Защо децата имат антитела срещу COVID без да са се заразявали с него?

Това може да се дължи на факта, че те често настиват
Обновена: 29 ное 2020 22:26 | 29 ное 2020 22:20, Нели Христова
87
Защо децата имат антитела срещу COVID без да са се заразявали с него?
Снимка: БГНЕС

Един въпрос мъчи учените от самото начало на пандемията - защо децата по-трудно се заразяват с COVID-19, а ако все пак се заразят - нямат почти никакви симптоми?

Една от възможните причини е, че много деца вече имат антитела срещу други коронавируси. Това гласи изследване на  института "Франсис Крик" в Лондон, цитирано от NY Times. Една от пет настинки, които измъчват децата, се причиняват от вируси в това семейство. Антителата срещу тези вируси могат също да блокират SARS-CoV-2, новият коронавирус, причиняващ пандемията.

В проучване, публикувано в сп. Science, екипът, воден от Джордж Касиотис, който ръководи лабораторията за ретровирусна имунология в института "Франсис Крик", съобщава, че едва 5% от възрастните са имали тези антитела преди появата на COVID-19, но те са се срещали при 43% от децата.

Изследователи, които не са участвали в изследването, са заинтригувани от откритието. Бенджамин Ларман, имунолог от Медицинския факултет на Джон Хопкинс, го нарече "добре направено проучване, което представя убедителна теория, подкрепена от твърди данни".

Стивън Дж. Еледж, професор по генетика в Харвардското медицинско училище и болницата Brigham and Women’s е на същото мнение. Той също участва в изследване, което открива, че много хора имат антитела срещу обикновена настинка, причинени от други коронавируси. Екипът му доказа, че в лабораторни изследвания тези антитела блокират и новия коронавирус. През март, когато пандемията едва започва, д-р Касиотис и неговите колеги решават да разработят високо чувствителен тест за антитела. Те изследват кръвни проби, взети преди пандемията от над 300 възрастни и 48 деца и юноши и ги сравняват с проби от повече от 170 души, заразени с новия коронавирус.

Учените очакват, че в пробите, взети преди пандемията, нямат да бъдат открити антитела, които ще могат атакуват новия коронавирус. Тези проби трябва да бъдат само контролите за теста, който учените разработват. Но те остават изненадани, след като откриват, че много деца и някои възрастни носят по едно антитяло, което може да попречи на коронавирусите, включително и на  SARS-CoV-2, да влязат в клетките. Това антитяло се прикрепя към шип, който излиза от коронавирусите.

"Докато върхът на шипа е уникален при новия коронавирус, основата му се открива във всички коронавируси", казва д-р Касиотис. В лабораторните тестове антителата се прикрепят към основата на шипа и предотвратяват навлизането му в клетките, където той има за цел да се възпроизведе.

Сега изследователите планират да разширят своето проучване и да наблюдават хиляди деца и възрастни. Някои от тях имат антитела, които могат да блокират COVID-19 при лабораторни тестове. Други обаче - не.

"Ако се докоснат до пандемичния щам, защитени ли са?" - пита д-р Касиотис. Той се чуди, дали ще се разболеят или инфекцията ще бъде почти неоткриваема?

Д-р Еледж и колегите му от Харвард разработиха свой собствен специфичен, чувствителен и изчерпателен тест за антитела - VirScan. Той е в състояние да открие разнообразна колекция от антитела, които са насочени към близо 800 части на новия коронавирус, включително антителата, които д-р Касиотис и неговите колеги са изследвали.

След изследване на кръв, взета от 190 души преди появата на пандемията, д-р Еледж и колегите му стигнаха до заключението, че много от тях вече имат антитела, включително и това, насочено към основата на шипа - вероятно от инфекции с подобни коронавируси, които причиняват настинки. Но докато възрастните настиват едва един път или два пъти в годината, децата се заразяват доста по-често, обяснява д-р Еледж. В резултат на това мнозина развиват достатъчно коронавирусни антитела, които не отслабват. Те могат да намалят симптомите на настинка или дори да предотвратят развиването на симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Бе умират щото нямат заболявания на сърце ,бели дробове или кръвоносна система.Очевидно К19 е просто допълнението което е достатъчно за да причини смърт.Точно в този сайт имаше статия за някакво дете мисля че беше във Франция което починало много бързо от болеста.На децата имунната система въобще не е слаба просто не реагира толкова бурно -т.нар цитокинова буря която се причинява от К19 но имунната система е реалната причина за смъртта.Тя се обърква,изтощава и понякога самоатакува.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лъжи ллъжи пак лъжи
29
7
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
За да има антитела,трябва да има болест,която вече си преболедувал.А такава нямаа..
28
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавайте да вярвате у мафията герб и ЕС и светло бъдеще ви чака. Там дет ги няма глобалистите от ЕС и герб никой не затваря държавите и грипа отдавна е забравен .А при вас с години ще затварят икономиката.
27
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може да не е вирус, а бактерия.Може да ни пръскат с тази зараза. Не мога да приема, че на световно ниво още не са открили кардинално решение. Нещо в омагьосан кръг се върти. Лятото по малко, зимата бум на заразени. И още не са дошли гриповете.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на тея където са го измислили вируса не е децата.СЗО да се напрегнат малко и всички учени и да намерят решение на проблема. 1 година не знаят какво да правят.
25
6
 
