Как ще се съхранява ваксината срещу COVID-19, която има нужда от минус 80°C?

Pfizer отказва да отговаря на основни въпроси относно логистиката
16 ное 2020 20:00, Нели Христова
90
Как ще се съхранява ваксината срещу COVID-19, която има нужда от минус 80°C?
Снимка: БГНЕС

Докато Моли Хауъл, държавен служител в здравеопазването в Северна Дакота, гледа уеб семинар за това как би трябвало да започне разпространяването на новата ваксина, която да ни предпази от COVID-19, в главата й се появява само един въпрос.

Още по темата

"Как ще направим това?", пише тя до свой колега, който също гледа уеб семинара. Той отговаря с една емотиконка - човече, чийто мозък експлоадира.

В понеделник Pfizer обяви, че ваксината, която разработват, има над 90% ефективност. Ако бъде одобрена, тя ще бъде най-крехката ваксина, използвана някога в Съединените щати, а и в повечето държави по света. Държавните здравни служители, натоварени с нейното разпространение, се притесняват, че процесът няма да премине гладко.

Ваксината на Pfizer трябва да се съхранява при около минус 75 градуса по Целзий, което е с около 50 градуса по-студено от температурата за съхранение на всяка друга ваксина, използвана в момента в САЩ. Лекарските кабинети, аптеките и държавните лаборатории нямат фризери, които да стигат до толкова ниски температури.

Решението на този проблем се крие в набор от изисквания за боравене и съхранение, които лекар от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ описа като "много сложен". CDC поиска от държавите да бъдат готови да получат ваксината на Pfizer до 15 ноември, но служителите твърдят, че за първи път са чули конкретните изисквания на 15 октомври, а това им дава едва няколко седмици за подготовка.

"Държавните здравни служители бяха "шокирани", когато чуха изискванията за съхранение на новата ваксина", сподели д-р Кели Мур, помощник-директор на Имунизационната коалиция за действие, която подкрепя фронтовите работници, които ще прилагат коронавирусната ваксина, пред CNN. Тези изисквания включват набавяне и обработка на големи количества сух лед, който е дефицитен в много части на страната.

"Всички сме подготвени за това, че ще има големи проблеми", казва тя. Хауъл, мениджър на имунизационната програма в Северна Дакота, нарича перспективата за прилагане на ваксината на Pfizer "поразителна" и "обезсърчаваща".

Клер Ханан, изпълнителен директор на Асоциацията на имунизационните мениджъри, която също помага на Щатите с техните програми за ваксинация е тази, която изпраща на Хауъл избухнващото емоджи.

"Тези предизвикателства са толкова безпрецедентни. Нямам с какво да ги сравня", каза тя пред CNN. А дори хората в здравната служба не знаят как ще се случат нещата: "Всички квадрати на юргана не са свързани много на този етап", казва д-р Уилям Шафнър, дългогодишен съветник по ваксините към CDC. "Вероятно има повече въпроси, отколкото отговори."

CNN поиска от Pfizer да отговори на притесненията на държавните служители относно съхранението на ваксината при правилната температура, известна още като "студена верига".

"Повечето ваксини се нуждаят от съхранение в "студена верига" и вече инициирахме разработването на иновативни решения за "студена верига" и логистика за дистрибуция, за да улесним доставките на ваксини", заявява говорителят на Pfizer Стивън Дейни. "Разработихме и иновации за опаковане и съхранение, които да бъдат подходящи за целта и да обхвата местата, където вярваме, че ще се правят ваксинации."

Докато служителите в САЩ работят върху прилагането на решенията, крайните срокове вече са пропуснати.

Съхраняване на ваксина при минус 80 градуса по Целзий

Понастоящем четири от ваксините срещу COVID-19 се намират във фаза 3 на клиничните изпитвания, но само препаратът на Pfizer трябва да се съхранява на около минус 75 градуса по Целзий. Специфичното изискване е минус 75 градуса по Целзий плюс или минус 15 градуса. Най-ниското изискване за ваксина, която сега се прилага в САЩ, е около минус 20 градуса.

"Тази ваксина ще се размрази, ако бъде оставена на открито в продължение на пет минути", каза Мур, лекарят, който помага на щатите да прилагат своите програми за ваксинация срещу коронавирус. Той е член на външния консултативен съвет за коронавирусната ваксина на Pfizer. В писмо от 26 октомври CDC помоли щатите да бъдат готови да получат ваксината на Pfizer до 15 ноември. Държавните служители, интервюирани от CNN, заявиха, че е малко вероятно да успеят.  Повечето щати са пропуснали сроковете за планиране, които са били до 2 ноември. Само няколко от 46 щата имат готов план как да се справят.

