Мартин Заимов: Светът го очаква това, което стана в България през 1996 г.

Икономиката стъпва на човешки живот, заяви той пред Bloomberg TV Bulgaria
26 ное 2020 18:45, Анисия Иванова
231
Мартин Заимов: Светът го очаква това, което стана в България през 1996 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хората искат да живеят в сигурна среда, предпочитат сигурността, но светът не е устроен така. Неминуемо ни очаква сериозна криза. В света ще се случи това, което се случи в България през 1996 г. Това прогнозира Мартин Заимов, финансист и съосновател на „Генератор“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българската и световната икономика са изключително диверсифицирани и по време на криза има хора, които отбелязват печалба.

"Това, което се случи преди 10 години, което наричаме „голямата криза”, не е спирала. Представете си един балон и централните банки започнаха да наливат в него вода, но това не означава, че балонът е здрав“, коментира Заимов в разговор с водещия Христо Николов.

Повод за гостуването на Мартин Заимов беше предстоящото му участие в най-голямото финансово и инвестиционно събитие за България и региона Investor FinanceForum на 3 декември, където той ще се включи с коментар в панела за макроикономическата обстановка в страната и възстановяването на икономиката след коронакризата.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Заимов заяви, че икономиката не съществува сама за себе си, а всичко което се обсъжда с цифри, стъпва на нормалния човешки живот.

По думите му цифровизацията добавя една нова дименсия за икономиката, а за да има добро управление, зад него трябва да стоят хора.

Относно фискалните стимули и планираните инвестиции за съживяване на икономиката Заимов заяви, че „въпросът не е в харченето, а какво се прави и как се прави“.

„За да стане нещо добре, преди да стигнем до харченето на пари, трябва да сме наясно какво правим и как искаме да го направим“, коментира Заимов.

Експертна дискусия по темата за макроикономическата обстановка в страната и очакванията от глобалните финансови пазари очаквайте на конференцията Investor FinanceForum. Тя ще започне на 3 декември от 12 часа и ще се проведе в хибриден формат – в съчетание на онлайн дискусии и телевизионно студио, които ще се излъчват на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Още за темите и участниците може да разберете на https://financeforum.investor.bg/, където може да се регистрирате за събитието.  

Цялото интервю на Мартин Заимов в „Бизнес старт“ може да гледате ТУК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
изчислете преди 3 години
Българите свикнаха да са смачкани, мачкани, да са болни, гладни, без зъби, с вехти дрехи и покъщнина. Гето култура..... ИНФЛАЦИЯТА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА, ТРУДЪТ, ИЛИ ДАНЪЦИТЕ, ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА Е ПАНИКА В ОБМЯНАТА НА ЧУЖДА ГЛАВНА ВАЛУТА СМЯТАНА ЗА СТАБИЛНА И ПОДЦЕНЕНА РОДНА. .. По теория на игрите: ако се увеличат доходите, заплатите, два пъти, и се очаква цените да се увеличат два пъти. Много от играчите на пазарът, икономиката, ще се опитат да намалят цените, а не да ги увеличат. Така ако продадат количество повече от два пъти и нещо, те ще излязат на повече печал
16
6
 
3
 
! Отговори
ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА преди 3 години
Стига с това лево. Приватизация и свободна цена. Щом няма вода да дигат цената. Цената убива дефицита. Няма да чакаме на опашки я, като живково време. Тесла да вдигат цената, ако имат опашки, и айфона. Изхлузи ги Сорос. чи спонсорирал наш десен сайт медияпул, тоз сорос? чуден свят..Кaтo видeнoвaтa хипeринфлaция. Къдe e бил зaкoнът тoгaвa, дa oвлaдee тaзи пaникa, кoятo e приcъщa нa бaнкитe и бoрcитe. Aкo 5% ce пoкaчи цeнaтa нa лeвът, и cпирaнe зa мeceц търгoвиятa c лeвoвe, и зaтвoр зa търгoвия c лeвoвe кoйтo нaруши. После такса 10% за държавата и от продаващият и от купуващият валута, докато с
15
1
 
1
 
! Отговори
theglobal преди 3 години
Ако 40% от стоките са труд-заплата, 30%, са печалба-инвеститор, и 30% разходи-енергия-данъци. Какво ще се случи ако се увеличат заплатите двойно, ако 50% от стоките могат да се произведат двойно със същият набор от работниците, а 50% си останат същото количество стоки но с повишена цена до два пъти. С колко ще се повиши потреблението и производството, при горните условия, и съответно ново - повишено кредитиране - идващо от спестеното от бизнесът. Като 50% от производствата могат да намалят цената си за сметка на повишен оборот - повишено потребление - повишено производство.
14
4
 
8
 
! Отговори
ordo ab chao преди 3 години
Слугите на Сатаната подготвят неговото идване.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва времето за нов крипто стандарт. Естествено силно централизиран (да не си помислите,че говоря за бития кон или някоя от неговите 3000 разновидности). Вече санкциите срещу непослушните ще се налагат с един бутон - замръзи сметчица.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повярвайте му. Мартин Заимов по баща Голдсмит. Има инфо директно от ония с шапките, двете плитки и дето не се къпят често. Но пък владеят света чрез хсртийките
11
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Света го очаква нов фашистки ред. Хората ще изгубят нормалните си човешки права и ще бъдат принудени да се ваксинират с отрови.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ наистина са пред хиперинфлация, затова и цената на имотите се вдигаше последните години, а също златото, биткоин и всичко друго за да се избяга от зелената тоалетна хартия.САЩ обаче ще се опитат да направят голяма война за да изчистят борчовете си.
9
5
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ако погледнеш страните с най нисък дълг, това са Йемен, Габон, Гвинея, Русия и други такива.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5. Китай е надут балон. Многолюдна е и Индия. Това, че са повече хора незначи , че са с качество. Тарикати има и в Китай и то създадени от социализмаси по вренето на Мао.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ако това се случи значи ще е краят на фиатните ера,а тъй като знаем кои и как ги наложи като платежно средство,това означава нов златен стандарт или трета световна война(армагедон)
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, лигльото с опорките на Радан пак му се привиждат дълги ръце навсякъде.Само че Русия няма такъв дълг както ЕС. За САЩ пък да не говорим, те не могат вече да се оправят.Освен това китайците накупиха злато последните години.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешното е че тези плешивци съвсем отписват Китай от света винаги, не само сега. А Китай е една шеста от този свят като население и половината от света като производство.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзСега в злато ли да обръщаме парите?рублите дето ти плащат за пари ли ги имаш бе?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мартин Заимов: Светът го очаква това, което стана в България през 1996 г.Ужас, гладните кoмунизи ше фалират ЕС!
2
3
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Сега в злато ли да обръщаме парите?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де ама тогава всеки един свободен лев беше обръщан в долари или доиче марки,сега в какъв *** ще обръщаме "книжата"