Германия обяви локдаун до 10 януари. Но дали само дотогава?

Мнозинството хора са готови на тази жертва
15 дек 2020 20:00, Красимир Ангелов
82
Германия обяви локдаун до 10 януари. Но дали само дотогава?
Снимка: БГНЕС

За втори път Германия обяви пълен локдаун. Мнозинството хора са готови на тази жертва. Но политиците трябва да кажат истината: че на 10 януари ситуацията няма да е много по-добра. И че вероятно мерките ще бъдат удължени,  пише в свой анализ DW.

Още по темата
Германската канцлерка Ангела Меркел подцени опасността от коронавируса. В края на септември медиите разгласиха нейното предупреждение, че ако не се вземат по-строги мерки, още преди Коледа в Германия ще има по над 19 000 нови инфекции дневно. Тогава мнозина сметнаха това за излишна паника. Както критиците на Меркел, така и тя самата щяха днес да са щастливи, ако септемврийската ѝ прогноза не се беше сбъднала.

За съжаление, стана точно обратното. Още отсега броят на новите инфекции достига 30 000 на ден. А онези, които най-упорито твърдят, че пандемията изобщо не е толкова страшна, колкото ни се представя, би трябвало да се стреснат от големия брой смъртни случаи, свързани с Ковид-19: в средата на ноември те бяха 12 000, сега (към 13 декември 2020) са вече близо 22 000. Вижда се, че броят на жертвите почти се е удвоил и то само в рамките на един месец. На онези, които си затварят очите пред този факт, просто няма как да им се помогне.

Който не вярва, че е опасно, да го каже на лекарите

Това драматично развитие показва ясно, че решението за повторния локдаун, обявен от федералното правителство и 16-те провинции, е абсолютно правилно. Нека всички онези, които имат друго мнение по въпроса, го заявят направо в лицето на лекарите от болниците и болногледачите в старческите домове, които се борят самоотвержено за живота на всеки пациент. И да се опитат да им обяснят, ако могат, че коронавирусът всъщност никак не бил опасен.

Ситуацията, в която се намира Германия сега, изисква солидарност и емпатия от всички. Всезнайковщината, инатът и безчувствеността са просто недопустими - повече от когато и да било. Сегашните действия на политиците, които най-сетне успяха да се обединят около крайно нужните решения, дават повод за утеха и увереност. За съжаление, това единство твърде често отсъстваше през изминалите седмици и месеци.

Нека си извадим поуки от старите грешки

Все пак, сега не е време за дребнави сметки кой кога и в какво е бил прав или е сбъркал. Важно е да се направят правилните изводи от грешките на миналото. От само себе си се разбира, че няма място за самоизтъкване за сметка на останалите.

От хората в Германия се изискват големи жертви и това няма да се промени скоро. А допитванията сочат, че готовността да се правят жертви въпреки всичко е все още голяма. Политиците от своя страна са длъжни да се отблагодарят за този разум на мнозинството с честност и откритост. Например като не крият, че ограниченията навярно ще останат в сила още доста време. И като помолят за разбиране, че жертвите, които правят хората сега, са действително нужни.

Да се очаква, че ситуацията ще се подобри осезаемо към 10 януари, докогато е предвиден сегашният локдаун - не е нищо друго освен една отчаяна надежда. И е почти ясно, че тази надежда навярно ще си остане напразна. В крайна сметка зимата трае чак до март, а ваксинирането тепърва ще започне.

Частичният локдаун, обявен в началото на ноември, не показа никакъв ефект. Такава е горчивата истина. Затова твърдият локдаун сега е неизбежен. И не е изключено през пролетта да можем да кажем, че през декември политиците в Германия са взели най-правилното решение. Би било добре да стане така, но никой отсега не може да бъде сигурен, завършва анализът на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
А преди 3 години
след 10 ще има нокаут.
70
2
 
6
 
! Отговори
преди 3 години
Естествено че няма да е само до 10 януари. Локдаун ще има докато поне 60% от населението се ваксинира. Дори и след това не се знае какво ще стане защото никой не знае за колко време дава имунитет ваксината.
69
3
 
11
 
! Отговори
Чичо Ади преди 3 години
Закривай!!!В тая държава останаха само дженд.ъ.ре и мулти-култи либе.рас.ти!!!Бабо шмеркел и все пак да помниш аз бях прав!!!
68
0
 
