Д-р Чобанова: Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново

Общопрактикуващите лекари не получили алгоритъм за лечение на COVID
21 дек 2020 22:20, Нели Христова
29

Електронни направления и рецепти вече се използват от личните лекари. Провокира ли това повече хора да се възползват, или  по улиците се разхождат  с положителни антигенни тестове? Как помогна държавата на пациентите и медиците?

Нито лекарите, нито пациентите усещат подкрепа от държавата. Това заяви в "Денят ON AIR" председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

"Виждаме мерки, които се променят непрекъснато и не виждам посока в тях. Намаляха болните, но малко и това е временен ефект - осигурихме малко спокойствие. Като се разхлабят мерките, всичко ще пламне отново", категорична беше д-р Чобанова.

Тя сподели, че и до днес общопрактикуващите лекари не са получили алгоритъм за лекуване на Ковид пациенти.

"Очаквах насоки от държавата какво да правим в тази пандемия. Държавата трябваше да осигури разделение на потоците, а България е единствената, която задължи да бъдат смесени Ковид болните с останалите болни", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че всичко е трябвало да се реши от май до август, когато ситуацията е била по-спокойна.

"Експериментираме в момента в лечението на коронавируса и догодина по същото време може и да имаме някакъв алгоритъм", отбеляза общопрактикуващият лекар.

По думите на д-р Виктория Чобанова хоспитализацията е много голям проблем.

"Нямаме логистична възможност да ги настаним в болница, за кого се пазят останалите 50% легла?", отправи въпрос тя.

И добави, че и без намесата на държавата инфекцията ще свърши, когато добият повечето хора имунитет и не си обяснява защо антигенните тестове не попадат в статистиката.

"Електронната рецепта е много по-сложна от  е-направлението, в самия софтуер трябва да има контроли, за да не се приемат рецепти, които са неправилно издадени. Това е да отчитаме дейност, а не да свършим работа. Здравната каса мисли "вие давайте пари, а ние после ще ви ги вземем", обясни личният лекар.

Тя заяви, че все още няма официална информация какви ваксини и кога ще бъдат поставени.

"За мен е по-важна оценката, че вършим работа, от тези 1000 лв., защото се говореше, че не вършим работа и си седим вкъщи. Това обидно отношение от страна на институциите и колегите не е етично", каза на финала д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 15Лекуват ги като ги блъскат със антибиотици и какво ли не и ако оживеят - оживеят. Днес погребвам баща си излекуван от корона вирус, умря 5 дена след това от чернодробна недостатъчност. Но те пак го написаха корона нищо , че беше в гастро-ентерологията и майка се грижеше за него. Купувахме лекарства по 130 лв ампулата, защото в болницата няма. Концетратор на кислород купихме (за вкъщи), но във болницата се бил развалил и те не му включили. 1-ва градска в софия претуват май нещата, ужас е.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка не можем да се изолиране постоянно. Докога.
23
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Кухата лейка си точно ти. Значи да ходиш напред назад като изтърван от затвор, да се срещаш и да врещиш свободно с когото си искаш, и т.н., но всичко да ти е наред!? Че освен ресторанти какъв бизнес толкова е затворен? Да, намалени са печалбите, но така е навсякъде. Стига с тези конспирации и следете и другите държави, ще има да им дишаме прахта във всичко.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа работи с електронни рецепти, тука било сложно... Ми сложно ще е, като ви мързи да се научите да работите с компютър.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая куха лейка наясно ли е че като фалира цялата държава и бизнеса спре да пълни хазната, и нейната заплата няма от къде да дойде, щото продънената здравна каца отдавна е на командно дишане? И докога ще плашат народа с вирус, който няколко човека мои познати изкараха без никакви лекарства. Влезеш ли в болница обаче, почват да си правят експерименти с по няколко антибиотика и експериментални лекарства. Съответно вируса става наистина смъртоносен и болния излиза с краката напред...
20
0
 
1
 
! Отговори
Личен дофтор преди 3 години
До фтфПиши им на вайбъра.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Къде ти е нефта и морето та да си като Норвегия и Дания?
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ти пламне празния горен етаж на тебе, както ти е празен!Що народ изкара тая есен заразата. Ама нали изследвате придимно влошените и изпълнявате поръчката за наплашаване на населението, само тъпизми дрънкате.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ми и аз изкарахме коронавируса. Тя направи бронхит, аз бях хремав 1 седмица и малко кашлях. Личната и лекарка и изписа да пие два антибиотика едновременно в двойни дози - по телефона!! Нито я прегледа, нито я преслуша. Кажете ми как действат на организма 2 антибиотика в двойна доза? На вирус който бе се лекува с антибиотик. Аз го лекувах с чесън и лимони и нищо не ми стана, жена ми вече 1 месец още кашля. Голяма част от лекарите не стават и животни да лекуват
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да се маха Бойко. Фен съм му, харесвах го ама той тотално оцапа държавата. Лошото, е че кризата е и политическа. Няма хора с идеи и потенциал.. само селски тарикати. Жал ми е за България. Имаме всички предпоставки да сме като Норвегия и Дания, а сме толкова назад..
15
1
 
1
 
! Отговори
Кина преди 3 години
До Анонимен: 100000 пъти да !
14
1
 
1
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Ще пламне здравето, любовта и радостта, *** ... ти си знаеш !
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе, единственото място, където епидемията пламти с пълна сила и без прекъсване, са вашите лекарски психясали глави. Нямате още алгоритъм за лечение, така ли? А как лекувате тогава болните: правите бели магии, извършвате заклинания на древни шамани, провеждате критични сеанси с отвъдното, следвате видения от сънища или нещо друго от този род?
12
11
 
26
 
! Отговори
Калин преди 3 години
Стигааа меерки! Оставете ни да живееме! Вие какви хора сте бе!? Почна много да ни писва вече
11
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата мафия са лекарите и фармацията заедно със СЗО.Лъжци.Господ ще се разправя с вас за този геноцид над човечеството и отнемането на свобода.
10
5
 
11
 
! Отговори
До SS преди 3 години
Добре, че има такива като те, дето са наясно с нещата, да ни светнат.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, хубаво наплю всичко, някои неща с основание, обаче тя какво предлага??? Целият свят се ошашка и в общи линии прави едно и също с променлив успех! Ама не им давали протокол за лечение , абе хора как е възможно в такава ситуация да нямате елементарна комуникация по между си, лекари интелигентни хора са това. Съберете се, решете проблема вместо да се криете и да давате интервюта по медиите. Срамота, хора умират!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мър мър мър. А какво предлага доктор Чобанова - нещо има ли?
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
докторицата е балалайка то герб.
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегай ***, лелче...