Кой спечели от COVID-19? 50 нови мултимилионери в класацията на Forbes

Позлатените бизнесмени очаквано са в здравния сектор
30 дек 2020 21:07,
82
Кой спечели от COVID-19? 50 нови мултимилионери в класацията на Forbes
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът роди 50 нови мултимилионери през 2020 г. Това изчисли списание Forbes.

Позлатените бизнесмени са в здравния сектор, пише ДарикНюз. Сред тях са изпълнителните директори на фирмите, създали първите успешни ваксини – Угур Шахин, изпълнителен директор на германската компания BioNTech, и Стефан Бансел, шеф на Moderna.

"Не става въпрос само за ваксини - компаниите, разработващи лечение с антитела и лекарства, които да помогнат на лекарите да се борят с вируса, също са се възползвали от лудостта на пазара", отбелязва списанието.

Германският лекар от турски произход Угур Шахин, практически неизвестен в началото на годината, създаде BioNTech през 2008 г. със съпругата си Йозлем Тюреси. От януари акциите на компанията са нараснали със 160% благодарение на ваксината, разработена съвместно с Pfizer. Сега компанията струва 4,2 милиарда долара, а съоснователят - издигнат като нов милиардер от Forbes - притежава около 17% от акциите.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел притежава около 6% от американската биотехнологична компания, която също е разработила ваксина срещу Covid-19. Бансел стана мултимилионер през март, след като продаде повече от милион от акциите си (преди това той притежаваше 9% от компанията), чиято стойност се е увеличила с повече от 550% от началото на годината. Сега, според Forbes, французинът "струва" 4,1 милиарда долара.

В топ 3 е и Юан Липинг, който притежава 24% от основния производител на ваксини в Китай: Shenzhen Kangtai Biological Products. Kangtai - китайският производител на ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, регистрира скок с 90% на акциите си от началото на 2020 г., като нетната стойност на Юан Липинг е 4,1 млрд. долара.

В топ 20 на милиардерите в медицината за 2020 г. на Forbes има 10 китайци, както и още двама американци от "Модерна" - Тимъти Спрингър и Робърт Лангър.

В класацията на Forbes с имената на 50 души в сектора, станали милионери през тази 2020 г., са бизнесмени, които имат отношение както към ваксините, така и с производството на медицинското оборудване за борба с коронавируса, разпространението на лекарства, маски или необходимите продукти в болниците, наред с други медицински услуги и продукти, за професионалистите и за населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
вакЦинациа до дуБка преди 3 години
Тиквун, Заслужил майстор на Пълните селски шкафчета с *** гущери
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За свещи да ги похарчите. За КовидГеноцида ще си платите.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадене на световно.
54
1
 
7
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Досега се печелеха милиарди от оръжия, но нещо взеха да намаляват войните. И явно е трябвало да се появи друг източник за пари на богатите
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези с ваксините са бедняци в сравнение с Безос койото си удвои милиардите, между другото ако си купувате нещо от амазон, може да видите кой е търговеца и да си купите директно от него и обикновено с отстъпка.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си дойдем на думата.Каквото и да ви говорят,знайте,че става въпрос за пари.
51
1
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Глупендерите продължават да дъвчат и да се чудят как може ваксините да са безплатни. Ами не са, даже цената им казаха - 16$ И понеже явно не осъзнавате как се движи света, нека ви обясня. Производителя си обявява цената. ЕС, специално в нашия случай, отпуска пари (заем) за закупуването и. Правителството ги купува, вчера Боко каза, че е платил 300 милиона за ваксини. После ваксинирането за народа е безплатно, за да се спре вируса. Друг е въпроса кой ще връща парите накрая (вашите данъци) :)))
50
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Който иска да прави пари и да става милиардер, учи медицина 6 години, после си основава фирма като BioNtech на Угур Шахин, разработва ваксина срещу нещо, което никой до момента не знае как се лекува и няма друга ваксина и започва да я продава по света :)))) Абсолютно лесна, фасулска работа. Сигурен съм, че тук коментиращите пенсионери и те могат да я направят тази ваксина, ще я сварят в селския казан....ама не им се занимава, имат по-важна работа. Да пишат тук :)))
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богаташите отдавна имат лек за ковид ,но е мн скъп и недостижим за простосмртните.На,всичките оздравяха като по чудо , а аз съм на погребение във вторник на здрав човек без странични заболявания !Безконтролно разпределяне на евро пари,дарения,фондове,държ средства - далавера за Милиарди !
48
4
 
5
 
! Отговори
Китаец преди 3 години
Чудя се, как ги спечелиха милиардите, като ваксините са безплатни и там е комунизъм.?.??? Ба си китайците!
47
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
До Pfitzerда ама кремвиршите с пари
46
1
 
7
 
! Отговори
рашо преди 3 години
и гробарите също
45
1
 
11
 
! Отговори
нищо не безплатно преди 3 години
безплатни , а колко ги е платило правителството , а всички страни на ес събраха над 450 милиона ев за фонд за ваксини , вместо за пенсии итж къде отиват парите
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая пак ще се окаже, че най-големия губещ от короната е Русия. То там където е текло пак ше тече.
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин също ще стане мултимилиардер защото пръв измисли ваксината Спутник V със 120 годишен срок на действие при еднократна ваксинация. Това е потвърдено научно чрез живи червеноармейци имунизирани срещу коронавирус по времето на ВОСР от 1917г а също и няколко матроса от кораба Аврора имащи 100% антитела от времето на залповете на Аврора.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, едни печелят пари, а други гризат дръвцето като нас с маските и "безплатните" ваксини.
41
0
 
7
 
! Отговори
Ахаа преди 3 години
Другарят Дзинпин на кое място е ?
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина го лъжат непрекъснато от най-високо ниво - управляващи до най ниско и той продължава да не вярва за вируса. Тоя дето само се вози с джипа лъже всеки ден, но неговото чекмедже е пълно за разлика от населението. Депутатите си върнаха субсидиите, увеличиха си заплатите не като пенсиите, а стабилно. Как да им вярваш на такива.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ваксината е такава далавера, защо не е измислена от българи?
38
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещате ли, как ни се подиграват и ни правят на маймyни с поредния сезонен грип.