Оптимизмът е помрачен от реалността: Ваксинацията по света е бавна и тромава

Само за няколко седмици се стигна до недостиг на ваксини
5 яну 2021 21:37, Нели Христова
93
Оптимизмът е помрачен от реалността: Ваксинацията по света е бавна и тромава
Снимка: БГНЕС

Одобряването на първата ваксина срещу COVID-19 донесе доза оптимизъм, но първите дни от масовата ваксинация по света бяха белязани от закъснения, недостиг и бюрократични грешки. Оказа се, че много държави няма да успеят да изпълнят целите, които са си поставили за масова имунизация.

Приливът на оптимизъм, пристигнал с одобрението на нови ваксини - насърчаван от нереалистичните очаквания на политиците - се сблъска с реалността на предизвикателството да се ваксинира голяма част от населението на света. Огромният мащаб на усилията на фармацевтичните компании да произвеждат и опаковат дози вече наблюдава недостиг на материали за "пълнене и довършване" като стъклените флакони, използвани за съхранение на ваксината.

Но как се справят отделните държави с масовата ваксинация?

САЩ

Американската ваксинация повтаря хаотичния отговор на Доналд Тръмп относно настъпващата пандемия в страната.

От около 17,5 милиона дози от ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, доставени в цялата страна, са поставени едва над 4,2 милиона. Цифрата е далеч по-малка, отколкото тази, която правителството на САЩ бе поставило, а именно 20 милиона души да бъдат ваксинирани в края на 2020 година.

Появиха се съобщения за развалени ваксини поради лоша организация, липса на здравни специалисти, които да ги прилагат, или в един случай - саботаж.

Най-големият проблем идва от това, че федералните служители са оставили логистиката за доставка на ваксините в ръцете на местните здравни служители и болници, въпреки че те продължават да се борят с въздействието на пандемия, която е убила над 350 000 американци.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, заяви в неделя, че е видял "малка искрица надежда", след като през предходните 72 часа са били приложени 1,5 милиона дози, което е значително увеличение.

Израел

Израел започна ваксинацията с много добро темпо. Но това доведе до друг проблем - дозите от препарата се изчерпаха прекалено бързо, а властите обявиха, че ще се наложи да прекратят програмата за ваксинация, ако не се осигури нова доставка.

В страната се използва ваксината на Pfizer / BioNTech, която трябва да се съхранява при свръхниски температури. Кампанията за ваксинация е сред най-бързите в света, но министърът на здравеопазването Юли Еделщайн заяви, че министерството му може да спре да прилага първите дози за кратък период от време за да не се стигне до "недостиг на втората доза".

Европейският съюз

Прекъсването на връзката между различните регулаторни режими на одобрение за ваксини също води до проблеми, като не на последно място - и до недостиг на доставки в някои страни. Докато Великобритания бързо одобри ваксината Pfizer / BioNTech за спешна употреба в Обединеното кралство и оттогава одобри втора, Европейската агенция по лекарствата прие по-бавен регулаторен процес. Но засега единствената одобрена ваксина в блока си остава тази на Pfizer / BioNTech и това доведе до повече търсене от страните в ЕС, отколкото компанията все още може да достави.

"В момента нещата не изглеждат добре - появява се дупка, защото има липса на други одобрени ваксини и ние трябва да запълним празнината със собствената си ваксина", заяви Уюр Шахин, изпълнителен директор на BioNTech, пред германския Spiegel.

Европейската комисия заяви в понеделник, че води дискусии с Pfizer и BioNTech за възможността да поръча повече дози от тяхната ваксина, в допълнение към 300 милиона дози, които вече са обхванати от съществуващ договор. Не беше ясно дали това ще се конкурира с германска сделка за повече дози от същата ваксина.

Подчертавайки проблема с доставката на ваксини, Германия и Дания разглеждат възможността да забавят прилагането на втора доза от ваксината.

