От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Едва 15% от хората ще почувстват неприятните странични ефекти
5 дек 2020 20:34, Нели Христова
136
От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Двете ваксини, които са най-близо до това да бъдат одобрени, за да започне масова ваксинация на обществото, са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Но с приближаването на този момент много хора се питат какво е да приемеш тази ваксина? Дали чувството ще е подобно на това при приемането на ваксина за грип? Дали ще боли повече? Дали има странични ефекти?

Още по темата

Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с изкуствено РНК. Досега нито една такава ваксина не е била одобрявана за масово използване, въпреки че учените разработват подобни медикаменти от десетилетия за инфекции като грип и зика, и дори и за рак. За да получим максимален ефект от тях, препаратите трябва да бъдат на две дози. Те предлагат около 95% защита. Но именно защото технологията е прекалено нова, много въпроси се появяват у онези, които искат да се ваксинират.

Един от доброволците, приел препарата на Moderna, сподели, че ваксинирането "определено не е разходка в парка", но със сигурност би се ваксинирал отново.

24-годишеният Ясир Баталви се присъединил към процес в началото на юли, защото искал да направи нещо, за да помогне по време на пандемията.

"Чувствах се толкова безпомощен. Тази пандемия наистина повлия на живота на всички значително. И не само на живота, но и на поминъка им", казва Баталви пред CNN. "И така реших да се регистрирам, защото просто исках да направя каквото мога. Не мислех, че непременно ще ме изберат. Но в крайна сметка се обадиха през септември и до средата на октомври вече бях записан."

Ясир е нервен, когато за първи път запретва ръкава си, за да получи ваксината, особено след като му е даден формуляр за съгласие от 22 страници. Въпреки страха, той приема ваксината. Но какво е било чувството?

"Инжекцията отначало е точно като грипна ваксина - само леко щипване в ръката ви. Но когато напуснах болницата, същата вечер сковаността стана малко по-сериозна. Можете да движите ръката си, но всъщност не ви се иска да я мърдате прекалено много над рамото си. Страничните ефекти са доста локализирани. Искам да кажа, усещането е само в мускула на ръката ви. И това е всичко", разказва Баталви.

Но това е чувството след първата доза. Историята след втората доза е малко по-различна.

"Всъщност имах някои доста значими симптоми, след като получих втората доза. Докато бях в болницата се чувствах добре. Но вечерта след това беше тежка. Имах треска, лека умора и студени тръпки", каза Баталви, но добавя, че симптомите изчезнали на следващата сутрин. Ясир се обадил, за да предупреди лекарите за симптомите си, но те не били никак притеснени и му казали, че и той не трябва да се тревожи.

Тези симптоми не означават, че сте развили COVID-19 инфекция. Според експертите, това е начинът, по който тялото ни трябва да реагира на ваксината и леката неразположеност не трябва да спира хората да я приемат.

"Това означава, че вашият имунитет започва да работи. След това вече се чувствате добре", каза експертът по ваксините д-р. Пол Офит от Детската болница във Филаделфия. Инфекционистът д-р. Антъни Фаучи е на същото мнение: "Това, което тялото ви казва с тези симптоми е, че тялото ви приема добре инжекцията."

Приблизително 10 - 15% от имунизираните субекти ще развият "доста забележими странични ефекти".

"Повечето хора ще имат много по-малко забележими странични ефекти. Това, в сравнение с 95% защита срещу инфекция, която може да бъде смъртоносна или значително изтощителна, е подходящ баланс", казва главният научен съветник на операцията Warp Speed ​​Монсеф Слауи.

Странични ефекти като тези, които е изпитал  Баталви, не трябва да се бъркат с проблеми с безопасността. Всеки производител на ваксини, който търси лиценз, трябва да покаже данни за безопасност събрани два месеца след даването на втората доза. Именно в този времеви период са възниквали най-сериозните проблеми с безопасността в по-ранни проучвания. Засега тези резултати за Pfizer/BioNTech и Moderna са фантастични. Но само времето ще покаже дали могат да се появят някакви сериозни проблеми заради ваксината през следващите няколко години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау 9 А още по-интересно е , че досега ваксина разработена по пободен начин , както при тези компании, не е поставяна изобщо на хората
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците просто си инжектира вируса в ограничена доза и каквото стане. Ако оцелееш може да се хвалиш че имаш имунитет. Като не...балъци много.Или както е казал народът "Обърне ли се колата пътища много".
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Постваксиналния дискомфорт е половин-един ден и само при някои, а от covid можеш да yмреш tъпako. Това е разликата!"Мерси, не ща да ме боцкат с РНК части от вирус, правени на бързо и безотговорно, съхранявани от аверчетата на Боко в някакви набързо сглобени хладилни камери, под мъдрото ръководство на Коцко Здравето, дето не е наясно дори с резбата си и я мени ежедневно... ще си пробвам шанса, пък каквото стане.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Приблизително 10 - 15% от имунизираните субекти ще развият "доста забележими странични ефекти"."Значи при коронавируса 15-тина % проявяват симптоми, а при ваксината 15-тина процента проявяват странични ефекти. Ах, какво съвпадение. Чак се замислих дали да не се засиля да се вкасинирам? Миииии... ще пропусна. Я вече съм го изкарал, я няма да го хвана, я ще го изкарам бесимптомно... шанса да ме тресне яко и да е имало нужда от вкасина е горе-долу като този да стана милионер.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувството е как живота ти минава като на бърза лента, после виждаш светлина в края на тунел, и после вече никой не се е върнал да опише останалото.
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувстваш, че хакват имунната ти система. Усещаш, че ти е нужна втората доза, да я "закърпи". След известно време осъзнаваш ще е нужно редовно "кърпене" с нови дози през определено време. Накрая усещаш, че си дал контрола върху собственото си тяло на някой друг.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувство на умиране изпитва ли се?
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти знаеш ли, че има учени, медици и лаборанти, които работят само за правителства и служби от десетилетия. Как да знаеш, като виждаш колкото кон с капаци. Има всякакви болести, които се ползват като биологично оръжие и всякакви видове антидот към тях. Има и убит английски лекар след като отказва да направи това, което му е поръчано.
16
15
 
