Някога най-голямата ни белодробна болница потъна в забвение и разруха

Санаториумът в Радунци, излекувал хиляди българи, вече не съществува
Обновена: 5 ное 2020 15:05 | 5 ное 2020 15:05, Красимир Ангелов
104

Снимка: БГНЕС, архив

Болните от коронавирус у нас се увеличават стремглаво с всеки изминал ден, а болниците почти навсякъде не могат да смогнат да разкриват нови легла. Управляващите са готови да мобилизират в битка с вируса петзвездни хотели и дори при крайна необходимост да се изграждат полеви болници.

На фона на всичко това най-голямата някога белодробна болница у нас, а според някои дори на Балканите, тъне в разруха и от години е в историята. От няколко години Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в мъглижкото село Радунци не приема пациенти. Всъщност, от началото на новия век тя работи доста символично, на фона на многото пациенти в десетилетията преди това. От години сградата се продава заради големи задължения, а купувач се търси от дълго време. Днес някогашният санаториум, който е имал близо 700 легла за туберкулозно болни през 70-те и 80-те години на XX век, е просто една рушаща се и изоставена сграда.

Специализирана болница за белодробни болести в Радунци е разположена сред зелените склонове на южната част на Тревненска Стара планина на 670 метра надморска височина. Тук балканската жп линия, свързваща Стара Загора с Горна Оряховица, прави прочутата си „осморка“. Мястото за построяването на болницата е избрано от лекари и учени, които след 20 месечно проучване установяват, че това място в Стара планина е с изключително чист въздух и това е подходящо за всякакви белодробни проблеми. Имало е идеи тя да бъде построена и в съседното и доста по-голямо в онези години село Борущица, но в крайна сметка е избрана малката железопътна спирка по Балканската жп линия.

През 1935 година Висшият медицински съвет назначава комисия, в чийто състав влизат  професор Васил Моллов, професор Тошко Петров, професор Руси Радков и инженер Печигаргов, която да предприеме обиколка из страната за търсене на подходящо място за нов санаториум, изхождайки едновременно от климатично – метеорологичните условия на местността. Проучванията продължават цели 20 месеца.

В крайна сметка с указ на Негово Величество цар Борис III се определят 500 декара гора и ливади от землището на село Дъбово, Казанлъшка околия, а през 1937 година се издава втора Наредба – Закон за построяване и обзавеждане на санаториум Радунци. През същата 1937 година се изработва и конкурсна програма за идейна скица. Строителството на санаториума започва през пролетта на 1939 година, но Втората световна война „замразява“ строежа през 1940 година до вече издигнатата четириетажна сграда.

След 9 септември 1944 година продължава строежът на санаториума, който трябва да служи за лечение на туберкулозно болни. Откриването му става на 1 ноември 1955 година. По повод на това откриване в. „Отечествен фронт“ съобщава: „Сред китните дъбови и букови гори в южните склонове на Стара планина при спирка Радунци се издига величествената четириетажна сграда – санаториума Радунци. Това е най-големият на Балканите санаториум за костно-ставна туберкулоза...“

През месец март 1955 се назначават и първата група служители - 4 лекари, 1 диспечер, 1 сестра и 3 санитарки.
Постепенно легловата база се разширява, разкриват се отделения за костно-ставна туберкулоза, а през 1958 година и първото отделение за смесени форми – костно-ставна с белодробна туберкулоза. Следват нови отделения и назначаването на все повече медици.

Легловата база през 1960 година нараства на 500 легла, а заедно с това расте броят на служителите. През 1962 година са открити вече 600 легла, а през 1963 – 1964 години са открити и оборудвани с модерна съвременна апаратура – бронхологичен кабинет, отделение с 50 легла и кабинет по урогенитална туберкулоза, патофизиологичен кабинет за изследване на дишането, бактериологична лаборатория, кабинет и отделение за очна туберкулоза, единствено подобно в страната.

Златните времена за болницата в Радунци съвпадат с управлението на доктор Онуфри Владков, който е главен лекар цели 30 години – от 1961 до 1991 г. Доктор Владков е смятан за един от най-добрите експерти по белодробни болести в страната, а болницата дава прехрана на хора не само от съседните села Борущица и Яворовец, а на медици от цялата стрна.

В крайна сметка централният болничен корпус е с разгърната застроена площ от 15 220 к.в м. На 4-те етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др. Имало е дори кино-салон, сцена и гримьорни и богата библиотека. Около болницата се появяват и няколко блокчета, в които са живели медиците, дошли в Радунци от цялата страна.  