Франция

В рамките на ЕС Франция има свои специфични проблеми, които означават, че досега програмата й за ваксинация е напреднала с ледникови темпове.

С една от най-скептичните популации в света, през уикенда Франция успя да имунизира само 516 души в сравнение с 1 милион в Обединеното кралство, въпреки че имаше 500 000 дози от ваксината Pfizer / BioNTech.

Критиците също така посочиха, че 200 000 души, които са били имунизирани в Германия в същия период от време след стартирането на ваксинацията в ЕС. Цифрата във Франция се е увеличила до няколко хиляди в понеделник, според здравния министър Оливие Веран.

Със "свръхкритично" обществено отношение към ваксините - проучване през уикенда показа, че шест от 10 души са възнамерявали да откажат да се ваксинират. Също така Франция се придържа към по-бавен и бюрократичен процес, който включва задължителна консултация с лекар няколко дни преди да получите ваксина. Президентът Еманюел Макрон поиска по-бързо решаване на този проблем.

Китай

Китай, откъдето произхожда COVID-19, прилага типично агресивен подход към разработването и прилагането на ваксини, подобно на Русия. Този метод обаче буди недоверие в Запада заради твърденията за липса на прозрачност в данните за тестване.

Четири милиона и половина китайци получиха своята доза от ваксината, произведени от Китай. Само Пекин създаде 220 места за ваксинация и приложи над 73 000 дози в първите два дни на 2021г.

Страната има за цел да ваксинира 50 милиона души до Лунната нова година през февруари в опит да контролира разпространението на вируса, когато големи части от населението тръгнат на път.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
14
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
ТОЗИ ВИРУС Е БОЖИЕ НАКАЗАНИЕ ЗА НАС ХОРАТА ЗАРАДИ МНОГОБРОЙНИТЕ НИ ГРЕХОВЕ. А НАБЪРЗО СЪЗДАДЕНИТЕ ВАКСИНИ СА НАКАЗАНИЕ ЗА ЛЕКОВЕРНИТЕ ЧЕ НЯКОЙ МИСЛИ ЗА ТЕХНИЯ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ. НАИСТИНА СЕ УЧУДВАМ ЧЕ ИМА ТОЛКОВА НАИВНИ ХОРА.
41
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв оптимизъм бе? Аз един човек не съм видял да се радва на великата ваксина. Иначе с приятелите се срещаме вече редовно по домашно и на кафе из градинките - всички изкарахме някакъв грип и не ни дреме особено. Ако бяха слушали Мангъра, вече да сме забравили
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то има проблем с поръчката,защото ЕС е поръчал от няколко ваксини по малко и от нито една достатъчно.Причината е,че не се знаеше коя ще стане готова и одобрена първа.Освен това вирусът вече мутира и колкото повече се разпространява,толкова повече ще мутира.Това няма да има край!
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората с прекъснати здравни осигуровки нямат личен лекар. Това са много голям процент от хората. Те не виждам как ще получат ваксината щом личен лекар ще я определя и поставя. Няма как да се говори за една държава 70% да се имунизират. В нашата държава хората постоянно пътуват. Има маного хора живеещи навън. Те се връщат и като не са имунизирани ще се променя процента на защита.
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България с 3 палатки и 3 хладилника Зил няма как да не е тромава. Лекари няма. Кой ще ги поставя тези ваксини? Много ясно, че ще е бавна. Докато се поставят двете дози ще дойде ред на следващите пристигнали ваксини. На първите получили ваксина може да се загуби част от имунитета. След това ще дойдат новите ваксинирани и всичко ще е като ефекта на доминото.
37
2
 
