Бионтех предупреди: Може да има забавяне с ваксините

Забавянията предизвикаха тревога в Германия
105
Бионтех предупреди: Може да има забавяне с ваксините
Снимка: БГНЕС

Бионтех (BioNTech) работи усилено с партньора си Пфайзер (Pfizer) да увеличи производството на ваксината срещу новия коронавирус, казаха основателите на германската компания. Те предупредиха обаче, че може да се получат забавяния в доставките докато не бъдат произведени нови партиди от ваксината, предаде Ройтерс.

Доставките на ваксината на "Бионтех" и "Пфайзер" в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Още по темата
Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември, отбелязва БТА.

"В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина", каза директорът на "Бионтех" Угур Шахин в интервю за "Шпигел".

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на "Модерна" на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на "АстраЗенека", която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на "Бионтех", разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на "Бионтех" и "Пфайзер" през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

"В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки", каза Тюреджи в същото интервю.

"Бионтех" планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

Той също съобщи, че Бионтех може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
9
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ама изобщо не ви щем ваксините. На вас и на вашите семейства сложихте ли си.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яааа какво големо търсене имало бе? Уруш народе. Очаквам скоро статия за това как хората си набяват джуса на Бил с връзки и подкупи. ха-ха-ха А "загрижените за човечеството" вече мислят какви хитрини да прилагат за принуждават хората да се ваксинират,.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
масовото тестване в Бг най рано от септември - октомври а като има закъснения след година. До тогава ще сме ги изкарали по 3 пъти
82
0
 
8
 
! Отговори
ттт преди 3 години
НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТОЯ ПРОКЛЕТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ! САЩ са 350 милиона човека и са поръчали 600 милиона дози още през Юли, а ЕС е 500 милиона човека и е поръчала 300 милиона дози, чаак през Ноември! Какво прави още в тоя ЕС не знам! Защо не позволят и руската ваксина в ЕС ?? Само идиотскии решения от тоя съюз
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
39Всеки нормален ръководител на производство би обяснил, че е криво да поръчаш малко бройки в последния момент от нещо търсено сериозно и с малки производствени мощности към момента.Представи си сладкарница да получи поръчка за 100 торти от днес за утре, ако има други поръчки за 1000 торти до края на седмицата.При голяма поръчка навреме ще са открили нов завод и е по-лесно да се произведе.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така. Оказа се, че САЩ са поръчали 600 млн. дози а ЕС наполовина. Значи, тия трябва да произведат около 1 млрд. дози. Обаче сами си признават, неволно, че нямат капацитет. И ще строят друга линия, която до лятото може да произведе 250 млн. дози. Значи, ние ваксини до лятото да не чакаме. Тия за 6 месеца, ще произведат 250млн. дози. Значи за да изпълнят цялата поръчка от 1 млрд. дози, са им необходими..... 2 ГОДИНИ.До 2 години няма да има пандемия и няма да трябват тези ваксини.Ко прайм сега?
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлхичкаНе ми е за ваксините а за тези 300млн. които плати държавата. Хората нямат пари за хляб тука и вместо да им се даде дори еднократна помощ в размер на минимална заплата - правителството ги даде за нещо, което не знае кога ще бъде доставено. Ако изобщо бъде доставено.Няма да се учудя ако "изведнъж изчезне вируса и пандемията" и да кажат А, ми то няма нужда от ваксини. А парите???? Къда са парите??? България е малка и даде 300 млн. Не ми се мисли колко дадоха големите държави...
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-мразя като платя и после да почват да увъртат тия дето са взели парите. До тия, които чкат ваксините - чакайте, тия взеха кеша, сега ще чакате когат им е кеф на тях. Те постигнаха своето, вие си чакайте...Нашия трябваше да удари по масата и да каже "При доставка, плащаме веднага" а той хвърли парите и .... сега нямааааааа. Куче влачи рейс.
77
7
 
11
 
! Отговори
Елхичка преди 3 години
Голям праз. Умрял ви някой за тъпите ваксини, освен излукалите западняци, на които утре ако кажеш тръгнете с ползвани памперси на устата и така ще тръгнат. Толкова са ***, особено англичаните. Те така и не разбраха как и защо гласуваха даже за Брекзит.
76
3
 
10
 
! Отговори
Паричко преди 3 години
Опала тиквата плати с наши пари а ваксини няма !Сега какво ще правиме?
75
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитираният директор на "Бионтех" Угур Шахин нали, като го питаха в едно интервю ТОЙ ваксинирал ли се е, отговори, че ЩЯЛ да се ваксинира, сега трябвало да има за другите.Дето се вика: искал да се ваксинира, ама нямал желание...А вие се юркайте да се бодете с нещо, което и създателят му не смее да си сложи. Впрочем, същият Угур Шахин миналата седмица, влезе в списъка на Форбс на най-богатите в света с ЛИЧНО богатство от 4,2 МИЛИАРДА долара.
74
2
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
в Израел Палестинците ли Ваксинират?!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61 Эврапэйскый Союз"ДеИндустриализирана Европа и САЩ нормално нямат Капацитети! Не са Развита Индустрия като Комунистически Китай!!"Като пишете плюейки, преброихте ли колко вече са ваксинирани с ваксината на деИндустриализираната Европа?Само в Израел са 1млн, не зная във Великобритания и ЕС страните още колко...Китай - 1 млн.И, защо изобщо е важно това броене?! Да става лаф или с други цели?
72
0
 
11
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Ако една офца поведе 10 милиона да скочат в морето, от 4.3 милярда, ти смяташ, че тя е права.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На евреите им идва цикличноста, пак ще умират яко, ама яко. За това е тази цялата дъндания. Зиг, хайл!!
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37 Бизнеспарко"...двама възрастни и дете. Мъжът супер зле, болки, температура , няма вкус и мирис, кашлица. Жената и тя зле но не толкова. ...ПСР тестове- той отрицателен, тя положителна. Спят в едно легло и се лекуват заедно. Той си направи и втори- пак отрицателен . Сега аз на кое да вярвам - на т.урците Бионтех или на разума си? . ако има логично обяснение този реален случай.. освен че е пунта мара работата..."Има и грипни вируси вече. Същите симптоми!
69
6
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ПроСоТоГАДИ-НАТА БОРИСОВ Е ПЛАТИЛА САМО ПОД 10 МИЛИОНА ТОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРИТЕ И ТАКА ЗАДЪЛЖИ СЛЕДВАЩИТЕ СЛЕД НЕГО ДА ПЛАЩАТ ПАРТИДИТЕ КОИТО ТОЙ ДОГОВОРИ!!!
68
2
 
2
 
! Отговори
Hfhwjdj преди 3 години
Podaratsi shte ima za vsichki pt sartse, za novatz godina da se botsnem nii ovtse!
67
8
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Тиква се изхвърли,че "бил дал"/той лично/ 300 милиона лв за ваксината.Възниква въпроса:-на какви цени са договорени "флакончетата" и защо са похарчени толкова народни пари за нещо,което не сме получили и няма май и да получим?
66
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАя ваксимна е създадена специално да унищожи българина,защото е много спедиален и най-големият гений в света.