Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака

Най-адекватни били мерките на Швейцария и Беларус
29 окт 2020 09:05, Нели Христова
699
Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака
Снимка: БГНЕС

За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Това каза в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия с граждани за коронавируса, цитиран от "24 часа".

"Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му - иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", посочи Мангъров. Според него вирусът не е изкуствено създаден. По думите му периодично през няколко години в човешката популация навлизат подобни инфекции.

"80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация", подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания.

"Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", каза още инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали.

Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията.

"Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той. И подчерта, че става въпрос за заразени, болшинството от които са без симптоми. Болните от вируса у нас по думите му били няколстотин души в болниците. Лечението с антибиотик по думите му било все едно да си гипсираш крака, преди да го счупиш.

"Напълно безсмислено е да се затварят училища и вузове. Усилията да се съсредоточат към хората, които са рискови", препоръча той. И добави, че "най-затворените и маскирани държави" сега били в челото на черната класация.

"Ако продължаваме сляпо да им подражаваме, можем още по-силно да се гръмнем в крака", каза Мангъров. Той изрази съмнения и относно компетентността на членовете в националния оперативен щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
570
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен605. Дай си науката де. Или си сънувал нещо.
569
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 604Ти май и Винету не си чел.
568
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че са глупости. Системата е солидарна във финасов аспект, а не че едни хора са длъжни да се саморазболеят или самоубият, заради другите. Не злоупотребявай с думата.
567
0
 
0
 
! Отговори
До 611 преди 3 години
Значи изглеждате еднакво прости.
566
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 609Нещо не си внимавал, това е друг човек
565
0
 
0
 
! Отговори
До 606 преди 3 години
Това глупости мислиш,че е убедително ли. Така може да си изказваш мнението в институции са бавноразвиващи се.
564
0
 
3
 
! Отговори
До 607 преди 3 години
Ти нали преди малко се правеше ,че си с наднормено тегло,сега пък се пазиш.То бива тролкса простотия.
563
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 не е обикновен грип,както се разбира от статистиката в световен мащаб. И както се разбра от грешката на доц.Мангъров Кой е казал,че само безсимптомни се движат по улиците,някой като теб,решил,че е грипче ще заразява на воля.
562
2
 
1
 
! Отговори
Дистанцията преди 3 години
На хората с наднормено тегло искам да кажа че всичко си има цена и останалите хора са внимавали да не надебелеят и са се ограничавали, ходили са пеша на работа, хапвали са малко по една порция, то да си с нормално тегло е усилие и хората които са имали воля и разум да положат това усилие защо трябва да бъдат наказвани сега заради тия които са си угаждали ама яко са си угаждали, ами кой е егоиста тука. Да не би да мислите че на нас не ни се яде, ами яде ни се но се наблюдаваме и ограничаваме яко
561
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата здравна система и изградена на принципа на солидарността,който ти отричаш.-----Глупости.
560
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой никого не заразява, поне не повече, отколкото при обикновен грип. Глупостите за"безсимптомни" заразяващи, са абсолютно ненаучни. За сметка на това постоянното носене на маски е доказано вредно, затова и някои хора имат медицинско извинение за неносене. Другите, които все още нямат такова извинение, като поживеят с влажните и мръсни парцали на устата, и те ще си докарат астми и бронхити.
559
2
 
2
 
! Отговори
До 603 преди 3 години
Така е,щом искаш да си част от обшществото, ти се съобразяваш с параивлата на обществото,а не обратното. Ти по принцип не си чел,как да прочетеш нещо по-тъпо.Като не четеш , няма как да си чел нито нещо по-тъпо,нито по-умно.
558
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 598Такава тъ=по=тия не бях чел до сега.Имаш ли поне основно образование?Или си келе-шче-нар-команче?
557
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоМахгърчето унищожава БКП-то!Той е агент на Борисов!Той почти е унищожил и протеста чрез триото.
556
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние, които не искаме да носим маски имаме основание за това - красиви сме и искаме всички да ни видят и да ни завидят!
555
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теб те задължават ,защото живееш в солидарно общество,което още не си разбрал! Ако това не ти харесва,никой не т еспира да живееш в гората или да изградиш свое общество някъде! Имало е такива експерименти, но когато ти живееш в това общество,личността се съобразява с обществените правила. Запомни го,за да не се излагаш с простотията си.
554
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До спазвайте дистанцияАми като си болен, нали заразяваш останалите бе ощипаняк. Не ще те задължават, трябва да криминализират и-ди-отското поведение на и-ди-оти като теб, които УБИВАТ хора с про-сто-тията си.
553
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз смятам,че проблемите ти са психични. Но да ти обясня, философски цялото обшество е изградено на философия на солидарност, най-вече такава е здравна система, плщат здравите за да се лекуват болните. Тоест ти не само ,че си изключително нечел, но не знаеш елементарни правила,а говориш за философия. Това е нелепо,както коментарите ти. Цялата здравна система и изградена на принципа на солидарността,който ти отричаш.Това,че ти не искаш да е така, е твой личен проблем. Но при заразно заболяване
552
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърчето е на мнение, че вирус има, всички ТРЯБВА да се заразим и... който оцелее.Но той се ПАЗИ!
551
4
 
1
 
! Отговори
спазвайте дистанция преди 3 години
До Анонимен Ми защо не отидеш ти в гората, наричаш мен егоист, но егоиста си ти. Защо твоята истина да е по правилна от моята. Ми това ми изглежда доста комунистическо. Аз не преча на никой да ходи с маска, но не искам и мен да ме задължават защото това е лично.Хората които нямат работа някой дава ли им пари, не солидарност към тях няма и с маските е така, не е редно да се налагат на хората, защото те са различни. Едни хора им понася но на други не. Дистанцията е много по важна.