В Русия започва ваксинация със Sputnik V, изискването - да се ограничи алкохола

Властите планират да обхванат 2 млн. души до края на месеца
5 дек 2020 17:30, Анисия Иванова
154

В Русия започна масова ваксинация срещу коронавирус. Първи на имунизация подлежат най-рисковите групи. На желаещите ще бъде поставена първата регистрирана в света ваксина срещу вируса - руската Sputnik V.

Ваксинацията е доброволна и безплатна, обявиха руските власти. Записването става на сайта на московското кметство. Предимство имат лекарите, учителите и социалните работници. Според информацията на общинските власти могат да се ваксинират само московчани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания.

Руската ваксина Sputnik V няма да се прилага и на участниците в клиничните изпитвания, бременни и кърмещи жени, както и на хора, които сa били имунизирани срещу други заболявания в последните 30 дни.

"Имунитетът след ваксинацията се формира в рамките на 42 дни. През този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на претъпкани места и също така да ограничи консумацията на алкохол", обясни вицепремиерът на Русия Татяна Голикова.

Ваксинирането става чрез две инжекции през седмица и отнема около час - 10 минути за преглед преди ваксината, 15 мин. за приготвянето ѝ, тъй като е съхранява замразена, и още около половин час за попълване на документи. В столицата има общо 70 пункта за ваксинация. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец.

През септември в Москва стартира третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината Sputnik V с 40 000 доброволци. В Русия освен Sputnik V, за която имаше редица критики, че е създадена прекалено бързо и не покрива изискванията, има регистрирана още една - EpiVacCorona.

Общо 51 ваксини срещу COVID-19 преминават изпитания върху хора в момента в глобален мащаб. За 13 от тях тестовете са във финална фаза, съобщиха от Световната здравна организация.

След Великобритания Бахрейн стана втората страна, която одобри ваксината на Pfizer и BioNTech. Най-късно до 29 декември Европейската агенция по лекарствата трябва да вземе решение за препарата.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със Спутник няма да ти е до алкохол.
125
2
 
2
 
! Отговори
Св.опашка преди 3 години
За бълвочите по-долу да съобщя:1. Независимо дали е Спутник V il Pfizer или,която и да е друга ваксина алкохолът трябва да се ограничи.2. Ако се ваксинираме с Pfizer след първата инжекция,втората се поставя след 21 дни и имунитетът/ако се придобие такъв/ се придобива 20 дни след това. Колко стават - пак толкова.3. Бг- то сме на 6-то място по консумация на алкохол в света,като Русия е след нас,а пред нас е Великобритания. И Ко прайм като ни кажат 41 дни след ваксинация да не пием парцуца?
124
2
 
1
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Чебурашкаама в Русия няма домашни казани, които да се продават на всеки пазар...и за какви русоиди става дума? То че си т.п е ясно и само русоиди ти в глвата...
123
1
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
До Анонименама инфото е публикувано в Труд на 10.05.2019 г...това е най-прясната информация засега
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма значениеЯ дай източника на тая информация.
121
3
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
ама да кажа на коментиращите, че България е на 8 място в света по консумация на алкохол с 12,8 л на човек. Русия е след България с 12,3 л на човек....давайте сега, пишете за "боряшника", течността за вани и другите тъпотии...ама не забравяйте за домашнярката, дето не влиза в никои статистики...
120
2
 
2
 
! Отговори
ЕС и НАТО хахахаа... преди 3 години
До Анонимен 1163614 са новозаразените с коронавирус, починалите са 147!!!!!!!!!
119
3
 
3
 
! Отговори
хахахаааааа......... преди 3 години
Борисов: Излизаме от тъмните класации!...................
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаВаксинацията е доброволна и безплатна, обявиха руските власти.Ваксинирането става чрез две инжекции през седмица и отнема около час - 10 минути за преглед преди ваксината, 15 мин. за приготвянето ѝ, тъй като е съхранява замразена, и още около половин час за попълване на документи. В столицата има общо 70 пункта за ваксинация. Руските власти планират процесът да обхване поне 2 милиона души до края на този месец.
117
4
 
5
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво на Русия!
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТе са само по "хитростите", за да си прикриват некадърността.Тая ваксина се оказа, че не се прилага за най-засегнатата от вируса група: хората над 60 години.
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Така е, какво е виновен някой Момчил, Георги или Петър, че да го тъпче руски ботуш, а русофилите да окуражават това. Гаврите струват ПРЕСКЪПО.
114
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато радостта от новината за смърт, неуспех, провал носъ радост, точно такива ще са сълзите на родстта когато ви провалят, губите и умирате, да вашите собственни сълзи ще потекат защото никой няма да дойде дори бучка пръст върху кутията ви да метне.Какво е виновен някой си Иван от Москва или Маруся от Ленинград че не са били убити и последни години на 9 Май всяка година цвете носят на гробовете на техните близки и роднини.Гаврите скъпо струват.
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрънкали троловете за Русия, дрънкали и сами си отговаряли.Ха, ха...
112
7
 
10
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Важното е квас да има след махмурлука.
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111: да, точно така, т.е никой не трябва да се ваксинират, защото всеки е с някакво зсболяване.😇😇😇😇😇
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Препарата за вана брои ли се, а белината?!
109
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след хакерското шпиониране,руснаците не можаха да направят,като западната ваксина. Факт. Но ако на ваксината разчитат,да спрат алкохола,станал национална традиция,това е кауза пердута.
108
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашия нов повелител , господин Бай - дън , ще се ваксинира ли ? На 78 години не шега работа ....
107
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информацията в тази "статия" не ни интересува защото:Първо, България е член на Евроатлантическата империя, от което следва...Второ, българите искаме демократична и свободна ваксина, както и енергия от свободни и евроатлантически атоми и...Трето, Русия да си яде атомите, ракетите и да си се боцка с ваксините, това не ни касае.От Русия се интересуваме точно толкова колкото и от бушменските племена в Амазония. Точка!