Чорбанов: Поне 2 г. ваксината трябва да докаже, че работи успешно

Дори да е одобрена, това не значи мигновен край на пандемията, каза той
Обновена: 11 ное 2020 10:32 | 11 ное 2020 09:36, Петя Славова
30

Ваксината на "Pfizer" и германските ѝ партньори е създадена по иновативната технология, наречена РНК. За разлика от конвенционалните ваксини, при РНК учените използват само малка част от генетичния код на вируса - целта, организмът да се пребори със заразата.

ДНК се копира в РНК и се произвежда белтък.

Още по темата

"Иновативното в тази ваксина е, че директно произвеждат РНК, които капсулират и ги влагат в нашите клетки, така че нашите клетки да произведат вирусни компоненти и да се активира имунен отговор", каза имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов.

До този момент такава ваксина не е била одобрявана за употреба при хора. Експертите посочват, че има и друг проблем пред амбициите на компаниите - ваксината трябва да се съхранява при минус 70 градуса.

"Този тип ваксини са изключително неустойчиви и изключително лабилни на всякакви външни влияния, така че при разпространението и дистрибуцията", допълни той.

Клиничните изпитания на иновативната ваксина вече са във фаза 3. В тестовете са се включили над 43 000 души в шест държави. Те са били инжектирани с две дози в период през три седмици. Първоначалните данни сочат, че 90% от хората не са развили симптоми на Ковид. Не са регистрирани и странични ефекти.

"Под две години няма как да се докаже, че работи успешно", допълни Чорбанов.

Дори и ваксината срещу COVID-19 да бъде одобрена, това не означава мигновен край на пандемията. За да се спре разпространението - ще трябва да се имунизират достатъчно хора. На компаниите ще им е необходимо технологично време за производството на препарата, което означава, че все пак хората ще трябва да спазват мерките за контрол.


30
Още от Страната
Звънене, COVID, деца - един ден с общопрактикуващ лекар при пандемия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
2 ? Оптимист. Автоимунните заболявания, като МС например, пък и ред други усложнения и странични ефекти може да се появят след 5-10 та и повече години.
27
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 седмици
Не е проучено дали частиците рнк на вируса, който навлиза в нашите клетки, могат да се вмъкнат в нашия геном и това да предизвика " епидемия" от автоимунни болести. Нека това да обяснят великите учени. Този тип ваксина ще се прилага за първи път при хора и няма как да има изобщо проучвания по въпроса.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тея така ще ни иновират, че ще ни порастнат антенки.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Помислих,че е шега, но наистина има субстанция наречена луцифераза. Не е много окуражително, да сложиш в тялото си нещо с такова име...
24
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
защо има клауза че не можем да ги съдим за странични неблагополучия с тази
клауза се изчерпва въпроса с ваксината няма нужда да даваме пари за нещо
което е сътворено за 6 месеца
23
1
 
12
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 2 седмици
Най после положителен анализ на последствията и "ефективноста" от една ваксина....Лично аз не бих се ваксинирала на никаква цена!!!
22
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Няма го соца когато всичко беше спокойно, ето ви я демокрацията и глобализацията ! Това искахте ! Представям си ако пуснат по-сериозен вирус, ще се върнем в каменната ера !
21
2
 
11
 
! Отговори
Зиг преди 2 седмици
Абе не знам, ама мен по ме е страх от ваксината, отколкото от вируса.
20
11
 
4
 
! Отговори
Pepe преди 2 седмици
Рязко проличава нивото във форума. Не 80%, а 95% от населението сте ****.
Екипи блестящи учени са изобретили начин човечеството да се справи с този бич, а наш умник, вади от 100 кладенци вода как няма да си сложи ваксината!!!
ТРАГЕДИЯ!!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
43000 са ваксинирани. От тях 90% (38700) не са се разболяли от ковид. Останалите 4300 са се разболяли явно. ОК, а откъде се знае какви биха били бройките ако тези 43000 не се бяха ваксинирали?! Изобщо, как се тества нещо, чиято цел е да предотврати бъдещо събитие? Ако е лекарство, което лекува - ясно. Ще има повече оздравели ако работи. Но как се тества нещо, което предотвратява евентуално разболяване в бъдещето ?
18
1
 
7
 
! Отговори
sss преди 2 седмици
това означава ли, че това излуствено вкарано в тякото РНК заменства части от човешката РНК?? Как ще се отрази на човешкото поколение? Хората ли вече сме опитните мишки? ... Някой май се отитва да замества Господ!
17
1
 
7
 
! Отговори
Frodo преди 2 седмици
Не били ползвани при хора..миии,,тогава връщайте милиардите бре.Или почвайте с вашите семейства...ний ще погледаме.Политиците и семействата им.Те докараха тази гаdост ..Хубаво е всички мъже да си направят спермограма преди ваксината ,да не се окаже че тя има и други способности...изобщо такъв батак се заформи...за който хората не са виновни...
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съветвам всеки да провери съдържанието на ваксината. Според производителят: три вида наночастици и вещество наречено "ЛУЦИФЕРаза".
15
1
 
5
 
! Отговори
Frodo преди 2 седмици
Тия другари дори след 1 година не ни казват какво е коронката,..а така разпалено рекламират уж безвредната РНК ваксина.Само тотален *** може да не мисли какво може да стане с този шербет вкаран на клетъчно ниво.И кой компонент се разваля тъй бързо та са му нужни -70. Седнали да реват за транспорта, ми ше транспортирате по 1 тон сух лед за 500 дози бе мишки.Да де ма до 3 дни трябва да изжъкате бройката..че леда сублимира..ядец.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оооо такъв тип ваксини никога не са прилагани на хора!!!! Още една добра новина! Всичко ще си кажете лека полека
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До две години всички ще сме го минали, а те ще извадят ваксината и ще кажат - вижте , заради ваксината случаите намаляват
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ако тази част от РНК, която използват съвпада с някаква част на РНК от тялото ни, смятайте какво мазало може да стане
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тогава защо изобщо ни обяснявате за някакви ваксини и ни лъжете като малки деца?
До две години с тия темпове я камилата я...
10
2
 
3
 
! Отговори
Ванка с танка преди 2 седмици
Руската ваксина няма нужда от 2 годишно чакане.Тя е изпробвана дълги години върху говедата.От време на време някое и друго *** се тръшне,но важно е вируса да не се разпространява.Така че да си слагаме руска ваксина
9
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
До ГАДОРЯН

В ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ ИМА МНОГО ИСТИНА!

КОРОНА ВИРУСА НЕ Е ОБИКНОВЕН ВИРУС А ЛАБОРАТОРНО ПОДОБРЕН ВИРУС И НЕСПИРА ДА МУТИРА!