Мартин Заимов: Светът го очаква това, което стана в България през 1996 г.

Икономиката стъпва на човешки живот, заяви той пред Bloomberg TV Bulgaria
26 ное 2020 18:45, Анисия Иванова
231
Мартин Заимов: Светът го очаква това, което стана в България през 1996 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хората искат да живеят в сигурна среда, предпочитат сигурността, но светът не е устроен така. Неминуемо ни очаква сериозна криза. В света ще се случи това, което се случи в България през 1996 г. Това прогнозира Мартин Заимов, финансист и съосновател на „Генератор“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българската и световната икономика са изключително диверсифицирани и по време на криза има хора, които отбелязват печалба.

"Това, което се случи преди 10 години, което наричаме „голямата криза”, не е спирала. Представете си един балон и централните банки започнаха да наливат в него вода, но това не означава, че балонът е здрав“, коментира Заимов в разговор с водещия Христо Николов.

Повод за гостуването на Мартин Заимов беше предстоящото му участие в най-голямото финансово и инвестиционно събитие за България и региона Investor FinanceForum на 3 декември, където той ще се включи с коментар в панела за макроикономическата обстановка в страната и възстановяването на икономиката след коронакризата.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Заимов заяви, че икономиката не съществува сама за себе си, а всичко което се обсъжда с цифри, стъпва на нормалния човешки живот.

По думите му цифровизацията добавя една нова дименсия за икономиката, а за да има добро управление, зад него трябва да стоят хора.

Относно фискалните стимули и планираните инвестиции за съживяване на икономиката Заимов заяви, че „въпросът не е в харченето, а какво се прави и как се прави“.

„За да стане нещо добре, преди да стигнем до харченето на пари, трябва да сме наясно какво правим и как искаме да го направим“, коментира Заимов.

Експертна дискусия по темата за макроикономическата обстановка в страната и очакванията от глобалните финансови пазари очаквайте на конференцията Investor FinanceForum. Тя ще започне на 3 декември от 12 часа и ще се проведе в хибриден формат – в съчетание на онлайн дискусии и телевизионно студио, които ще се излъчват на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Още за темите и участниците може да разберете на https://financeforum.investor.bg/, където може да се регистрирате за събитието.  

Цялото интервю на Мартин Заимов в „Бизнес старт“ може да гледате ТУК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
До SHEFA преди 3 години
Ти може колкото си искаш къщи да си копиш, а колко ще си купиш е друга бира.
36
1
 
3
 
! Отговори
невинни в калта преди 3 години
Според статистиката коя теория на стойността се потвърждава? По коя теория на стойността, е случаят в едно село магазин има 1000 клиенти, но само един иска даден продукт, и за да има изгода магазинерът продава продуктът на по-висока цена от известната му цена. Другите клиенти или не го искат изобщо или не биха го купили скъпо им е, и на възможно най-ниска цена. Така и с дадена прическа. Тоест ниското търсене не намалява цената. Следователно високото търсене намаля стойността. Имали и един случай, държава увеличила заплатите повече от необходимото, да е последвала лоша икономика и безработица?
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГробокопачЩе видим.:)))
34
0
 
4
 
! Отговори
Кънчо Райчев преди 3 години
При 100% до 50% частна икономика, е държавата икономиката да е на един крак. При криза и война печалбата - съответно частното се срива, и ако е само частно, всичко се срива и няма кой да ги подпомага. В Китай има ленинизъм. Няма приватизация, 70% от БВП се прави от държавата(не-частен-капитал), 50% от работната ръка е на държавна работа. КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧАСТЕН, ИЛИ ДЪРЖАВЕН, ИЛИ СМЕСЕН. КАПИТАЛИ=ИНВЕСТИЦИИ, КАПИТАЛИСТ=ИНВЕСТИТОР. Търговско дружество извлича печалба, не търговско има разходи но не извлича печалба. Преди църквите се издържат от лепти, но след това миряните дават земя, и църквата
33
6
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРЪТ Е ВЪЗДЕСЪЩ преди 3 години
Унгарската и пражката революции, бяха започнати от комунисти неевреи срещу болшевици евреи. 10 ноември и другите преврати по него време, бяха пълна победа на евреите в ком партиите, в съглашение с евреите от атлантическата империя. Опиянени от парите и жадни за пари и сила власт. 'La Morale Dell'Immorale' Ционстката троянски вирус се закача и действа в държава с евреи, и такка не успя да направи цветна революция в Китай и Куба 1989г. Не може и във Венецуела - Латинска америка индианците.
32
0
 
