Отнехме правата на младите лекари, сега ги прилъгваме с пари!

Доц. Спасков: Властта не е недосегаема от този вирус
Обновена: 26 окт 2020 22:56 | 26 окт 2020 22:52, Веселина Йорданова
24

Във времето отнехме правата на младите лекари, сега се опитваме да ги прилъжем със заплати. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

"Важно е да отбележим, че властта не е недосегаема от този вирус - те са толкова досегаеми, колкото останалите", коментира доцентът.

По неговите думи в България има достатъчно лекари с познания за научни проучвания, а ние трябва да им се доверим.

"Нека те да направят модела, а ние ще го пропагандираме", каза Спасков и добави, че не е хубаво научните спорове да попадат в публичното пространство, защото това може да обърка и влоши психичното състояние на хората.

Относно недостига на лекари в "Пирогов" и големия брой заразен медицински персонал в болниците, доц. Спас Спасков не смята, че има дефицит.

"Медицинският персонал не се заразява само в болниците, голяма част лекарите се връщат болни след отпуска", отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR ситуацията с Ковид-19 коментира и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той заяви, че страната не е направила най-важното - не е създала електронно здравеопазване.

"Електронното здравеопазване отново го няма, не свършихме най-важното -  не дадохме възможност на лекарите да консултират пациентите си. От години говорим, че трябва електронно здравеопазване. Всички се убедиха сега, но това вече е късно", подчерта той.

Според д-р Хасърджиев спазването на мерките е дълг към обществото.

"Това с Радев е етичен и морален проблем. Когато си на такъв пост, имаш отговорност към хората. Множество известни лица демонстративно се карантинират, когато имат контакт с болен, защото трябва да покажат на обществото какво трябва да се направи. Вероятно президентът има основание да раздава награди", обясни председателят на Националната пациентска организация.

И двамата експерти се обединиха около твърдението, че в медицината трябват няколко метода, за да се докаже едно твърдение.

"В медицината 2 и 2 не прави 4, отрицателният тест не означава нищо. Само това, че към този час тестът не е открил нищо от генетичния материал на вируса, но това не значи, че не си го хванал преди половин час. Отрицателният тест не трябва да ни успокоява, трябва да спазваме мерките и да проявим отговорност, да си останем вкъщи", коментира по темата за PCR тестовете д-р Хасърджиев.

"Няма легла в 5 болници в София, само че в София болниците са 60, какво правим с останалите 55?", запита на свой ред той и заяви, че легла има, но персоналът напуска, и то не без основание.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
БГ преди 2 месеца
Този бивш мошеник от Пирогов пак е по телевизията.Наглост.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата каза на лекарите да ходят в чужбина...
14
3
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
До Анонимен 14:
"След гимназията младите хора не се хващат на работа за по- малко от 1000 лв, дори неквалифицирана работа." -- xy. ловят, работа не ловят. То затова и никой не инвестира в страната.
13
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Само дето от "статията" не става ясно за какво права става дума.
12
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До д-р Ох Боли
Ако те искат. Щото повечето не ви искат.
11
4
 
12
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 месеца
Аз така разбирам колко ме цените като лекар - количествено, в левове. Ако ви е ниска оценката, отивам там, където ме оценяват по-високо в други по-стойностни валути.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Спасков какво се е ентусиазирал.
Лошо ли е,че се е повишило заплащането?
Странно.
След гимназията младите хора не се хващат на работа за по- малко от 1000 лв, дори неквалифицирана работа. И са прави..
Ама лекарите с 1000 лв са ,,прилъгани,,
Странна логика
9
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 2 месеца
Не пиши пил
Не ти се разбира
8
1
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 2 месеца
Касата да не финансира частните болници? Значи ще плащаме осигуровки,без да можем да имаме достъп до частните?
В момента можете да се лекувате навсякъде и си доплащане за битови условия и някои медицински екстри в частните.
7
8
 
1
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 2 месеца
Никой не заразих,само ви заблудих и вий синца като овце ма следвахте да грачите,плюйти и да са надвиквате по сокаците!Вярна излезе приказката на черепа,че сте кат с,тадо м,аймуни и най лесно са управлявате по фейса!!Малко трудно ма схващати,щот чита бавну,ма нейси,колкоту да са изпузаразити бива и ощи как!Ривяхти за трупове,осигурявам ви ги всеки ден!!И заплатките ша ви дигна на 100хилки,да ма запомнити!Че и другаря гечеф ша включа да ви ги дигнем по бързу,чи другарите ще утупат крушата набързу!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първият въпрос е защо в София има 200, поврярям 200 болници?!? Това е потресващо. Теябваше да има 10, но оборудвани на макс с много рерсонал, с консумативи. Не може всеки да си прави болница и да точи касата. За това сме на това дередже. Ако иска частен кабинет, на пазара, без договор с касата! Касата трябва да финансира само определен брой големи общински болници, и евентуално някакви големи частни, но покриващи много сериозни изисквания!
5
8
 
3
 
! Отговори
Аха преди 2 месеца
Медицината е херметична наука, само посветените имат достъп до нея. Профаните не я разбират.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
загуба на вкус , загуба на обоняние , силни мускулни болки в китките на двете ръце преминаващи към кутрето . обичайна , нормална температура на тялото .
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е да ви махаме изцяло това нее здравна система
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът не зарази никого, за разлика от един друг, дето подпали кой ли не.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е разликата да ти плащат редовно, защото те ценят и да те прелъгват с пари, защото не те ценят но си им полезен, ако и в двата случая накрая ти плащат?