свят и масово тествах препарати за вана.
24
4
 
8
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
Тия ни взимат за канарчета. Преди ни баламосваха с една друга тийнерджърка, дето щяла да се бори с глобалното затопляне. А тази кака дето прилича на 30-годишна жена ни я представят за спасителка от корана-вирус. Тия съвсем ни взеха за мезе, ама и ние няма да пасем трева!!!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ще се свърши с вируса.Тогава от Китай трябва да правят нов в лабораторията
22
0
 
3
 
! Отговори
Духът на Вятъра преди 3 години
А от оловото висва ли, висва ли?
21
5
 
5
 
! Отговори
52 годишен преди 3 години
Досегашният ми живот и опитът ми показват, че написаното в статията е дивотия.Не знам случай 14 годишна ромска булка да е открила нещо важно за човечеството, в пряка конкуренция със световния научен елит и огромните пари на фармацевтичните корпорации.Поправете ме, ако съм забравил нещо.
20
0
 
3
 
! Отговори
Моряче преди 3 години
Ако ме наблъскат с олово шъ могъ ли да плавам?
19
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Като ползваш гугле транслате *** : четеш ли преведения текст!?
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готино, оловна молекула, безценно, 14 годишна прави проект, това като от един гараж до гигант като Майкрософт. Евала! И ние нищожните цъкане с език и се възхищаваме. И все старата песен, визионери, нещо като гении, ама не точно или нещо като нищо. Тия съвсем ни взеха за канарчета.