Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?

Той все още е на мнение, че пациентите не умират от коронавирус
11 ное 2020 07:00, Нели Христова
410
Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?
Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
6
 
! Отговори
днес доцент преди 3 години
До БравоА утре професор-ДМН....
50
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е доказано луд. Само ти стига да му видиш педофилскатаа мутра и после четеш ' '' искам да работя само с деца.''
49
21
 
21
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
"Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса". Не престана да лъже този мошеник! Истината е че от починалите 106 на 10 ноември 44 са без съпътстващи заболявания. Назначаването на д-р Менгеле за шеф на Ковид клиника е пълна подигравка с пациентите!
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Корновид-19Имало и ще има докато има комунизъм!
47
4
 
9
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Тъкмо ще докаже, че мерките са преувеличени емпирично :))
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Covid-19Остатък от комунизма в предсмъртен час на БКП-Герб!
45
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е за всичко което казва ... а простолюдието толкова лесно вярва на всичко коeто види по телевизора, че вече по-простичките са в психоза.
44
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва всички мангъровци да ги изпратят на първа линия да им дойде акъла в главата а не да си седят пред компа и да реват че вирус няма
43
4
 
5
 
! Отговори
Корновид-19 преди 3 години
До комунистДело на Коминтерна и БСП-ДС! Свършено е с Герб така както на Тръмп...
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 31Пак не си пило!
41
6
 
3
 
! Отговори
комунист преди 3 години
До АнонименДа пресолим сиренето и няма да се развали! Мене колко пъти са ме водили на разстрел? И още съм жив!
40
3
 
5
 
! Отговори
бъдещ професор преди 3 години
До Това е истинскиНевероятен пропуск - от доцент да станеш професор!
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почива в мир, въпреки,че за доста вече муртви хора дядо Петър ще му търси сметка.
38
21
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Хахахахахахаха, как го нахендриха Мангърий. Сега на воля ще може да доказва теориите си, ще видим колко време ще изкара без маска, ръкавици и защитно облекло. Накрая като умре, ще каже в предсмъртните си слова, че умира от шум в aнуca и рак на лaйн0то и че не е от Ковид.....хахахаха
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно. Изказва се *** и Пульо и казват най различни методи за лечение. Един с един нямат общо, всеки казва различни медикаменти, затова се изкупиха лекарствата. Утре очаквам да обявят, че вируса се лекува като гледаш нов телевизор или переш в пералня със сребърни йони, че да се отика малко залежала техника
36
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
прав е човека, мерките са леко преувеличени
35
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"лекар, а не страхлива мишка като другите УЖ лекари!"Трябваше министъра да дойде и да го завлече на първата линия. Инак смелчагата някак по към пресконференции го влечеше. Да напътства от далеч по-нисшите лекари как да се справят с опасността.
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как? Изписа половината т.нар. болни, защото нищо им няма!
33
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,, не обичам да работя с възрастните, обичам да работя с деца."Този да не е педофил?
32
38
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Браво! Достоен човек. Единствено той и още няколко лекари се изправиха и казаха на хората как стоят нещата, ама облъченото и затъпяло население не разбра :(