Д-р Симидчиев: Първият заразен с COVID-19 в България е открит през януари

Той бил млад мъж с отрицателен PCR тест
13 дек 2020 22:30, Нели Христова
98
Д-р Симидчиев: Първият заразен с COVID-19 в България е открит през януари
Снимка: БГНЕС

Първият случай на коронавирус в България е открит в края на януари при млад човек. Той е бил с отрицателен PCR тест, а заболяването е открито благодарение на рентгенови снимки. Това разкри пулмологът д-р Александър Симидчиев, който показа снимки на дробовете на свои пациент. Той демонстрира рентгеновата му картина и как болестта се е развила.

„Аз нерядко получавам и пациенти, при които борим последиците от коронавируса. Затова толкова страстно защитавам тезата, че трябва да предотвратим боледуването. От осем пациенти, само при двама възстановяването стана много бързо. При други двама не можем да върнем изменението, те са с много сериозни последици”, обясни пулмологът.

Според него добрата новина е, че с всеки изминал ден се откриват нови факти за борбата с коронавируса, както и, че предстои одобрението на две ваксини срещу него. Според него няма едно нещо, с което да се пребори вируса.

„Нито това е носенето на маски, нито дистанцията, нито ваксината. Трябва да подхождаме комплексно към този проблем. Това е вирус с една единствена цел – да се нагоди максимално, за да продължи да се разпространява. Единствено обединените ни усилия като интелект и възможност на технологиите, ще доведат до успех”, смята пулмологът.

Д-р Симидчиев подчерта, че ваксините не бива да се дават на хора, които са болни.

„Ние не можем да изградим колективен имунитет. Глаголът градим значи, че правим нещо активно. Ако просто оставим инфекцията да си бушува, това не е изграждане на имунитет, а оставяне на инфекцията”, каза още пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
PCR тест през януари? има машина на времето!
45
0
 
0
 
! Отговори
Kiki преди 3 години
До 44
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От осем пациенти се възстановили само двама. Докторе, вие сте на длъжност, където работите с най-тежките случаи на болестта. А на национално ниво картината е друга - на 100 човека до 80 дори не подозират, че са болни. А за цялата страна реално болни са под един процент.
43
0
 
2
 
! Отговори
Kiko преди 3 години
До 40 . Но откъде със сигурност е знаел,че е Ковид ??
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе,. Имате си методика, по която стандартно се откриват пациенти, болни от Ковид 19. Хубава или лоша, тази методика е натрапена от вашите началници, спазвайте си я. Сега пък бил болен с отрицателен тест. Дори и бързите антигенни тестове не признават за официалната статистика, а за рентгенови снимки да не говорим.
41
1
 
9
 
! Отговори
Странно преди 3 години
А къде отидоха големите фукни, че в България вирус няма, защото има ваксина БЦЖ? Цяла пролет само това се дрънкаше.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kiko 40 От 10 000 години насам лекарите лекуват по симптоми . В случая ПСР тестът е помощно средство Може ли човек с тем. 39+ градуса, хрипове , кашлица ,снимка показваща двустранна пневмония да бъде писан за здрав , само защото ПСР тестът му бил отрицателен , или изобщо няма такъв
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя лъже за за отрицателния PCRтест през януари , тези тестове се появиха в България и Европа в края на март месец . Докторите не правиха разлика между ковид и грип .
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38.Мисля, че си прав. Но се опитвам да отида още по-назад в миналото. Откъде дойде този вирус и кога преля в човешката популация? Филогенетиците още нямат отговор. Но има други интересни публикации. Смяташе се, че вирусът на СПИН е от началото на осемдесетте години, а той се оказа поне от началото на петдесетте. Коронавирусът NL63 е открит в човека около 2004, а по-късно е намерен в замразена проба на болен пациент в 1985. Кой знае от колко време е циркулирал в нас и SARS-CoV-2.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Симидчиев стана медиен герой в последно време. Нещо като Мангъров, само че с обратен знак.
36
8
 
7
 
! Отговори
kiko преди 3 години
Отрицателен тест,пък разбрал по снимките,нещо не се връзват работите...Откъде е бил толкова сигурен доктора ?? А и първите обявени бяха някъде февруари до колкото си спомням.Този нулевия защо не са го обявили в такъв случай ?
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изграждането на групов имунитет е активно мероприятие, доктор Симидчиев. Но ние не участваме в него пряко, защото това изграждане става на физиологично ниво, където активно, ама много активно, работят нашите имунни системи. Така че вирусът може да бъде оставен да се разпространява свободно. При такова разпространение досега почти всичко щеше да отмине.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко месеца имаше интервю с един доктор УНГ, който разказваше, че още началото на януари му се появили няколко пациенти с пълна загуба на обоняние, и тогава му се сторило странно, защото това било рядко срещано, а да са няколко наведнъж си е съвсем необичайно. Та казваше, че тогава тестове не са им правили, но най-вероятно е било същото ворусче.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусите и чумите ги донесоха гостите на Меркел от Африка, мълчали са докато стигнат до Ухан и понеже там има лабратория със оборудване китайците са завели някой пациент и са го изследвали във лабораторията да видят каква е тая работа и тъй Китай спаси света.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък един китаец завиваше прилепи със станиол.
31
1
 
14
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Във Италия и Франция първите болни са от есента на 2019 . В ъв Франция 0-левият носител е открит от кръвни изследвания които се пазят , той е бил емигрант от Африка . Сещайте се на кой /бил г/ лабораториите за изпитание на лекарства/болести са там .
30
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През януари, февруари и началото на март имаше грип, а не Ковид-19. През март започнаха да идват първите заразени от чужбина, а чак до към края на септември идващите от чужбина успяха да заразят достатъчно много хора, така че епидемията да започне да се разпространява и в България.
29
4
 
15
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
и аз карах вируса януари. в началото си помислих, че е грип ама такъв гаден грип до сега не бах карал - болки по цялото тяло и пълно безсилие. та... месеци след това разбрах, че май си е било точно ковид.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога се е развихрил вируса в България може да се проследи по броя на починалите сравнен с предишната година. Чак през последната седмица на месец юни починалите в България станаха повече от предишната година, но с малко. Много повече станаха чак през ноември.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През януари и началото на февруари имаше грипна епидемия. Да не е объркал грипът в началото на годината с Ковид-19?