Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 2600 българки са направили аборт по желание по време на извънредното положение
52
4
 
7
 
! Отговори
СОНГ МИ преди 3 години
и клането на цялото село .... никой не е наказан. Така е драги АТЛАНТИЦИ според ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. Американския човек де. НИЕ СМЕ от страната на аборигените.... разходен материал за янките
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай с никой не е воювал и нокого не е нападал.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на лошият "комунизъм" България реално беше една успешна КАПИТАЛИСТИЧЕСКА страна със развита промишленост, всякакви индустриални производства, развито селско стопанство, перфектна образователна система, безплатно здравеопазване и силна армия.Ние изнасяхме продукция!А сега по времето на добрата демокрация България е една провалена социалистическа диктатура която мачка частният бизнес. Днес България има много повече държавна администрация спрямо времето на "лошият комунизъм".
49
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Да вдигнаха стандарта и почнаха да пазаруват от корекомите(чуждестранна стока) иначе когато взимаха по 20 долара можеха да си позволят всичко но само произведено в Китай един шоколад милка им е струвал колкото два месеца разходи за китайска храна, а за нещо вносно по нагоре е мираж.Но тези ниски цени за си само за тях, българин не можеше да отиде на почивка в китай и с сто лева, много пари в Китай в този период може да си изкараш почивка като цар.Не не пускат чужденци гадовете , иначе щяхме там
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ избиха близо 1 милон цивилни в Ирак от които 200 хил деца, под предлог химическите оръжия на Саддам които се оказаха лъжа.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45България е богата страна. По принцип понятието "бедна държава" е мит. Всяка държава има блага достатъчно народа и да живее охолно, но хората са заблудени и вярват, че са бедни.Колкото до това дали ще има българи - мечтай си като оня жив труп родШИТ. Само ммечти ще си останат в празната ти тиква.Никога няма да бъдем кошерни и колективни.
46
3
 
3
 
! Отговори
акъл ама го няма преди 3 години
Китайците пуснаха менте вируса, а сега наиграха и пазарите. Ние уж сме умни, а от ред и "акъл" се наиграхме сами.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокитайският *** обаче наистина прилича на китаец - бълва много, но некачествена продукция.
44
4
 
4
 
! Отговори
Вирусът е изкуствен преди 3 години
Създаден от китайските комунистиСамо Тръм казва истинатаДругите въртят минети на китсйските ***
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ бомбардираха България и избиха няколко хиляди цивилни българи жени и деца без никаква причина.
42
3
 
7
 
! Отговори
КИТАЙ СКОРО преди 3 години
ще изгради 5G мрежа в цял КИТАЙ, цялата страна е със СУПЕРСКОРОСТНИ влакове, а терена е основно планински. Оня ден в ДЕМОКРАТИЧНАТА РБ и в частност в РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ казаха, че щели да купят 15 трамвая от ЧЕХИЯ, произведени 1985, да сменят тези по линия 6 , които са произведени малко след АПРИЛСКИЯ ПЛЕНУМ 1956
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоражени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами *** в чайна и стани като чайна пипъл, стани и ти недостижим.То и руснаци има по курортите, ама я мръдни извън Москва.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е успешна, развиваща се икономика, докато Западът е неуспешна и влошаваща се. Китайската народна република се базира на индустриалния капитализъм. Западът се базира на търговско-банков капитализъм.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре започна, но човек трябва да знае кога да спре. Трябваше да спреш на "Българите никога няма да бъдат". България е една от най-бедните страни в света, първа по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация. След 50 години ще има само територия България.
37
6
 
7
 
! Отговори
Американският вирус преди 3 години
До Китайският ВирусСАЩ е страната с най-големи изследвния и разработки на коронавируси във всичките им разновидности.Дори и компютърджията Гейтс притежава патент за коронавирус.Юни главния лекар на болница в Сиатъл излезе и каза че са имали случай на коронавирус още през октомври 2019.В Ню Йорк проведоха събитие 201 за предприемане на мерки при пандемия от коронавирус месец преди да започне в Китай.Имат сайт.Не забравяй че докато Китай изолираше болните Тръмп твърдеше че ще отмине до Април
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият победител ще бъде възнаграден с 2-3 милиона кв. Км. от Сибир.
35
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай няма спечелена нито една война. за сметка на това са завладявани от малки племена и са размазвани от англичани и японци като на тренировка. Това е държава пародия на клонинги които се движат само в права линия, без мисъл и креативност. Нямат никакви изобретения, защото са непълноценни и само могат да сглобяват продуктите на истинските хора.
34
4
 
3
 
! Отговори
КИТАЙСКАТА КОМПАРТИЯ преди 3 години
скоро ще натовари с 200 ВАШИНГТОНСКИТЕ СТАРЧОЦИ. Да се готвят АТЛАНТИЦИТЕ на СОЛОМОН и ЦЕЦО с кривата глава