COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие

Защо Китай се справя толкова добре с втората вълна
3 ное 2020 23:00,
169
COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие
Снимка:БГНЕС

Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, която заля Европа?

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни, пише "Дойче веле". 

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните - така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.
 
Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.
 
И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения - началните училища например останаха затворени.
 
Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.
 
И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мааа нали цялата работа от тях била тръгнала, пък сега (най-вече) EU до духа.Що ли така?
104
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уверено подобряваме антирекорди и се подготвяме за lockdown.Днес 4000, а утре вероятно 5000 заразени.
103
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е работил с китайци знае колко *** са 99% от тях. Не че не знаят да казват не но винаги казват да и са съгласни. Като рефлекс. И после нищо все едно си говорил с въздуха.И те пак са съгласни. Ако не западните манажери не могат за 5 стотинки работа да свършат.Като виетнамците в България едно време.
102
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да така е в затвора. Всичко е наред и е спокойно. Дано мечтаещите за този ред и спокойствие един ден да се преместят в китай поголовно. Тогава може и да заживеем нормално.
101
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Е в Европа измират и протестират за "права и свободи" и как никой не може да ги спира да излизат. В Китай партията като нареди и всички ще спазват правилата.
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
П03-драви от Сидней, в моя щат Ню Саут Уелс, и в други коронавирус няма, Бризбън, Норт територи, Даруин, Кернс, Куинсланд. А тук чета изхвърлянията на ганювцитее и мокрите им сънища, за стрната където МИНИМАЛНАТА работна МЕСЕЧНА заплата е 3000 долара. Аз зимам 6 цифри годишно долари и живея сред чистота красота липса на задръствания и хора, скитам из джунглите с е-байка или се гмуркам в рифа. На гань0вците дето са се изказали компетентно за най райския край на планетата, код каффяво, потапяйте
99
6
 
2
 
! Отговори
куровида преди 3 години
всички цифри за население са силно завишени. и за хамерика и за чайна. за индиите да не говорим. цялото население на чайнизите е по крайбрежията в центъра празно. същото и в щати канада и така нататък.
98
2
 
15
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"пише "Дойче веле".============Дойче Веле отдавна не е информационна агенция, а трибуна на глобалистка, антихристиянска, антиевропейска пропаганда, вероятно собственост на Китай.
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че са 1.5млрд население е пропаганда Китай са с около 500 млн. население.
96
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Китай наложи карантина и ограничителни мерки и маски. Всичко това,което в България доц.Мангъров и доц.Чорбанов казаха да не правиме. И се оказа,че в Китай,който е 2 милиарда население са починали по-малко хора от Швеция,любима на доц,Мангъров,където са починали над 5900 човека и не носят задължително маски.
95
0
 
6
 
! Отговори
до 132 преди 3 години
Барба Ганиос е до тук, Китайската Комунистическа Чума ще го Изтреби!
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврипейската и американската науки се провалиха там е проблема.С десетилетия подред вместо за наука парите отиваха за социялни помощи на всякакви емигранти.Училищните програми бяха пренасочени от топните науки към модерни такива *** стюдис пи ар психологии и тн.Докато Китай развиваше точни науки и инвестираше масово в рисърч.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4041 нови случая, 63 починали...в България.
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tъпо е да гледаш , че къщата на съседите гори , а ти само да си стоиш и да си викаш " дано ме подмине , ще ме подмине огънят "Това правят Борисов и компания днес Едно голямо нищо . Уж взети някакви мерки , колкото да не е без хич , ама се амират начин да се заобикалят Преди се фаляха - "меркел се учила от нас" , "тука не умирали "Ама в момента сигурно сме на първите места по смъртност в Европа за последната седмица Това няма да го кажат , защото не е за фалене
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай гълта петрол и газ от Иран и Русия.Завземат предвидливо и Австралия демографски а там има много уран предвидливо строят и ятомни централи.Китайските запаси ще свършат след американските вервай ми.И проблема не е в това проблема е че Сащ предадоха Тайван ЮК Япония Индия и тн.Скоро никой няма да им вярвя на глупостите
90
5
 
7
 
! Отговори
Anon преди 3 години
Lol. Наивници. Китайските цифри са такива по заповед на Щуката. Като всички други китайски цифри. Съветски същи. Почерка е същия. И радиацията е 3.6 рентгена- не прекрасно, не ужасно...
89
2
 
4
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
в грешка си - Китай пада за 30 дена - толкова са стратегическите им резерви петрол! след 30 дена военни действия няма да имат дори за флотата и военно-въздушните им сили гориво. Обаче, през тези 30 дена, САЩ би дал значителни жертви. Така, или иначе Китай заради липса на петрол няма шанс при война, колко и хора да им е армията и каквито и оръжия да имат - а ако прибегнат до Ядрено, са 300 срущи 7000 бомби - САЩ може да остави буквално дупка на мястото на Китай.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц.Мангъров ако беше в Китай,отдавна щеше да е в затвора с компания д-р Първанова и доктора лабораторния Тодоров от Русе.Компания щяха да им правят и доц. Чорбанов и евентуално д-р Кацаров, но той можеше и да не влезе в затвора,защото е по-умерен и разсъдлив.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че Китай стана прекалено силен.А америка няма как да му противодейства нито икономически а още по-малкото военно.Китайнще прилабаца всичко наоколо Тайван и Южна Корея и Русия и Япония в един момент и Австралия и Нова Зеландия.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което говореше мутафчииски и цяла западна Европа естествено че НЕ е добро.Не можеш да затвориш всичко за 2 години.Проблемът е че западната наука и особено американдката изпърдяха.Професор Раул от Марсилия каза хидроксихлорокина действа.Но американците за да си пробутат ремдесивира казаха че е добър а всички включая и СЗО казаха че ремдесивир е бклук и не лекува освен това уврежда и бъбреците ама понеже е скъп и го пробутват