От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?

Много държави възнамеряват да въведат подобно правило
25 ное 2020 15:37, Нели Христова
262
От 2021 г. пътуваме със самолет, но само след ваксинация срещу COVID?
Снимка: БГНЕС

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят.

Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни, че скоро ще могат да възобновят спрените самолетни дестинации и да изтупат прахта от доходоносните си туристически планове. Но страните в Азия и тихоокеанския регион в частност са решени да не допускат трудно извоюваните им постижения в борбата с коронавируса да се изпарят.

В Австралия шефът на "Куонтас", най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че щом се появи противовирусна ваксина за масова употреба, представляваният от него авиопревозвач вероятно ще изисква от пътниците да я използват, преди да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Изпълнителният директор на авиокомпанията Алън Джойс каза, че е разговарял с колегите си от другите въздушни превозвачи по света за възможността за "ваксинационен паспорт" за пътниците на международните полети.

"Обмисляме възможността да променим условията, да кажем, за пътниците на международните полети; да искаме от пътниците да се ваксинират, преди да могат да се качат на самолета", заяви Джойс пред австралийския телевизионен канал "Нетуърк Найн", цитиран от БТА.

По думите му се търси начин за електронно удостоверяване, че човек си е направил нужната за своята дестинация ваксина, което е трудна задача.

"Но със сигурност смятаме, че това е необходимост за международните туристи и хората, напускащи страната, каза той.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея има сходно послание. Джил Чун, говорител на Корейските авиолинии, заяви вчера, че съществува реална възможност авиокомпаниите да искат от пътниците да бъдат ваксинирани. По думите й причината е, че правителствата вероятно ще изискват имунизацията като условие да отменят карантината за новопристигащите от чужбина.

Макар Корейските авиолинии да обмислят няколко възможности за проверка, всякакви промени от страна на компанията и на други въздушни превозвачи ще бъдат правени само след съгласуване с правителствата, каза Чун.

"Това не е нещо, което авиокомпаниите могат сами да решат", добави тя.

Подобно е и мнението на Новозеландските авиолинии.

"В крайна сметка зависи единствено и само от правителствата кога и как е безопасно да бъдат отворени отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по този въпрос", заявиха от компанията.

Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия успяха да минимизират разпространението на вируса. В международен план те са смятани за успешни страни в тази насока, а доста съществена част от усилията им се състоеше в това да не допускат на своя земя хора с коронавирус.

След началото на пандемията Австралия наложи един от най-строгите в света гранични режими. Тя затвори границите си за повечето категории пристигащи от чужбина лица и позволяваше на гражданите си да пътуват зад граница само в извънреден случай. Нова Зеландия също затвори границите си, а Южна Корея наложи двуседмична карантина за всички пристигащи пътници.

Австралия, с 26 милиона души население, е регистрирала около 900 смъртни случая, откакто пандемията започна, по-малко от много страни с нейните размери. Южна Корея с 51 милиона души население съобщава за малко над 500 починали. А Нова Зеландия с 5-милионно население е регистрирала едва 25 смъртни случая.

Чун заяви, че в отрасъла вече се водят най-разнообразни обсъждания за осигуряването на по-безопасно пътуване в условията на пандемия. Те включват изпробването на "Common Pass" ("Общ пропуск"), мобилно приложение, което е одобрено от Международния икономически форум и има за цел да осигури на авиокомпаниите стандартизиран формат, чрез който те да проверяват резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, за да решават кой може да пътува.

"Сега, когато светът е по-близо до разработването на ваксини срещу коронавируса, а в страни по целия свят отрицателните тестове също стават изискване за отмяна на задължителното самокарантиниране на пътуващите, авикомпаниите изпитват нужда от ефикасна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", каза Чун.

Няколко компании изпробват ваксини с обнадеждаващи първоначални резултати. Много хора се надяват от догодина те да станат достъпни за масова употреба, което ще подготви почвата за по-осезаемо възстановяване на международните самолетни пътувания.

Австралийският здравен министър Грег Хънт заяви пред репортери вчера, че все още не е взето решение за правила за влизане и излизане от страната във връзка с потенциалните ваксини.