6
 
! Отговори
Мирише на купон преди 3 години
Слагам си ваксината и се изкъртвам от купон! То това живот ли е, да не можеш да се събереш с хора - или ти се притесняваш да не те заразят или те от тебе!? Прехвърляме 50-те и всеки си има рискови фактори - я наднормено тегло, я кръвно! А гърците със сигурност няма да пускат неваксинирани на тяхното море!С приятелите вече планираме първия постимунизационен купон - голямо стискане дотук!Дано по-скоро пристигнат следващите партиди от ваксината, за първата няма да се вредим!
15
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 16.11.2020 г вашият сайт публикува статията "Новата ваксина на Moderna с почти 95% ефективност" и под нея коментиращ беше написал:Новата ваксина на Moderna с почти 95% ефективност на сериозни странични заболявания, като парализа на гръбначния стълб, преминаване на кръвно-мозъчната бариера на ДНК ниво, сриване на имунната система и разрушаване на всички жизненоважни вътрешни органи! Не ваксина, а МасовУбиец, сбъдване на мокрите сънища на Бил и Мелинда Гейтс!На кого да вярвам?
14
4
 
12
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Ами около 80% от 'положителните' - значи с вируса, не го усещат/ боледуват - нямат проблеми. От ваксината казват 10-15% имат проблеми. Е каква е разликата?
13
9
 
5
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Геноцидът предстои!Как бе, ***, разбра че "здравите живеят максимум 3г. след тези отрови, а хора с хронични заболявания си отиват до три месеца." като тези ваксини за на няма и 3-4 месеца?
12
7
 
16
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Геноцидът предстои!1. Как точно умират след 3 години, след като ваксината с/у КОВИД19 още не е пусната :D2. Ако говориш общо за ваксините, над 95% от бебетата/децата са ваксинирани повече от един път. Как са още живи? :DТи си слабоумен.
11
9
 
13
 
! Отговори
Ваксинирана преди 3 години
След първата ваксина се чувствам все едно съм в обятията на падишаха ,след втората ваксина все едно с Бойко сме в Дубай и той харчи по мен златните си кюлчета .Ах да искам още ваксина , изпадам в абстиненция ,ако не си бия всяка седмица ваксина .Моля ви дайте ми още искам да се къпя във ваксина заедно с Бокича!
10
5
 
8
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Предпазване или предизвикване на болести?:)))
9
8
 
18
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
Руската ще вземе да се окаже по-добра и по-евтина, ама нали руснаците се лоши, а и да близнем "демократичния" западен ***..
8
16
 
19
 
! Отговори
Геноцидът предстои! преди 3 години
Нищо съществено, пълна глупост е статията. Още при първия тест умрелите са 146 души, но това се крие в световен мащаб. Здравите живеят максимум 3г. след тези отрови, а хора с хронични заболявания си отиват до три месеца.
7
7
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
бунтуващите се даже не знаят какво е ... "ваксина" е единственото общо с тези от преди.
6
7
 
8
 
! Отговори
!!! преди 3 години
До МВ човешкото тяло през съществуването му живеят милиони вируси :D Всеки от нас средно всеки един ден има поне по 5 вируса в него. А и ваксината не е "вирус". Аман от пишман разбирачи като тебе. Не може да мисли (или не е чел), но да си пусне безсмисленото мнение в нета.
5
9
 
15
 
! Отговори
Василев преди 3 години
А какво е чувството мутра и сикаджия да управлва страната, да назначава послушни калинки, и да гледаш снимки с милиони евра и кюлчета злато, и да не можеш да направиш нищо , да си безсилен)!)!)!Агент Райън Брамбишър!ЦРУ!!!