Експерт: Сменяйте маската по-често при студено време

Лицето трябва да диша на всеки 30 минути
4 яну 2021 10:22, Петя Славова
21
Експерт: Сменяйте маската по-често при студено време
Снимка: БГНЕС

При мразовито време трябва да сменяте маските по-често от обикновено и на всеки 30 минути трябва да оставяте лицето си да диша, за да се избегнат кожни проблеми, съветват лекари. Носенето на маска на открито е необходимо само когато сте сред голям брой хора, в други случаи можете да дишате свеж въздух, заявиха лекари пред РИА Новости.

"При много студено време трябва да сменяте маската по-често от обикновено, трябва да оставяте лицето си да диша поне веднъж на половин час", каза Николай Арсентиев, началник на медицинско-диагностичния отдел на клиниката по кожни и венерически заболявания в университета "Сеченов".

Той обясни, че носенето на маска в студено време има вредно въздействие върху състоянието на кожата, тъй като създава "парников ефект", появява се известна кондензация поради разликата в дишането и температурата на външния въздух. Но тъй като в настоящата реалност е невъзможно да откажете маската, трябва да обърнете повече внимание на кожата си.

Ако възникнат проблеми, по-добре е да се консултирате със специалист дерматолог, който ще ви посъветва за правилните средства. Не се препоръчва да купувате самостоятелно кремове или лосиони в аптеките, тъй като само лекар може да определи причините за кожните ви проблеми и да избере необходимите продукти за грижа, каза Арсентиев.

Според него, преди да сложите маската, можете да нанесете лек крем, но той трябва да бъде съобразен с типа на кожата ви.

На свой ред, докторът на медицинските науки и ръководител на катедрата по вирусология на RMANPO Елена Малинникова отбеляза, че на улицата, ако човек не е в тълпа, може да се движи и без маска, особено през зимата, тъй като вирусът не лети във въздуха просто така.

"Дишането на чист въздух без маска на улицата е възможно и необходимо. Но там, където има тълпа от хора, е необходима маска. Тя наистина защитава", подчерта Малиникова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нормалните хора е най-добре да не я носят изобщо, понеже само проблеми и опасности създава - надишваш се със собствените си изпарения, СО2, вируси и бактерии и нищо не ти пази единия па.рцал.Полезно е да се поставя само на закрито, където има много хора и то не за друго, ами за джоба ти е полезно - да те не глобят.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те кови диотите не носят маска, а нормалните хора знаем кога да новин маска и кога не.
15
1
 
3
 
! Отговори
.... преди 3 години
Че кой носи маска ве ***
14
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Абе стига простотии, научете се да четете като нямате акъл да мислите . И вируса и атома и микроба са уникално малки, но те са част от нещо и не си съществуват сами за себе си . Вируса е 50nm. но той не си се разхожда по улиците пеейки си, а се разпространява няй често със слюнката и пръските от нея, които пък се задържат на всичко което е бариера за плюнките на тоя срещу вас.Елементарно Уотсън.
13
2
 
0
 
! Отговори
Аре стига преди 3 години
Хирурзи , работещи в замърсена среда, военни по време на учения - тези хора винаги поне по 8 часа на ден са носели маски с висок филтър. И на никой не му е хрумвало че е вредно , невъзможно и т.н.А да не говорим за целия азиатски свят където си носят маските постоянно
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маскатя към гроба го повеждаНо добро не вижда същокойто вируси отглежда
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маскатя към гроба го повеждаНо добро не вижда същокойто вируси отглежда
10
6
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
От самото начало демонстративно не нося маска ,където и да било!
9
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Да ти .......майкята ....
8
4
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
Колко по-често? Аз мойта я сменям на 2-3 месеца като се скъса или се набие с прекалено много мръсотия из чантата.
7
1
 
13
 
! Отговори
11 преди 3 години
Мдааа, тръгваш с една торба маски на гърбината и нямаш проблеми.
6
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НИКАКВО МАХАНЕ НА МАСКИТЕ!!!БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СТРАДА ДА СТРАДА МНОГО МНОГО МНОГО ПОВЕЧЕ ЩОМ БОРИСОВ БЕШЕ ПРЕИЗБРАН КАТО ВОДЕЩА ПАРТИЯ!
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маските не могат да спрат частицата на ковидпонеже тя е наночастицаи няма никакъв смисъл от нея
4
5
 
16
 
! Отговори
Истински експерт преди 3 години
Махайте маските, те само ви вредят!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ми е маска, като изляза от вкъщи спирам да дишам, рекорда ми е 55 минути и като се прибера затварям прозорците и започвам дишането!
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не минава ден, без да се случи така, че да се размина на тротоара с някое ***, което не си слага ръката пред устата докато кашля. Направо съм потресен, то да оставим настрана липсата на елементарна култура, друго ме тревожи - тези хора къде са били през последните 10 месеца, не гледат ли телевизия, не слушат ли радио, не четат ли вестници? ***, изскочили вчера от гората...
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носенето на маски е вредно, ама как да им го обясниш.