"Задачата ни е да осигурим ваксина за всички австралийци", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
10
 
! Отговори
Peter преди 3 години
Авикомпомании - бол. Щом са решили да е обслужват 50% от населението - ами техен избор...Ама от моите данъци да не чакат спасение...
166
2
 
15
 
! Отговори
Шаро Балкански преди 3 години
Насилствено чипиране !!! Кой ще им се качва на самолетите , до тогава ще са фалирали :) Ще се молят и ще ни плащат да се качим ....
165
27
 
6
 
! Отговори
Най-накрая! преди 3 години
Нямам търпение да се кача на самолет без нито един антиваксър, конспиратор и тръмпист на борда (те със сигурност не биха се ваксинирани). Алилуя и дай боже по-скоро да идват ваксините, за да можем да живеем пак нормално и да пътуваме.
164
17
 
6
 
! Отговори
до 175 преди 3 години
Да, всеки нормален добре платен човек има поне по 3-4 различни застраховки, които покриват тези рискове. Очеизвадно не си такъв, няма смисъл да се напъваш да мислиш. Ходи там на къра или пред панелката да се надлъгвате как ваксините ви чипират. Жив и здрав.
163
5
 
25
 
! Отговори
sss преди 3 години
на тези компании изискващи задължителна ваксинация, им пожелавам скорошен фалит! те ли ще поемат обезщетенията от евентуални странични ефекти?? компаниите, които разработват ваксини прехвърлят отговорността на продукта си на правителствата.. хах! иначе 90/95% надежност... щели да бъдат безплатни, те маски не раздават безплатно, въпреки че ги налагат със заповеди! баси наглярите!
162
11
 
6
 
! Отговори
до 158 преди 3 години
Бай *** е нарицателно за простия българин. Дядо ти Алеко го е измислил. Във всяка държава има ***. Дали ще е реднек, дали ще е бай ***- все тая. *** човек, иначе казано. В България процентът на реднеците е доста по-висок от тези в ЕС, което и обяснява факта, че 90% от емигрантите работят неквалифициран труд.
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само началото.
160
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отивам в гаража да забъркам някаква смес. Ще предложа на правителството да ви ваксинира с нея. Ако не сте съгласни сте конспиратори, антиваксъри, антиматерия и антивсичко. Аз съм вирусулог, колкото и Гейтс, няма защо да се съмнявате в моя бъркоч!
159
7
 
18
 
! Отговори
Гаранция преди 3 години
Докато не почнем да издигаме гилотини и бесилки по площадите тия костюмираните няма да мирясат и няма да ни оставят намира!
158
1
 
2
 
! Отговори
чуйте ли преди 3 години
кройки и мерки,мерси не ми дреме,не не и не не ми дреме.а за пътуването с сал,пей сърце нови открития
157
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А антиваксърите с катъри, малко по бавно, но няма чип.
156
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия има предложение в парламента за въвеждане на freedom pass. Без този документ няма да може да се пътува дори до съседния град.
155
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се спре тази пап лач да щъка по света. За това ще въвеждат все по строги мерки. поздрави от Сейшелите
154
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това не е нещо което авиокомпаниите да решат сами". Абсолютно вярно. И е най-добре да престанат изобщо да го обсъждат, защото това просто не е тяхно решение. Правителствата ще решат какво ще изискват от влизащите в страната им, и авиокомпаниите могат само да изпълняват. Защото те са превозвачи, не са избрани, за да управляват коя да е страна. Много е дразнещо как си подеха кампанията и се опитват да я наложат, докато реално още нищо не се знае как ще стане с ваксините.
153
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще бъде,за начало,а след това обхватът ще се разшири,за отиване на работа,за влизане в учреждение,за упражняване на работа у дома и за десерт...за влизане в хранителен магазин!!!Иначе,ваксинирането няма да бъде задължително!!!Ха-ха!От прозореца на Овертон,до ефектът за нереагиращата сварена жаба!!!И всичко това,от големите грижи за вашето здраве - КАКТО СЕ КАЗВА,МЪЛЧАЛИВО И ЗДРАВО СВАРЕНИ!!!УМЪРТВЕНИ,НО ЗДРАВИ!ХА-ХА!
152
0
 
9
 
! Отговори
Bitch преди 3 години
До 160Кого си загубил? Напиши имената.
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам причинна връзка между какво си загубил ти и защо всички трябва да си бият инжекции и да стоят вкъщи?
150
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко те видя на живо ще те погреба :) нещасник...семейство на доктори и мед сестри сме, за 6 месеца загубихме повече семейни приятели, отколкото за последните 10 години. Ей заради е такива прото-*** като тебе....не заслужаваш момче...
149
1
 
15
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Ами то има към 9000 вируса известни на човека, срещу които може да се ваксинираш. Странно защо не се ваксинираме направо против всичките, да ни е спокойно - да си ходим на кръчма, да си летим със самолет? Тия хора не мислят с главния мозък, които предлагат тия дивотии!!!
148
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злобили, изтъркахте се бай ***-маньо ама живеете в България! Защо не се изнесете в някоя по- цивилизована държава и да се ваксинирате на воля. Ако искате си направече акупунктура с ваксини, на кой му дреме?Мислите ли, че като злобеете ще накарате някой да се инжектира с този ***? Точно обратното! Как искате някой да си пренебрегне живота и здравето, защото някакви платени драскачи пропагандират да се самоубиваме?!!