Има едно лесно решение - малки фризери, които поддържат температурите, нужни за съхранението на ваксината. Най-логичното нещо би било щатите да поръчат именно тях. Но CDC е категоричен - кутиите не трябва да се купуват. CDC иска медиците да съхраняват препарата в сух лед. Нещо, което не се е случвало никога досега.

Сухият лед ще влезе в кутия, разработена от Pfizer, която компанията нарича "термичен спедитор". Pfizer ще използва тази кутия за доставка на ваксината.След това клиниките могат да използват спедитора, за да съхраняват ваксината, докато тя не е готова за размразяване, разреждане и инжектиране.

След като болниците получат своите термични спедитори, пълни с ваксината, те трябва да я напълнят със сухия лед в рамките на 24 часа. Ако не използват ваксината в рамките на пет дни, трябва да напълнят кутията отново със сух лед. Персоналът на клиниката трябва да действа бързо, когато изважда ваксината от спедиторите. Според инструкциите на Pfizer кутиите могат да се отварят само два пъти на ден и всеки път за не повече от минута.

Във всеки един момент ваксината може да бъде извадена от изпращача и поставена в хладилника, където може да стои само пет дни. Ако останат в хладилника по-дълго, ваксините трябва да се изхвърлят. Когато са готови за употреба, медицинските сестри разреждат ваксината, като правят пет дози с един флакон. Тези пет дози трябва да бъдат приложени в рамките на шест часа. Ако минат повече от шест часа, ваксините трябва да бъдат изхвърлени.

Целият този процес трябва да се случи два пъти за всеки пациент, тъй като ваксината се прилага в две дози, разделени на три седмици.

Ето защо главите на онези, присъстващи на уебинара на Pfizer, започнаха да експлодират. Досега на здравните работници никога не се е налагало да набавят сух лед, още по-малко, когато той е в недостиг в някои части на страната. Работата със сух лед може да бъде опасна - той може да изгори кожата, а в помещения с лоша вентилация може да доведе до потенциално смъртоносни изпарения.

Pfizer отказва да отговаря на въпроси свързани с доставката

Има още един потенциален проблем -  лекарите и медицинските сестри, претоварени с пациенти с COVID-19, както и с други отговорности, ще бъдат изправени пред предизвикателството да следват идеално указанията - указания, в които са важни минутите. "Всички са толкова безумно заети“, казва Мур."Те бяха шокирани, когато видяха за първи път от Pfizer всички стъпки на процеса, термичния спедитор и как работи. Виждате как всички мозъци просто гърмят."

Термичните спедитори са от съществено значение за успеха на ваксината, но не е ясно как по-точно работят те.

CNN попита Pfizer какви тестове са направили, за да докажат, че термичните спедитори са способни да съхраняват ваксината при минус 75 градуса. Компанията не отговори.

CNN попита CDC, HHS и Pfizer откъде знаят как работят термичните спедитори. Те не отговарят.

"Когато не отговарят на въпроси, тогава започвам да се притеснявам", каза Шафнер, член на Консултативния комитет по имунизационни практики на CDC.


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Ех маркетинг! преди 2 месеца
По време на заседание, Сталин:
- Да разстреляте малодушните 20 000 от трети фронт и да боядисате северното крило на Кремъл лилаво!
От кабинета:
- Ама, защо лилаво?
Сталин прошепва на съветника си:
-Казах ли ти че няма да попитат за разстерала?
---
ТА КАКВА Е ЦЕНАТА НА ТАЯ ВАКСИНА ИЗОБЩО, ТА СЕ ГРИЖИМ КАК ДА Я СЪХРАНЯВАМЕ?!
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въобще не ме интересува. Нито ще я ползвам, нито мисля, че някога ще сложа вече ваксина на себе си.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искате да кажете, че всъщност няма ваксина. А руската и тя ли е невъзможна за съхранение в изостанали държави като нашата?
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От горното като знам професионализма на нашите здравни работници и манталитета им 99,99999 от ваксите ще са негодни, прецакани при транспорт, съхранение, вадене, слагане вкарване т.е. навсякъде където пипа българска ръчичка.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Звучи като невероятна измама.Разумните хора биха се ориентирали към някаква друга ваксина.Чуйте ги само. Персоналът трябва бързо да извади ваксината бързо да я размрази и разреди,да и сменя ледът да транспортира някакви термо кутии... Има прекалено много фактори които правят така че да бъде допусната грешка.Как си преддтавяте някой да работи бързо при -80 градуса и да размразява разрежда и тн и тн..Ако ще се прави веднъж е ок.Ама тва действие ще се повтаря милиарди пъти. Нека видим друга ваксина
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано да се развали и да засмърди на запъртъци, че никой да не си я сложи !
74
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 месеца
Никак.
73
0
 
