Ваксината на Pfizer е ефективна на 95%, без проблеми в сигурността

Тя има 94% ефикасност и при по-възрастни хора
Обновена: 18 ное 2020 14:51 | 18 ное 2020 14:45, Нели Христова
99
Ваксината на Pfizer е ефективна на 95%, без проблеми в сигурността
Снимка: БГНЕС

Последните данни от анализа на ваксината против COVID-19 на Pfizer показват, че тя е ефективна на 95% при предотвратяване на инфекцията, дори и при по-възрастни хора. Препаратът също така не предизвиква никакви сериозни странични ефекти, съобщи компанията, цитирана от CNN.

Още по темата

170 от доброволците, които са тествали ваксината, са се заразили с коронавирус. Но 162-ма от тях всъщност са получили плацебо, а не истинския препарат. Едва 8 души, които са получили самата ваксина, са заболели от COVID-19, което показва, че тя е ефективна на 95%.

Данните показват, че резултатите са по-обещаващи дори и от първоначалното твърдение на Pfizer, че ваксината предлага 90% ефикасност - факт който зашемети и зарадва здравните работници миналата седмица.

"Ефикасността е последователна при демографските данни за възраст, раса и етническа принадлежност. Наблюдаваната ефикасност при възрастни хора над 65 години е над 94%", заявиха в съвместно изявление Pfizer и нейният германски партньор BioNTech.

"В проучването са наблюдавани 10 тежки случая на COVID-19, като девет от случаите са се появили при доброволци, които са получили плацебо. Само един човек, ваксиниран с BNT162b2, се е разболял тежко с вируса.

Независима група следи резултатите и страничните ефекти. "Към днешна дата Комитетът за наблюдение на данните на проучването не е съобщил за сериозни опасения за безопасността, свързани с ваксината", обявиха компаниите.

"Единственият нежелан ефест от степен 3 (тежко), с честота по-голямя или равна на 2% след първата или втората доза, е умората - тя се среща при 3,7% след доза 2", твърдят от Pfizer и BioNTech. При възрастните хора нежеланите ефекти са били по-малко, а тези, които са имали, са били леки.

От Pfizer обявиха, че "до дни" ще поискат разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. "Тези данни ще бъдат предоставени и на други регулаторни агенции по света", казват от Pfizer. Те планират да публикуват данните и в рецензиран научен журнал.

"Бързата защита, която тази ваксина осигурява - в съчетание с профила на поносимост във всички възрастови групи, изследвани досега - би трябвало да помогне тя да се превърне във важен инструмент за справяне с настоящата пандемия", каза д-р Угур Сахин, главен изпълнителен директор и съосновател BioNTech.

На 9 ноември Pfizer заяви, че междинните данни предоставят първоначални доказателства, че ваксината има ефективност от над 90%. Тези данни се основават на първите 94 случая на коронавирусна инфекция сред доброволците. По това време компанията заяви, че ще трябва да преброи повече случаи на инфекция в изследването, преди да може да счита, че фаза 3 от клиничните изследвания е завършена и да поиска разрешение от FDA.

Фазата 3 на клинични изпитания на ваксината започва на 27 юли. Pfizer каза, че от 43 661 записани доброволци, 41 135 са получили втора доза от ваксината или плацебо. FDA заяви, че иска поне два месеца проследяване на безопасността на доброволците, след като са приели вторите си дози.

Компаниите също обясниха, че са се опитали да наемат разнообразен набор от доброволци, за да отговарят по-точно на групите, най-силно засегнати от пандемията. "Приблизително 42% от глобалните участници и 30% от американските участници имат расов и етнически разнообразен произход, а 41% от глобалните и 45% от американските участници са на възраст между 56 и 85 години", казаха от Pfizer.

150-те места за клинични изследвания в САЩ, Германия, Турция, Южна Африка, Бразилия и Аржентина ще продължат да събират информация за ефикасността и безопасността още две години.