3
 
! Отговори
1996 преди 3 години
Активистите се надпреварваха кой колко да граби - сини и червени. Олигарсите бяха измислени по американски образец от ЦРУ, което управляваше Русия. По линия на търговския обмен олигарси се появиха и тук. Хиперинфлацията им бетонира имотите и активите, които взеха срещу хартийки. Сега същите хора вече бозаят от еврофондовете.
31
6
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Пичове герберухови, каквото и да стане, кажете на Бойко: "Чао";)))
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27-Добре дошъл, ***! Сега олекна ли ти,по добре ли се почувства?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хартийките и биткоините не се ядат, не можеш и да вършиш нещо с тях осврн да купуваш. Обаче този който произвежда може да спре да продава на хартиените нищоне произвеждащи. Има на кой да продават, особено че хартийките нямат покритие, а в африка и латинска америка има кой да работи и да се развива, колкпто и невероятно да звучи. Ес обира неработещите мигранти, щатите мързеливите латиноси.
28
5
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ВРЕМЕ ЛИ Е ДА СТАВАМЕ КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ?-ДНЕС ЗАЛАГАМ БИЗНЕСА ЗА 1.МИЛ-КОПУВАМ 10 КЪЩИ .-УТРЕ-ХЛЯБА 1000ЛВ-И ИМ ВРЪЩАМ 1-ДИНИЯТ МИЛИОН-ТАКА ЛИ ЩЕ СТАНЕ?-ТАКА ОТИДЕХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАЩЕ РОДИТЕЛИ -ДАМИ И ГОСПОДА.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, като ми седнал в коментарите бай *** с 2500лв. заплата да ми плете световните икономически новини, падам от смях. Айде пред панелката ги дискутирайте с другите шкембаци склададжии с 15-годишни БМВ-та.
26
1
 
3
 
! Отговори
бюджет БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Стагфлация има само когато парите не отиват в потребителите. Само тогава инфлацията прави стагнация. Когато инфлацията прави по-малко покупки.
25
0
 
4
 
! Отговори
До10 преди 3 години
Какви значи САЩ са пред "хиперинфлация" Как я виждаш тая хиперинфлация,след като си наложил платежното средство ($) в световен мащаб и браниш"вярата"в него със Сопата!
24
3
 
2
 
! Отговори
Гиндев преди 3 години
Живковистите смятаха бартерната търговия за срамна, искаха свободна търговия. Добре, ще купим каквото ни трябва от запад, но те няма да купят от нас. А бартерът ги задължава, танто за танто.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
т.е. на нас няма да ни направи впечатление, защо сме си свикнали
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИма инфо директно от ония с шапките, двете плитки и дето не се къпят често. Но пък владеят света чрез хсртийкитеточно тия с плитчиците нямат 5 лева да се обръснат и държавата им плаща, за да живеят.
21
1
 
1
 
! Отговори
Гиндев преди 3 години
Изплащане на заем към чужда държава, без повишаване на износът, също намалява потреблението - производството. Капитализмът почва и е на основа евреите. Евреите са религиозно и етнически неутрални, феодално и политически независими, има ги във всяка страна, и така им е позволено да правят търговия в световен мащаб, между враждуващи религии и страни. Тази търговия дава право и на евреи да произвеждат, като им пласират производството. И финансират. И имат полза, в светът едни да са бедни, а други по богати, едните работят, а другите купуват. Живковистите смятаха бартерната търговия за срамна, иск
20
1
 
6
 
! Отговори
ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА преди 3 години
Заради есе от 1843 г. упрекват Карл Маркс, че е антисемит. В това есе, той защитава евреите да имат религия, че това да имаш религия не нарушава либералният ред. Но все пак, той подхвърля, че всички са евреи в капитализмът, че християните са станали евреи. Защото ревнивият Бог на евреите са парите, заявява Маркс.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 напротив Русия не е с най-нисък, но е нисък за страна с голяма икономика, в първите 12 по номинален бвп е винаги . Смешното е че се опитваш да лъжеш на общо основание, сано за да хейтиш по руснаците. Което показва какво си.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1996г. в България БСП фалираха банките.Предисторията е от 1992г. когато Луканов създаде първата частна банка с кредит от БНБ.След това създаде втора частна банка с кредит от първата.И така започнаха да строят банковите пирамиди. БСП станаха първите кредитни милионери. Даваха се кредити на доверие на най-верните от партията майка.Но през 1996г.април месец г-н Луканов каза,че помни кой е взел пари.Два дни след това го застреляха.Тогава схемата беше:-Банкови пирамиди-Приватизация-Ликвидация