Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?

Той все още е на мнение, че пациентите не умират от коронавирус
11 ное 2020 07:00, Нели Христова
410
Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?
Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно ми е как хора с първо килийно коментират човек който се е изучил за лекар,специализирал е и е шеф на клиника.Само в първи курс учебниците са по-вече отколкото някой от вас могат да броят.Обаче е кеф нали!
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иранските специалисти също са на мнение, че новият щам играе роля в развитието на кръвни съсиреци, чиито край е фатален.Говорителят на иранското министерство на здравеопазването потвърди, че властите са получили сигнали за пациенти с коронавирус, получили тромбоза и мозъчен удар.Миналият месец десният крак на канадският актьор Ник Кордеро беше ампутиран в резултат на кръвни съсиреци. Актьорът бе приет в болница в края на март и диагностициран с Ковид-19. По-късно състоянието му стана критично, получи 2 удара и усложнения в кръвосъсирването, което доведе до ампутация.
249
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.....в критично състояние имат белодробна емболия. Сходни са данните и на болница в иранската столица Техеран. Лекарите са регистрирали 25 пациенти с Ковид-19, които след това получават инсулт.
248
1
 
2
 
! Отговори
до 257 преди 3 години
Световни медици алармират за опасно усложнение, причинено от Ковид-19. Установили са, че при пациенти се появяват кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт, инсулт и органна недостатъчност.От САЩ до Великобритания и Иран нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза привлякоха вниманието на медицинската общност.Водещият британски професор по тромбоза и хемостаза Рупеен Аря заяви, че лекарите наблюдават подобни усложнения все по-често. По думите му почти половината от пацие
247
8
 
9
 
! Отговори
ДОСТОЕН ЧОВЕК преди 3 години
ДОЦЕНТА Е ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРОЛЮБЕЦ!
246
2
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Дали опозиционните политици ще се лекуват единствено при Мангъра и ще загърбят ВМА и професор Мутафийски? Сигурно са такава цел го правят шеф .
245
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мънгъра да иде при шефът си Румен Петков - шадравана от АБВ :)))))))))))))))))))))))))))
244
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AzЕстествено, че не ходи без маска. Ще го уволнят на момента.
243
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
СВОБОДОМИСЛИЕ НЕ означава да се извърташ "като фурнаджийска лопата"!Ако имаш принципи-СЛЕДВАШ ГИ!..Мафиозите действат така:-Когато някой им се противопостави,те му подават ръка..но не в смисъл "Здравей,нашите уважения", а за да го ПРИДЪРПАТ в прайда си и ако не стане като тях,да го стъпчат с копитата си...Вземете например оня "Яростен критикар",който написа "Шайката"!..-Какво стана с него?-Ами придърпаха го и от яростен противник им стана ГЛАШАТАЙ и СЛУГА!..така е в Територията на БЕЗ
242
4
 
5
 
! Отговори
Az преди 3 години
Искам да монтират камера само в коридора, за да видя "вещия" спец как ходи между болните без маска.
241
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоЕх, даже те е страх, че някой може и да види светлината в тунела и да си промени мнението. А редовно се тупаш в гърдите какъв свободомислещ си.Жалко или жалък?
240
1
 
6
 
! Отговори
преди 3 години
Искам да видя заглавие: "Мангъров на първа линия - бори COVID-19 безстрашно !"
239
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хм!...Купиха и него..Сега или ще го унищожат с яростните критики,или той ще "обърнерезбата" и ще запее "верната песен" за да спаси кожата си....Решението си е негово дали да приеме тая работа,но за мен,просто се е поддал..Проявил е слабост.
238
1
 
4
 
! Отговори
Да знаете преди 3 години
Когато някой пречи на властта има 2 начина за решение на проблема.Или го сплашват и премахват, или го повишават.
237
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 240Короната удря кръвоносните съдове, образуват се съсиреци и тромбози-------Може ли да обясниш по-подробно? Как "удря"?
236
2
 
8
 
! Отговори
преди 3 години
Мангъров е един от малкото доктори които не плашат пациентите си с това колко е страшна болестта.
235
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЕМОНСТРИРА ГОТОВНОСТ ДА НАРУШАВА ВСИЧКИ ПРАВИЛА------Кои правила нарушава бре, ***?Вие не сте наясно кой пише правилата.Докторите пишат правилата, а медицината е разтеглива наука - всеки дипломиран лекар има право на собствено виждане и методи.Това, че тебе те е шубе и искаш да налагаш правила, е съвсем отдемен и несвързан с темата въпрос.
234
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато болните в COVID отделението чули, че Мангъра е станал шеф, всички оздравели и предсрочно напуснали болницата.
233
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАЛОУ, БЕ НЕГЕРБЕРСКИЯ- ЯЖ СИ ОПОРКИТЕ И СЕ ПУКАЙ ОТ КЕФ НА ИЗЛАГАЦИИТЕ ДЕТО ЩЕДРО РЪСИ МАНГЪРА! НЯМА КОРОНАВИРУС, ИЗМИСЛЕН Е ОТ ГЕРБ.
232
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
алоу, ГОВЕДАТА ОТ ГЕРБ, АБЕ КАТО Е С МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ, ЩО ГО ПРАВИТЕ ШЕФ НА КЛИНИКА БЕ????*** ТЪПАНАРИТЕ, ОПЛЕЛИ СТЕ СЕ КАТО ПАТЕ В КЪЛЧИЩА. ВЕЧЕ СЕ ЧУДИТЕ КОИ ОПОРКИ ДА ПРЕПИСВАТЕ!