В първите години на новия век работата на болницата става все по-символична, преди през юни 2015 г. санаториумът, както е известен сред местните, да бъде обявен в ликвидация поради неплатени дългове. От няколко години болницата не функционира и на практика вече е в историята. Останала е само сградата, която се руши. А може би само 5 години след нейното ликвидиране отново дойде времето, когато тя можеше пак да бъде полезна и да лекува с може би най-чистия въздух в България...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Дипломи българите не си купуват.Който има пари,учи на Запад.
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пловдивската "Белодробна болница" я закриха преди 5-6 години, а нейното съществуване се дължи на големият пловдивски дарител Димитър Кудоглу, но над волята на дарителя надделява общинското безхаберие за здравеопазването
33
15
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Като са били толкова добри медиците Ви, защо маршируваха на Първи май с работещите в чистотата, с теляците в банята .Защо им плащахте минимални заплати и ги обвинявахте в ,,корупция,, - само бонбони и цветя им разрешавахте да получават за извънредния си труд.И още- защо в Стършел рисувахте медицинските сестри като *** с касетки, надупчени и с ярко червило.Грехове имате,другарЕ.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лекари и мед.сестри.А тези коитопрактикуват повечето са неграмотни,защото са си купили дипломите за лекари.Така че всичко вече е руска рулетка.Зависи какъв късмет ще извадиш.Читавите доктори са в чужбина.
31
9
 
36
 
! Отговори
123 преди 3 години
При бай Тошо имаше болници,а сега демократите ги затварят и крадат. Идете пак да скачате за американска демокрация.
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години без смяна на ръководството си е сигурен път към фалитПоклон пред медицинския специалист, но в мениджмънта се иска гъвкавост
29
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодор Живков навремето е строил без да мисли , после кой ще подържа тези строежи , окей това е минало ,но сега какво правим сложихме неговия бодигард които същото справи, строи магистрали без да мисли кой един ден ще ги подържа тези магистрали.Май не се учим от собствените си грешки.
28
3
 
15
 
! Отговори
5000 дойче марки преди 3 години
До Do 20В Швеция е повече социализъм отколкото демокрация. Свери си часовника.
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа мре,лекари няма,пари също няма.Защо са ни болници вече.Ще се лекуваме като през турско с врачки и баячки.Мигар тогава е ималоболници.Ще търсите соца ама тя свърши вече.Имаше и истински лекари,болници,санаториуми.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Царя започнал, "комунистите" завършили, калинките ограбили. БГ исторически сериал с винаги трудно начало и лош край.
25
3
 
26
 
! Отговори
Батман преди 3 години
Боже Гербаджии толкова неща ликвидирах и налапаха пари че няма и на къде. Много неща имаше време оно които сега дори някои не са и чували. Същото като Бузлуджа, няма значение кога е правена също респектира с размери и строителство но и там е пълна разруха. Жалко за държавата и ГЕРБ марш от България!!!!!!
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално явление за една пропаднала държава ръководена от разбойници.
23
18
 
15
 
! Отговори
Do 20 преди 3 години
До Ф.С.В.И какво ти е виновна демокрацията?Виж демокрацията в Швеция, Швейцария, Германия, Англия. И там ли хората недоволстват от демокрацията??Тук, просто демокрацията ни я правят комунисти и ченгета. Няма как да ти направят Швейцария.Та...демокрацията, сама по себе си, не ти е виновна, специално на теб.Виж, ако си обичаш комунизма и си го искаш...това е друг въпрос.
22
10
 
17
 
! Отговори
Bebok преди 3 години
Болници са нищо повече от тоталитарна измама на кървав комунистически режим. При демокрация който няма пари-да умира.Кой не скаче е червен!
21
0
 
41
 
! Отговори
123 преди 3 години
Да е само там. А санаториума в гр. Трявна. И той тъне в разруха, а е ДЕТСКАТА специализирана белодробна болница. Трябва да се възобновят тези места.
20
10
 
47
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Комунизмът мислеше и -строеше!! а демокрацията докара едни развалини и разруха навсякъде! Бяхме 9 милиона -сега сме под 6 милиона!! Това е 32 годишният геноцид! И Комунизмът не бе хубав строй -но демокрацията и капитализмът са нещо ужасяващо!!
19
2
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
До АнонименТолкова безсмислени думи без да изполваш точка това е магическия реализъм по български и употребата на Й е трепач ти държал ли си матура учителя ти по български трябва да бъде бит до припадък но все пак звучиш яко
18
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са ви болници? Нали имате банани и тоалетна хартия. След 1989 година подрипвахте и ревяхте като мага-рета по площадите за банани и тоалетна хартия, а не за болници. Каквото искахте, това и получихте,за съжаление не само вие, а всички го получихме. Сега яжте банани и използвайте тоалатената хартия.
17
1
 
36
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Да, за съжаление Черепа ликвидира и прекрасни хотели на Витоша като Иглика и Елица. Само неговата резиденция си стои. А по темата, тепърва ще съжаляваме за още много изоставени и порутени обекти, които рано или късно ще се установи, че са необходими!
16
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще е докато в тази държава пари се наливат само в София, и частни болници. От много години за управляващите няма други градове, и после реват че в София мръсно, емииии създайте условия за виреене и извън нея да видим дали няма всичко да си дойде на мястото.