Анализатор: COVID е факторът, който ще определя цената на петрола

Стефан Стефанов, финансов анализатор, пред Bloomberg TV Bulgaria
24 ное 2020 23:10, Анисия Иванова
4
Анализатор: COVID е факторът, който ще определя цената на петрола
Снимка: БГНЕС

COVID-19 е единственият фактор, който ще предскаже цената на петрола - всичко друго е производно на разпространението на пандемията. Неминуемо основната предпоставка за 20-процентния скок на цените на черното злато този месец се оказаха положителните новини покрай разработките на ваксини. Това коментира Стефан Стефанов, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Като вторичен фактор за поскъпването на черното злато трябва да се вземе предвид и еветуалната готовност на страните от ОПЕК+ да задържат ограниченията в добива на нива, каквито са настоящите, а не както беше планирано през януари, каза той.

"Само след седмица предстои да разберем дали ще бъдат променени тези позиции. Моето лично мнение е, че тези нива няма да бъдат коригирани, тъй като основна роля играе разпространението на пандемията и страните членки нямат друга алтернатива, освен да ги задържат", коментира Стефан Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на обърнатия спред на фючърсите върху сорта WTI гостът коментира, че по-дългосрочните договори са по-малко търгувани и индикаторът Open Interest при тях възлиза на 3900, докато при декемврийските договори е приблизително 78-80000.

"С други думи може да се каже, че инвеститорският интерес към януарските договори е все още много малък и респективно не е удачно да се обръща голямо внимание на обърнатия спред", смята гостът.

"Повишаването на покупките на петрол от азиатските икономики, което се наблюдава от скоро, е наистина една глътка въздух за индустрията, но няма как Азия напълно да замени търсенето от Европа", заяви финансовият анализатор.

В заключение Стефан Стефанов прогнозира, че цените на сортовете WTI и Брент ще се покачат до около 50 долара за барел през януари и февруари, паралелно с очакванатото увеличение на глобалния БВП.

"Но ако има трета вълна на пандемията, то тогава цената на петрола може да се срине до 30-35 долара за барел, но няма да станем свидетели на повторни отрицателни стойности, каквито бяха отчетени по-рано тази година", смята анализаторът.

Целия разговор - във видеото.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимно 1

Ганьо,никой не се интересува какво твърдиш
3
5
 
8
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 1 месец
Анализаторчето, пазарна икономика викаш, нали:)))?!?
На кой склон ви намират и вземат такива... "гениални умове":)))?!!
2
2
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Хохооо, той ще определв и всяка стъпка на човеците, а не само цената на петрола.... Анализаторе!
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха сега де... А Ганьо твърди, че няма вирус...

Явно Ганьо е най-умния...