9
 
! Отговори
Хаа преди 2 месеца
Дорде я докарат, она ще ферментира. Ще е годна за орална употреба с фъстъци.
72
1
 
5
 
! Отговори
Стайков преди 2 месеца
Значи първо трябва да има устройства за съхранение при мнс 80 градуса. После някаква ваксина, която е реално годна само при минус 80 градуса. Човешката тяло има температура около 36,5 градуса. Влимането на ваксина с температура минус 80 градуса ще убие живите клетки в местото на боцкане.
Минус 80 градуса е подготвено предварително извинение, ако ваксината не действува при по-висока температура. С една дума лаборторна шарлатания
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ваксината,ваксината,ваксината,ваксината....сутрин ваксината,на обед ваксината,вечер ваксината,през ноща си проверявам имейла пак ваксината и така до краят на света ще четем и слушаме само за ,,ваксината''. И какво ще направи ваксината? Ми от СЗО-то казаха че нито ще ни излекува,нито ще ни предпази,нито заразените ще намалеят,нито болните ще оздравеят,нито починалите ще намалеят.Та толкова за ,,ваксината''.Ако нещо съм пропуснал за ,,ваксината'',...моля да ме допълните!
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вьв кофата за смет - тя ще е развалена преди да стигне вьв - бьлгария
69
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
И защо, извинете, някаква жива материя трябва да се съхранява на -70 градуса, като всичко под -18 замира и може да изкара в това състояние 1000 години?

Това сега, дето го борим, вирус ли е или нещо от етиопската митология?
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До нас пак ще достигне прокиснала ваксина...
67
0
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
Koo...т.е. тая ваксина ще идва на ледени блокчета така ли...при минус 85 повечето неща са в твърдо състояние.....нещо още не е пусната тая ваксина вече става съмнителна...
66
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До LOl

И понеже ми се бараш много отворен с такива фалшиви фейкове, си направи труда да проверя тази "Хадасса" и открих следното:
Израильская клиника Хадасса в Москве
Като им влезнах в сайта и се зачетох, няма никакъв Нетаняху, никакви купени ваксини, нищо от мал0умнитe ти измислици, всеки може да провери. Освен ако не си го прочел в сайта на Атака или Биволъ, дето съветските другари го финансират. Там за такива като теб пише всичко, за да се кефите на лъжите на джуджето
65
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До LOl

Точно пък евреите да поръчат нещо, което не е минало лабораторни изпитания и целия свят му се изсмя на джуджето, барабар с учените му ми звучи малко като вица, дето вървял евреина и хвърлял пари, а след него арменеца ги събирал и му ги връщал :)))
64
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До LOl

Хахахаха, много се кефя на този сайт. От години му се кефя какви индивиди пишат тук :) Ей като този, дето си мисли, че интернет медиите са му вестник "Работническо дело" и може да си пише измислиците като че е назначен от ЦК на БКП. Каква съветска ваксина бе, другарю? Такава няма и съветските професори ги хвана срам от тази опашата лъжа, поне за това има статия. Има лекарство против шап по животните, чети малко, нета е безкраен. И Нетаняху нищо не е поръчвал, само в болния ти мозък :)))
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом в щатите нямат идея как да я транспортират, какво да кажем ние ...
62
3
 
4
 
! Отговори
LOl преди 2 месеца
Докато тук умуват как да транспортират ваксината хитрите евреи, от частния медицински център «Хадасса» са поръчали 1,5 милиона ваксини Спътник 5 и днес премиера Натаняху е провел телефонен разговор със Путин за закупуване на Руската ваксина от държавата....
Израел има сключени договори със Модерна за закупуване на тяхната ваксина също така водят преговори и със Pfizer за закупуване и на тяхната ваксина... И да подчертая дебело за Мангаройдите след карантината всичко работи и имат по 900 заразени
61
5
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 месеца
Знам, че е нечовешко да се удря човек по муцуната, но това е единственият начин да се спре с медицинският тероризъм.....