Безсмъртните клетки на Хенриета, летяли в космоса, а сега в борбата с COVID

Благодарение на нея имаме ваксини, инвитро и лечение за рака
10 ное 2020 21:33, Нели Христова
41
Безсмъртните клетки на Хенриета, летяли в космоса, а сега в борбата с COVID

Хенриета Лакс  е била обикновена бедна чернокожа жена, която е изкарвала прехраната си като е беряла тютюн. През 1951 година тя е диагностицирана с рак на шийката на матката. Тъй като по онова време сегрегацията още е била в сила в Америка, единственото място, на което Лакс е можела да се лекува била болницата "Джон Хопкинс". Без да осъзнае, там бедната Хенриета се превърнала в едно от най-значимите хора в медицината.

Без да й каже, лекарят, който операрал тумора й, отрязал малко парче от него и го поставил в медицински съд. Джордж Гай, директорът на изследването на клетките на тъканта в "Джон Хопкинс", от десетилетия се опитвал да отгледа човешки клетки извън човешкото тяло, но така и не успявал. Но клетките на Хенриета били по-различни. Те така и не умрели, тъкмо напротив - продължили да се размножават. Причините за това и до днес остават мистерия.

Клетките на Хенриета се удвоявали на всеки 24 часа. Съвсем скоро бил нужен втори съд за да ги побере, а после още един и още един. Тогава Джордж Гай започнал да се обажда на колегите си, за да им съобщи, че притежава "първите безсмъртни човешки клетки". Това означавало, че клетките на Хенриета щели да продължат да се делят и размножават завинаги. Разбира се, колегите му поискали проба от безсмъртните клетки, а Гай започнал да ги разпраща навсякъде по света.

Клетките на Хенриета бързо стигнали до всеки край на света, превръщайки се в едно от най-важните неща в медицината, която близо 100 години се опитвала да отгледа човешки клетки извън човешкото тяло.

Те помогнали да се създаде ваксината срещу полиомелит, както и в някои от модерните медикаменти за лечение на рак. Помагат и за създаването на инвитро процедурата. Политат дори и в космоса, за да видят учените какво ще се случи с човешките клетки при нулева гравитация. Нейните клетки са и първите клонирани клетки, както и първите, чието ДНК е било описано. Всъщност, няма човек на света, който да не се е докосвал по един или друг начин до клетките на Хенриета Лакс.

Но тези невероятни клетки все пак отнемат живота й. Хенриета умира през октомври 1951 година едва на 31 години. И тъй като клетките й били взети без позволение, тя така и не разбрала колко важна е била за науката преди да умре. Дори семейството й никога не разбира за наследството, което младата жена е оставила на света, докато писателката Ребека Склот не започва да работи с дъщерята на Хенриета, Дебора, почти 5 десетилетия по-късно.

Дебора е едва на две, когато майка й Хенриета умира. Тя така и не успява да я опознае.

"Когато разбра какво се е случило с клетките на Хенриета, Дебора изпита смесени емоции. Каза си: "Вижте какви невероятни неща е направила майка ми за науката и света." Това я накара да се примири със смъртта на майка си. Нещо, което е искала цял живот. Но в същото време бе и много ядосана от факта, че всички са се възползвали от тези клетки, но не и семейството й", разказва Ребека Склот пред BBC. Лабораториите и учените са направили милиони долари от клетките на Хенриета, а семейството й дори не може да си позволи адекватна здравна грижа.

Тази година се отбелязва 100-ната годишнина от рождения ден на Хенриета Лакс, а нейните безсмъртни са по-значими от всякога. След като пандемията от коронавирус се разпали по цял свят, именно те бяха използвани от учените, за да разберем повече за вируса.

"Толкова съм горда, защото тя не помага само на група от хора, а на всички по целия свят. Тя спасява животи", казва нейната правнучка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 години
До :-)Не ... нищо подобно ... просто трябва да ПИТАТ преди това. Аз лично няма да имам нищо против, ако не дай си Боже изпадна в нейното положение, клетки или мои тъкани да бъдат използвани за науката. Както имам и паспорт за даряване на органи в случай на най-лошото. НО! Първо трябва да се пита! Тялото си е твое! И е твое изконно право да правиш с него каквото искаш!
13
2
 
14
 
! Отговори
За да разберете преди 3 години
Тези HeLa клетки понеже не умират върху тях се изпитват почти всички нови продукти дали вредят на човека- сапуни,перилни препарати,парфюми,салами,хляб,ГМО храни,подобрители ........всичко!
12
2
 
14
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
А ти нямаше ли да искаш, ако бяха ги откраднали от твоята баба и редица корпорации трупат милиарди въз основа на тях, а ти нямаш пари дори да си покриеш здравните вноски?
11
4
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Само не се разбра, въпросните клетки, какво общо имат с космоса.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено е да получат пари.Ако бяха хора с връзки можеше да заведат дело ,че клетките са взети без разрешение и да станат милионери.Но в края на краищата всичко с връща на този свят. И само бог знае как ще стане това.
9
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Както се казва в статията, човека се е опитвал от години да размножи човешки клетки извън тялото. Не мислиш ли,че заслужава да има патенти? Дали щеше да е микроорганизъм или нейните клетки, като цяло ролята им е една и съща. Важно е кой с каква идея прави нещо с тези неща.
8
1
 
6
 
! Отговори
:-) преди 3 години
E, Тео, прав си. Според теб по-етично би било да е да ги изхвърлят тия клетки, но пък каква полза би имало от етиката в този случай?
7
4
 
15
 
! Отговори
Буквално преди 3 години
От 1951г. до сега има 11000 патента с HeLa клетки,а семейството и все така бедно или как корпорациите ръфат буквално живо месо!
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но в същото време бе и много ядосана от факта, че всички са се възползвали от тези клетки, но не и семейството й"Типично чернокожо мислене. Все нещо искат. От какво искат да се възползват? Ще ги ядат ли? А, най-вероятно пари...
5
4
 
4
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ами ... да са живи и здрави роднините на жената. Помогнала е, дори и посмъртно. Друг е въпросът относно етиката в докторското съсловие в онова време. Въпросът е философски - кое е по-важно, живота на милиони хора, или етиката? Според мен и двете, но тогава там са живели по друг начин.
4
3
 
22
 
! Отговори
Аз преди 3 години
И откога туморните клетки са станали така ценни? Има и поговорка-Размножава се и расте като тумор...
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже,че сте и сложили *** на "Сор'осо'ид". Падате, падате много!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости. Ако не е бил доктора да знае какво прави и какво точно търси и да ги разпространи, тая щеше да си умре в тютюневата поляна без някой да я запомни. Аман от *** статии за черни!!!
1
2
 
6
 
! Отговори
predictive programin преди 3 години
Проблема след ваксината ще е с деленето на клетките.