9
 
! Отговори
Във Б-я има преди 3 години
Поне 600 000 не осигурени тях как ще ги лекуват ? А като ги затворят по къщите ,те с какво ще живеят ? И на тях живота им е мил ....А като се знае ,че горе долу толкова са и нередовните платци преследвани от банките може да се направи извод ,че тука нещата не са много за локдаон ,а и много от пенсионерите работят за да оцелеят ,ако ги спрът ще гладуват .А и много във сферата на услугите също са вън от чадъра . Защо говорим за богата Германия ,да се сеща бедна Б-я като нямат нищо общо !
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото е и в Канада. В частност от Квебек, но повечето провинции ще направят същото. Вече всичко затвори, офиси, бизнеси, търговски вериги и т. н до средата на януари, но май ще се удължи срока. Тук почнха още от ноември с много рестрикции Ще видим докъде ще го докараме. Весели празници на всички!!!!Поне пийването и хапването от къщи няма кой да ни забрани. Кофти е, гадно е, ама това е положението. Задал ли си е някой въпроса, ами ако бяхме в война? Все някога всичко ще свърши.
66
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
Хората или ще излезнат по улиците и ще си върнат нормалния живот или бавно ще бъдат унищожени от Глобалистите-Сатанисти.
65
4
 
26
 
! Отговори
Кина преди 3 години
То е ясно докога - докато затворниците си върнат свободата по един, или по друг начин. Вируси е имало, има и ще ги има, ама такава масова гавра в световен мащаб ни спретнаха за сефте.
64
0
 
22
 
! Отговори
от Хамбург преди 3 години
Значи, пиша директно от Германия."Бунтове" няма. Но и логика също няма...Аз работя вече почти 9 месеца (от края на март) от къщи.Ама децата трябва да ходят на училище... Дето питал Иванчо "Къде е логиката къде е смисъла?" когато го изгонили защото пръднал в клас. Той е в коридора в коридора на чист въздух, останалите вътре...Значи аз трябва да не мърдам от къщи да не пренасям вируса, не мога да срещам с никой а децата - всеки ден с 1800 други децаКЪДЕ Е ЛОГИКАТА КЪДЕ Е СМИСЪЛА???
63
4
 
22
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Не знам дали забелязвате, но навсякъде е едно и също! Който оспорва НЕРАБОТЕЩИТЕ мерки е "всезнайковец", а знайковците са спасители!! Нищо, че въпросните мерки са противоречащи се, хаотични и резултатът е неоправдаващ средствата. Същите приказки "който не вярва да го каже на лекарите", само че точно тези същите лекари неведнъж са изказвали съмнението си в преувеличената опастност от вируса!! Проблема при тази пандемия е че стана по- скоро политическа и медийна "звезда"!
62
1
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Не знам дали забелязвате, но навсякъде е едно и също! Който оспорва НЕРАБОТЕЩИТЕ мерки е "всезнайковец", а знайковците са спасители!! Нищо, че въпросните мерки са противоречащи се, хаотични и резултатът е неоправдаващ средствата. Същите приказки "който не вярва да го каже на лекарите", само че точно тези същите лекари неведнъж са изказвали съмнението си в преувеличената опастност от вируса!! Проблема при тази пандемия е че стана по- скоро политическа и медийна "звезда"!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пък наште дет са там казъха чи няма ништо такова - няма зъраза,няма болни
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишат нашите и дойче веле а защо не пишат, че са започнали бунтове в различни градове на Германия срещу локдауна ?
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До От селоТИКВАТА ОТ БАНКЯ ЩЕ ТИ ОТГОВОРИ ТОЙ ГОВОРИ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ
58
0
 
17
 
! Отговори
От село преди 3 години
Какво е това локдоун? Hа български ли е?
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като се започне та чак до март - но пък само каква организация цари - лечение с парацетамол и стоене в къщи, а като се влошиш на системи в болницата и на апарати! Нямаше ли да е по лесно да дадете лекарство против вируси или нещо на хининова основа а не само да се борим с температурата! Но си е неприятен и тежък вируса - минава през цялото тяло като вирусна програма и само определни хора го изкарват тежко!
56
7
 
34
 
! Отговори
Тест преди 3 години
В Германия един от последните грипни сезони умряха 25 000 човека от инфлуенца. Нямаше локдаун, нямаше статии по медиите, регистрираха се и животът си продължи. Сега са загинали 10-12 000 от септември в Германия и критиците си били затваряли очите пред това. Колко пъти трябва да се повтаря - никой не оспорва, че вирусът е опасен и че не умират хора. Спорим че реакцията не отговаря на пропорцията на риск и на историческите действия на правителствата от предходни години!
55
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Който не вярва, че е опасно, да го каже на лекарите"------Че те самите лекари ОТКАЗВАТ да се ваксинират. Масово!Така че, такива словесни напъни са безсмислени.
54
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 54!Правилно, другарю Борисов! Не трябва да мрем като кучета по пртоарите, трябва да мрем като достойни хора по стълбите!
53
5
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименмда,дойчовците изобщо "не са объркани"....Има ли друг народ,който да е направил такива поразии по света,следвайки ЛУДИЯСИФЮРЕР без дори да се замисли бре?
52
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се питали дали локдаун ще ни спаси от вируса като, че сте бавноразвиващи се! НЕ няма, но ще облекчи здравната система, за да не мрем като кучета по тротоарите , това е положението. Богата Германия реши локдаун , тук още реват , че нямало да се напият по Коледа и Нова година. Абе сбъркан народ!