През последните месеци на 2020 година Pfizer ще произведе около 50 млн. ваксини, а през 2021 г. - 1,3 милиарда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
2
 
! Отговори
северноатлантик преди 3 години
А руската ваксина е с 5% успех при 95% проблеми със сигурността. Затова и руските морги почнаха да се пълнят до пръсване.
41
5
 
14
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Вчера ефикасността на ваксината беше 90 %, днес е 95 %, утре ще стане 105 %! Толкова се плитки и плоски тези ваксинаторчета в истеричното им желание да ни ваксинират поголовно и да спечелят стотици милиарди от това!
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия отдавна има ефективна ваксина, западняците само се напъват безуспещно. Няма да имат ваксина преди следващата зима, ако изобщо има някога западна ваксина.
39
5
 
4
 
! Отговори
tanasis преди 3 години
До АнонименДа ,ама така властите постепенно ще ви изолират и най-накрая ще изкарат хора, като вас безотговорни, недобронамерени и егоисти :-).Примерно без ваксина няма да се пуска на обществени събития, самолети автобуси ето ти начина...
38
0
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Не се напрягай. Не се опитвай да разбереш, очеизвадно няма смисъл и е загубена кауза при теб.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да питам, когато Спутник 5 обяви ефективност и получи спешно одобрени, защо РЕВАХТЕ, че не си били публикували данните? Като тия също не са си ги публикували и ще искат слешно разрешение за употреба. На никой не му пука кой лъже, важно е само кой ще вземе големите мангизи. Докато няма публикувани и рецензирани данни, всичко това са просто маркетингови трикове. И честно казано, не знам как да се доверим на регулаторите, че ще им проверят клиничните изпитания.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да внимават, както са тръгнали, да не минат 100-те процента.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някойПолучават се 100000 човека. Доволен ли си?A сега може да помислиш - ако само един на 10000 е без имунитет, как ще се разпространява вируса?
34
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
"Само един човек, ваксиниран с BNT162b2, се е разболял тежко с вируса"______________________________Ако умножим тия проценти по няколко милиарда какво ще се получи?
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пфайзер казаха в началото 90%, след тях руснаците обявиха, че тяхната ваксина била 92% ефективна, после някакви Модерна или какви бяха казаха, че тяхната е 94,5%, сега Пфайзер вдигна на 95%, очакваме пак руснаците да се включат, после пак Модерна, после пак Пфайзер или някой направо да обяви 100%. Ей, за много пари става въпрос, да знаете!
32
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Имам чувството, че хората са загубили способността да разсъждават трезво. Хвърлят се от едната в другата крайности. От "няма никакъв вирус" до "ужас, спасете ни, направете нещо!!!". Вирус има, опасен е, трябва да се пазим, но много политици, бизнесмени и "филантропи" сега ще използват паниката и несигурността за свои користни цели.
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чака ме я с нетърпение!!!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те нищо и не казват 95% какво, изграждат анти тела за 2 седмици за 2 месеца за 1 година?След един месец нова ваксина или какво ?95% предпазва от единия щамп, а от другия колко ?За много пари става въпрос тук.
29
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето семейство нито няма да се тества, нито няма да се карантинира и нито няма да си бие тази ваксина.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с 200-те процента беше добро. Малко завиждам, че не се сетих аз.
27
0
 
9
 
! Отговори
До края... преди 3 години
..на месеца ще имаме ваксини със 100% ефективност, за Коледа нещата със сигурност ще подгонят 110%....
26
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
А за проваксинаторите - една ваксина трябва да бъде тествана с години, за да може да бъде считана безопасна и приложима. Което автоматично означава, че всяка една "антиКовид" ваксина в следващите няколко години ще бъде рискова и съмнителна. Разровете се и за делата, които се водят срещу Гейтс в различни държави относно ваксини, осакатили хиляди хора. Не съм против ваксините, а против алчните люде, които рискуват здравето на хората, за да спечелят пари. Това не е прогрес, това е престъпление!
25
0
 
6
 
! Отговори
добро развитие преди 3 години
само преди една седмица беше 90%, вече стана 95 ?!!
24
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТЕЗИ ЛЪЖАТ !!!ЕДИНЯ ДЕН Е 90% А ДРУГИЯ 95%СИГУРНО НЕ Е И 50%--------ОБЯВЯВАТ КАКВИТО СИ ИСКАТ ДАННИ
23
1
 
4
 
! Отговори
антиваксър преди 3 години
Е и?