10
 
! Отговори
Наричат го жътва преди 3 години
Раковите клетки на ваксините удрят репродуктивните органи на човека,голямата цел са децата.пътя към ада е осеян със рози.Не ваксинирайте децата си,войната тепърва ще започне след лятото
24
12
 
4
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Ваксините садържат ракови клетки,за това се налага да ги съхраняват на минусови температури.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мога само да допълня - съветвам келеште да не злорадстват че ние се гърчим, а на тях нищо им няма, защото същите тия субекти, които са пуснали вируса, един ден ще им видят сметката и на тях след като станат излишни! Още повече че един ден те ще се сблъскат челно с исляма!
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекордната смъртност е точно заради паникьорите, които от почти година блокират цялата здравна система. Най-мръсният въздух в Европа и това, че по-принцип България е с най-висока смъртност и без вируса са само допълнителни екстри. Чуторите обаче са облъчени брутално и с радост ще се лишат от всичките си права и свободи, за да се наложи сигурност чрез здравен фашизъм. С екологичния фашизъм малко удариха на камък, но скоро ще го активират и него за "втора серия".
21
8
 
15
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Ковид не се предава по капково слюнков път,Ковид е бронхит който витае във въздуха.Ковид е малката беда,по смъртоностна ще е ваксината която съдържа живи организми срещу човешката имунна система,за това ваксините се съхраняват на минусови температури,садържат живи клетки
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с децата показва какви зли гении са работили над тоя вирус, защото естественото поведение на един вирус е да удря най силно хората със слаба имунна система каквито са децата, а това изчадие е много внимателно сглобено да пази децата, първо за да има кой да им работи на поръчителите и второ защото нали се сещате кои имат най много деца - араби, ***, ***...
19
17
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
А защо никой не задава най важния въпрос. Защо в Азия и Африка и Беларус системата се справи и никой не затваря държава ,а тука системата не се справяла ??? Ами значи нещо не е наред у те дето управляват системата. мафията герб
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не извратен типТова е страхотна идея за реалити шоу. Свържи се с добър продуцент и адвокат по интелектуалната собственост и до 1 година ще си мултимилионер.
17
7
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Предлагам не ти, а баща ти да влезе при болните с ковид, навитак?
16
6
 
7
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
Единайсти, нали не си толкова ***, за да мислиш, че всяка година умират точно толкова хора, колкото и предната година:)))?!?Или се лъжа?!?Инфо за починалите от белодробни, онкологични и чернодробни заболявания, диабет, и подобни на тези болести намери ли, за да сравниш за тази, и минали години???Процентът на смъртност от коронката, знаеш ли го?!?
15
16
 
11
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Готов съм да вляза при болни от ковид без маска,нека ме заплюят и заразят ,поставям се под карантина със камери които хората ще следят за да не ме убият стъкмистите на СЗО.Ако Ковид е пандемия влизам във затвора,но ако не се заразя от бронхит а вдигна температура от грип да ми заплатят 10 милиона евро
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото това е биологично оръжие внимателно проектирано да порази хората в пенсионна и предпенсионна възраст като пощади младите. Целта е да бъдат спестени ресурси за хората в пенсия. Както виждате всичко е неестествено при тоя вирус - например при нормалните вируси най много страдат хората със слаба имунна система каквито са децата, а тук някак си неестествено децата са оставени за да има свежа работна сила. Всичко е пресметнато!
13
7
 
16
 
! Отговори
V преди 3 години
Държавата я затварят щото системата не можела да се справи. Ами тиквата като плаща два пъти повече на мутрите отколкото на сестрите ка да се справи системата ??? Като дереш кожите на народа с 20 % ддс на храните при положение че много по богати народи е не повече от 10 % как народа да си купи необходимите му витамини ??? Вервайте ми .Когато системата не може да се справи се сменя тиквата най отгоре на системата ,а не се затваря държавата.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Споко, умрелите от тая статистика ще се съживят по изборите и ще гласуват за когото трябва.