Грип и коронавирус: Как да се предпазим?

Съпоставка между двете болести, общи симптоми, мерки
Обновена: 2 ное 2020 09:12 | 2 ное 2020 08:53, Александър Попов
Грип и коронавирус: Как да се предпазим?
Снимка: Pixabay

Половин година след първия регистриран случай на Covid-19 у нас, половин година на изключително задълбочени изследвания, проучвания и тестове, можем да твърдим, че, макар и доста сходни, коронавирусът и сезонният грип са коренно различни заболявания.

Поглед върху симптомите и протичането

И двете са заразни вируси, които водят до респираторни заболявания, но нека не забравяме, че Covid-19 се разпространява много по-лесно и има по-висок процент на смъртност от грипа.

Най-честите симптоми на грипа са кашлица, треска, възпалено гърло, запушен или течащ нос, мускулни болки, отпадналост. Понякога се наблюдава и състояния на повръщане и диария. Важното да отбележим тук е, че при грипа симптомите се появяват внезапно. Повечето хора, заболели от грип, се възстановяват за около 2 седмици. За съжаление, при други, грипът може да предизвика усложнения, например пневмония.

При Covid-19 все още не можем да се похвалим с напълното разбиране и отсяване на конкретни симптоми. Различни заболели споделят за симптоми, вариращи от леки до много тежки. Това са треска, суха кашлица, задух. Други споделят за мускулни болки, главоболие, възпалено гърло. Все по-често се наблюдават случаите на пациенти, които са загубили вкуса и обонянието си, което е нещо ново и различно от познатите ни до момента симптоми при други респираторни заболявания, например при грип.

Рискови групи

Хората над 60 години, както и тези с придружаващи заболявания – сърдечни проблеми, белодробни заболявания и диабет, са изложени на по-голям риск от усложнения на Covid-19 в сравнение с по-млади хора и такива без придружаващи състояния.

При децата ситуацията е малко по-различна, но това тепърва може да бъде потвърдено с напредването на науката по отношение на Covid-19. Най-малките са по-предразположени към усложнения при грип, но не и при установен случай на коронавирус. Засега информацията по тази тема е доста оскъдна, затова не могат да бъдат правени по-генерални заключения.

Как да се предпазим?

Както при обикновения грип, така и при Covid-19 специалистите съветват да мием по-често ръцете си с вода и сапун, да избягваме да докосваме носа, устата и очите си с мръсни ръце, както и да избягваме близък контакт с хора, които са болни. Разбира се, трябва да останем вкъщи, ако сме болни, за да не позволим заразата да се разпространява. Регулярното дезинфекциране на най-често докосваните повърхности и предмети също е от полза.

За предпазване от Covid-19 специалистите съветват и да носим маска в затворени пространства и социално дистанциране – да стоим на поне 1,8 метра от други хора, доколкото е възможно.

Ваксина

Както знаем, целият свят е впрегнал усилия и желание за намиране на лек срещу коронавируса и най-вече работеща ваксина срещу него. Засега обаче, не ни остава друго, освен да чакаме някоя разработка да се увенчае с успех.

Добрата новина е, че поне можем да се предпазим от сезонния грип, защото за него от години има работеща ваксина. Тук специалистите отново съветват, най-вече хората, попадащи в рисковите групи, да се ваксинират против грип.

Нека покрай сериозността на кризата с Covid-19 не забравяме, че можем да се предпазим от грипа и да насърчим близките си да го направят. Както ако имаше работеща ваксина срещу коронавируса, щяхме да се ваксинираме, нека не подценяваме сезонния грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: грипкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание