Световният туризъм се срина със 70% заради коронавируса

Статистиката е за първите осем месеца от годината
Обновена: 28 окт 2020 08:23 | 28 окт 2020 08:20, Петя Славова
9
Световният туризъм се срина със 70% заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Международните туристически посещение са се сринали със 70% през първите осем месеца на годината спрямо същия период година по-рано. Причината са ограниченията, въведени в борбата срещу пандемията от новия коронавирус, обяви днес в доклада си Световната организация по туризма (СОТ), цитирана от АФП.

Летните месеци, които обикновено са активен сезон в северното полукълбо, бяха истинска катастрофа - спад на туристите с 81% през юли на годишна основа и със 79% през август, уточни агенцията на ООН, чиято централа се намира в Мадрид, предаде "Монитор".

Рязкото свиване се изразява в 700 милиона туристически посещения по-малко и загуба от 730 млрд. долара за световния туристически сектор. Това е с над осем пъти повече от загубите след световната финансова криза от 2009-а, се уточнява в комюнике на СОТ.

Азиатско-тихоокеанският регион, който първо бе засегнат от пандемията е най-силно пострадалият (-79%), следван от Африка и Близкия изток (-69%), Европа (-68%) и американския континент (-65%).

Спадът на туризма през лятото в Европа не бе толкова силен, колкото в други региони (-72% през юли и -69% през август). Това съживяване обаче бе краткотрайно, защото бяха въведени нови ограничения за пътуванията заради увеличаващия се брой на заразени с Ковид-19, подчертава СОТ.

За цялата 2020-а СОТ очаква свиване със 70% на туристическите пътувания на годишна основа и предвижда скок не по-рано от края на 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм много разтревожен ако ДЯДО КОЛЕДА се разболее от корона как ще си полуим подаръците за Коледа.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от позитивите на корона кризата. Ако може и самолетният транспорт да бъде сринат до 1% от достигнатия капацитет за поне 50 години напред, ще е прекрасно.
3
0
 
4
 
! Отговори
ами българският преди 3 години
Нямаме вече туризъм. Бог дал - Бог взел природата ни дадена даром.
2
0
 
2
 
! Отговори
смърт на Герб преди 3 години
Струваше л си цял потоп да става за да си отиде Бойко-бълхата дето запалихме юргана!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе това ли е най-важно??? Ако хората сме умни, то и без забрани пак няма да пътуваме. Целта би трябвало на всички да е една и съща-> бързо преминаване на пандемията в световен мащаб! Стига с тези пари бе! Стига с тази алчност и егоизъм!