За Нова година: 1 млн. празни легла и над 40 000 неработещи ресторанти

Коментар на Ричард Алибегов от БАЗ и доц. Румен Драганов
30 дек 2020 16:30, Анисия Иванова
125

От БАЗ и СЗБ реагираха остро на идеята заведенията в хотелите да работят до 00:30 часа в новогодишната нощ. Последва реакция и от здравния министър Костадин Ангелов, който не прие предложението на министъра на туризма Марияна Николова и отказа мерките да бъдат разхлабени за част от бранша.

"Не мога да си представя, че искането на министъра на туризма е сериозно. Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

По думите му са очаквали да се вземат по-строги мерки, щом не са им разрешили да отворят след 21 декември. Сега ресторантьорите се опасяват, че след 31 януари може да се случи същото и заведенията да не бъдат отворени.

"Защо не се затвориха нехранителните магазини и да се оставят само жизненоважните неща? Ние нямаме обяснение. Нямаме и яснота какво отваря след 31 януари", подчерта Алибегов.

Според него ще има неконтролируемо празнуване на Нова година и е възможно в средата на януари да имаме нов бум на заразени. Алибегов посочи още, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато заведенията са затворени и не работят. А по думите му мярката 24 лева на ден за служителите е абсурдна.

Още по темата

"Бизнесът гледа със страх към 2021 г. - тя ще бъде неясна, започваме с неработен първи месец. Искаме да отворим на 1 февруари и повече да не ни затварят", алармира той.

"Целта е да се намалят случаите на разпространяване на заразата и бизнесът да започне да работи. Икономическата загуба е тази, която притиска обществото много по-силно, отколкото развитието на пандемията. В България не сме получили компенсация, нямаме яснота какви пари ще получим", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че на 31 декември и 1 януари у нас ще има 1 млн. празни легла и над 40 000 ресторанта, които няма да работят. По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения.

"Младите хора нямат собствен дом, живеят със своите родители. Имаме 1 млн. празни легла в хотелите и принуждаваме хората да се съберат в малки пространства. По отношение на икономиката хората са в изключително тежко състояние. Корабът потъва. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването какви пари ще получат хората на Нова година - тези, които са лишени от заплащане", настоя доц. Драганов.

Според него е необходимо създаването на икономически щаб. Министрите не виждат, че младите хора имат нужда да бъдат заедно, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се поизчистим малко от ***, а?
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моят най-добър приятел беше финансов мениджър на най-топ ресторантите в София. Отказа се, защото ми сподели, че там няма нищо на светло. Не се осигурява никой, оборота се открива, въобще всякакви номера да се прецака държавата. И сега, когато става напечено тези оядени господа излизат и започват да плачат. Бойко е абсолютно прав, че тези като си продадат ланците ще избутат. И да знаят като се пуснат, да са по-коректни. Всеки знае да реве срещу държавата, но при първа възможност гледа да я клати.
94
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво реве тоя Алибегов,но имам познат,собственик на нощно заведение,който е получил 20 бона от държавата за два месеца неработещо заведение. И то не е много голямо.
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧНГ на сички!Запазваме мярката 60/40, а от догодина 40/60!Не протестирайте, стойте си у дома!Избирайте ГЕРП!Да живее Баце, пардон Бойко Борисов!
92
1
 
11
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Логика?! Ако отворим хотелиерската база младите няма да се гъчкат и няма да са принудени да празнуват с мама и дядо и ще са нашироко. А че ще срещнат с 50 човека повече за една вечер да се напият хубаво и после пак ще се приберат при мама и дядо няма значение. Той вируса се предава от хора на хора само да кажа. То не е като на запад младите да си имат собствен дом. Да за това повечето млади са вече на запад бягащи от щедрите ви заплати. Идея от запад! Дайте леглата на болни и нуждаещи се?!?!
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fashisti, tolko mnogo prazni hoteli imat i revat, a horata ot zemetreseniata zagubiha domovete si...:-((((
90
2
 
11
 
! Отговори
Само реват без нужда преди 3 години
Не разбирам какъв е проблема? Фалират едни мутри, но други мутри след тях ще отворят нови кръчми. Какво сами ни надуват главите? Намалиха им ДДС защото държат компромати за Тулупа, вместо да премахнат ДДС за основните хранителни продукти за населението.
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
casino royal kak sa? ...ima li rabota za krupietata? bojkov da ne umre ot glad...ami lotariinite biletcheta? tarkate li? volene specheli li nesto za bulkata i malkoto volenche?
88
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А колко хиляди са неработещите заводи?Въпросът е риторичен,ама карай.
87
2
 
11
 
! Отговори
баста преди 3 години
Писна ми от кръчмаря Алибегов.
86
4
 
15
 
! Отговори
пасарела преди 3 години
Алибегов , стига си ревал като вдовица за... Вие , ресторантьорите сте най-големите мошеници в държавата ,лъжете ,мамите , осигорявате работещите при вас на минимална заплата ,ако въобще ги осигорявате ,не внясате дължимите осигоровки към бюджета , само искате от него !! От къде да дойдат парите ! Не може да се издържат тия , които не допринясат към обществото , а само да лапат !!Ако съм като Борисов , лев няма да ви дам ,вие сте си ги взели предварително !
85
5
 
6
 
! Отговори
манолски преди 3 години
Вие не разбрахте ли, че докато не легнете 70 % под иглата няма да ви отпуснат каиша
84
4
 
2
 
! Отговори
Кромуел преди 3 години
не сакам да си губя времето в прочит на томове книги,имам багаж да виждам добро и зло,да различавам демек,знам плюс минус,таблица умно.и делен.от билки също,и от всяка наука по малко.Мога да сложа в малкият си джоб всеки.позитивен съм към добро и зло.да сте ми живи и здрави,Не вервайте на измис. вирус
83
1
 
7
 
! Отговори
измислен цирк преди 3 години
зараза,или зарзават ха ха ха.историята ще ви съди за цирка
82
2
 
4
 
! Отговори
Кромуел преди 3 години
лъжци,предатели,и родоотстъпници,бай Тодор трябваше да ви ликвидира
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 фев иде новата вълна, която ще бъде от празненствата по Коледа и Нова Година. Реално преди април месец няма как да има облекчаване на мерките. Да видим...
80
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 3 години
Пак тоя изпълзя. Център на вселената - ричинещоси и кръчми. Не е редно едните ресторанти да са отворени, за да могат едни хора да купонясват, а останалите, които не отсядат в хотели, да стоят по домовете, щото кръчмите извън хотели са затворени. Редно е или всички да работят, или всички да са затворени.
79
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
желая ви пълен и окончателен фалит на кръчмите и баровете току виж нещо се промени за добро в тая държава с вашата смърт
78
0
 
2
 
! Отговори
Виталик Бутерин преди 3 години
Утре минаваме на етериум 3.0 ДАГ файла става 10 гб ха ха ха .Сега смешно ли ви е господа ,,програмисти,, Що не са смейте ???
77
1
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 86И ние страдаме спокойно! Знаеш ли колко поскъпнаха яхтените бои? А пристанищните такси? Това чудо трябва преди всеки сезон да се вади на сух док и да се пребоядисва с антикорозионна боя! Питаш ли ни какво ни е?