"Ремдесивир"-ът ограничен, за един-двама на седмица

Лекарството се отпуска с искане към РЗИ
6 ное 2020 09:48,
17
"Ремдесивир"-ът ограничен, за един-двама на седмица
Снимка: БГНЕС

Почти всеки пациент знае за "Ремдесивир", но за съжаление лекарството е в ограничени количества. Това сподели пред БНТ пулмологът д-р Мария Димитрова от пловдивската болница "Света Каридад". Тя допълни, че лекарството се отпуска с искане към РЗИ.

"Засега сме подали заявка, че желаем количество за двама пациенти на седмица. В контакт сме с РЗИ, като им изпращаме заявка, която те искат ежеседмично, но лекарството не се получава от тях", обясни д-р Димитрова.

Министър Костадин Ангелов съобщи, че здравното министерство ще изпраща протокол за лечение на коронавирусни инфекции до всички болници с COVID отделения в страната. Механизмът е разработен от експерти на големи лечебни заведения, които са на първа линия още от началото на пандемията.

Още по темата

Болница "Света Каридад" е една от болниците, където има разкрито интензивно COVID отделение. В него има 25 легла. Д-р Мария Димитрова е пулмолог, който всеки ден влиза в тежката обстановка на това отделение.

"Протокол от здравното министерство не е стигнал до нас. Отделението работи от доста месеци - от април до сега. Лекуваме болните съгласно протоколите, които са известни - от Китай, от Съединените американски щати и от Европа", заяви пулмологът.

Тя обясни, че състоянието на пациентите се проследява с ежедневни визитации, проследяване на насищането на кръвта с кислород, изследване на киселинно-алкален статус, рентгенографии и лабораторни изследвания.

Д-р Димитрова каза още, че вчера са били запълнени всички 25 легла, от които 3 - интензивни. Изписани са двама пациенти, но днес се очаква тези две легла да се запълнят.

Според нея, проблем е и изчезването на антиколаголантите от българския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва всички заедно да спрем да си плащаме данъци и осигоровки !
9
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
За обикновените хора няма, а така ли се лекуват депутатите и хора от правителството? Едва ли е така-кой оцелял оцелял господ да го пази
8
0
 
3
 
! Отговори
учудване преди 3 години
Сигурно ли е, че ремдисивир е напълно безопасно лекарство? Някъде прочетох, че уврежда бъбреците. Преди лечение с него пациентът подписва декларация, че е съгласен да бъде лекуван с този препарат. При увреждане, докторите не носят отговорност.
7
1
 
22
 
! Отговори
Балсам преди 3 години
Ремдесивир има за партийната върхушка, за обикновения данъкоплатец има един съветско социалистически к*р.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За лекарство пари няма, а за непроизведени ваксини има.За политиците има, за народа - ХУ+една непозната накряя.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, само не забравяй, че не си го купил с пари от шкафчето, така че не е лично за вас управляващите! Да не се сърдиш после като паднеш на изборите!!!
4
1
 
21
 
! Отговори
Политика преди 3 години
Няма лекарства, няма болници, само политически поздрави от ВМА. Същите по-рано твърдяха "вирус няма, живейте си живота". А когато опря до болници и лекарства - политика е осигурен. За останлите хора домашно "лечение" с чай ала Мангъров.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поименно моля!
2
0
 
34
 
! Отговори
Момо преди 3 години
С други думи това лекарство е само за богопомазаните и близките около тях кръгове.За обикновените хора - пост и молитва.
1
1
 
31
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Само за богопомазаните.... дребният човечец ще види ремидисивир само на оня свят...