28
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Нормално, никой не иска да си правят експерименти с него, надявайки се да са измислили ваксина срещу грип. Хората много отзавна са разбрали, че всяко ново лекарство трябва внимателно да се тества. И още повече когато става въпрос за бърникане в РНК и ДНК. Теоретично всичко трябва да е ОК, но грешки стават винаги. Историята познава много непоклатими теории които са се оказали погрешни!
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавна и тромава е. Така си е. Но това е и по технически причини. Първо казаха само лекар може да поставя ваксината. След това казаха който се ваксинира трябва да остане на контрола от 15 м. до 30 мин. да се следи от лекар. След това казаха да не се имунизират алергични хора. Всичко това дава много сигнали на хората. Те започват да се питат: "Амиии, сега ако съм алерегичен и не знам? Ако съм безсимптомен носител и ми вкарат антиген може да се удвои имунният отговор, и да изпитам болки на Ковид."
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То проблема е,че вирусът мутира и докатооооо се ваксинииииираме ще дойде нов щам и хоп, хайде от начало.
34
11
 
5
 
! Отговори
Бавно и мудно ?! преди 3 години
В САЩ за 72 часа са имунизирали 1,5 мил. души , за сравнение в Русия вече за 5 месеца от одобряване на тяхната ваксина Спутник са имунизирали няколко хиляди души .........
33
3
 
13
 
! Отговори
вярно е преди 3 години
До ЩерюТова е мулти-удари в различни посоки,да се ограби населението и се унищожи средната класа,за да натрупа някой капитал,но също и да се вакрат чипове,като така човека се контролира с телефони,чрез сателит,да се следи цялото население или да се разболява и убива,ако богаташите и хората с власт пожелаят това,скоро ще четат и мислите ви,да ви контролират физически,психически,кариерно,дори да говорят през вас и т.н.,т.е. единия процент на света да държат останалите хора в абсолютно робство
32
2
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Как кукловодите притискат хората по света - първо с разработения по тяхна заповед корона-вирус, после и със съмнителните по умисъл им ваксини. Чудовищно! Нека починалите невинни хора да тежат на тяхната съвест...
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дрън-дрън.... че хората никъде не са перфекционисти. Само Варшавския договор беше такъв.
30
4
 
17
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Бавната ваксинация ще даде възможност новините за страничните ефекти на ваксината да се разпространяват по целия свят и така по-малко хора ще искат да се ваксинират с нея и това ше доведе до още по-бавна ваксинация...
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са спряли да еволюират хората, щом се хващат на една лъжа за един външен вирус!Бог е любов и абсолютна свобода.Където е Бог, няма болести.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От хилядолетия хората са лъгани и манипулирани за болести.За това че медицината лекува,за да печелят фармацевтичните компании лекарите и СЗО ,който нямат интерес хората да живееят в любов мир и хармония.Най големият лечител, е самият човек.Божественото в него.
27
3
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мисля че е съвсем нормално.Една измислена "кампания" гонеща икономически и политически цели,с излязъл и родил се в лабораторни условия "вирус" Няма как да са динамични ако беше се появил по съвсем естествен начин нали?-:) Обвиниха Китай запада в началото нали? И сега вече Никой не обвиняват.Забравиха за Китай.-:) А Китай им /ни доказа че са много задружни и се оправиха бързо.А на Европа колко ще е нужно още?
26
3
 
26
 
! Отговори
Мъни Моней преди 3 години
Ако ваксинацията щеше да помогне, болестта беше невиждано свирепа и управляващите бяха загрижени за стадото парите и ресурсите нямаше да имат значение, за 2-3 месеца щяха да ваксинират всички! Тогава икономически и организационни пречки нямаше да се изтъкват. Та всичко е един фарс!
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие ме кефите, да не си мислите че първо ще се намерат толкова тъ.паци и 2-ро че ще стане за 1 месец , ще бъде години , не един а 10 щама ще минат докато мине ваксината, а колко ще е ефективна и колко безопасна тепърва ще се разбира. Но ковид уби здравия разум и демокрацията миналата година
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Така наречените нови щамове са от така наречените ваксини. Змията си хапе опашката.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ти ваксини, като прииждат нови щамове и мутации.