Какво се случва с организма след преболедуване на COVID-19?

Коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето
10 яну 2021 12:12, Елка Василева
104
Какво се случва с организма след преболедуване на COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Болки в мускулите, отпадналост, бъбречна недостатъчност, депресии - ново проучване сочи, че две трети от тежко преболедувалите COVID-19 страдат от последствията му и половин година по-късно.

Коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето – по един или друг начин. Ново проучване показва, че дори онези, които са надвили инфекцията и официално се смятат за здрави, невинаги са добре. Те страдат от болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии - това са най-често срещаните дълготрайни последствия от заразата, пишат учените в авторитетното медицинско списание „Lancet".

Техните данни сочат, че и шест месеца след края на острата фаза от заболяването около две трети от лекуваните в болница пациенти продължават да страдат от последващи симптоми, пише Дойче веле.

„Нашият анализ показва, че след изписването от болницата при повечето пациенти продължават отраженията от заразата с коронавирус, поради което са необходими специални грижи и рехабилитация след изписването, особено за тези, при които инфекцията е протекла тежко“, казва Бин Цао, един от авторите на проучването.

Учените са изследвали 1733 души, изписани между 7 януари и 29 май 2020 година от една болница в Ухан. Хората били със средна възраст 57 години, повечето от тях са имали нужда от обдишване.

Пациентите били изследвани повторно след изписването - между средата на юни и началото на септември миналата година и учените установили, че 76% от тях са имали поне по един остатъчен симптом.

Умора, отпадналост, психически оплаквания

63 на сто казали, че изпитват умора и или мускулна слабост, 26 на сто имали проблеми със съня, а 23 процента страдали от страхове или депресии. Учените установили, че жените по-често страдали от психически оплаквания в сравнение с мъжете.

Освен това лабораторните тестове показали, че 13% от пациентите, чиито бъбреци са функционирали нормално по време на престоя в болницата, при повторното изследване се оказали с нарушени бъбречни функции.

При пациентите, прекарали COVID-19 в особено тежка форма, дори и месеци по-късно били установени нарушени функции на белите дробове и недостатъчно снабдяване на тялото с кислород.

Слабости на проучването

Работата на китайските учени се покрива с резултатите на други досегашни проучвания за дълготрайните последствия от COVID-19. Все пак китайското изследване има и някои слабости. Така например делът на изследваните пациенти с хронични белодробни и сърдечни заболявания е относително малък. А и данните за тези хора почиват не на лекарски прегледи, а на показанията на самите пациенти, чиито преценки понякога са и неточни. Като минус се изтъква и това, че не са били направени изследвания на хора, прекарали заболяването в лека форма.

„Този факт би могъл да изкриви представите за броя на хората, които страдат от дълготрайни последици след заразата с COVID",  казва Йордис Фромхолд, главна лекарка на отделението за заболявания на дихателните пътища в рехабилитационната клиника „Медиан“ в германския град Хайлигендам.

По думите на Фромхолд наред с пациентите, които са прекарали инфекцията почти незабелязано и след това са в отлично състояние, и тежките случаи, на които се е наложило да постъпят в интензивно отделение за обдишване, има и една трета група. „При тях заболяването преминава по-леко, те се задържат само за кратко в болницата и след това имат симптоми за период от един до три месеца.“

Различни остатъчни симптоми

Фромхолд посочва, че най-честите остатъчни симптоми, които тя е забелязала сред своите пациенти, са били наличието на умора и мускулна слабост. Лекарката обаче е имала и пациенти, оплакващи се от неврологични проблеми, болки в ставите и косопад. Всички те изпитвали несигурност – не разбирали какво става с тях.

В клиниката в Хайлигендам в момента се лекуват пациенти на възраст между 30 и 65 години, на които се провежда рехабилитация. Главната лекарка Фромхолд казва, че повечето от тях така и не успяват да се съвземат от инфекцията и да се завърнат обратно в трудовия живот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Който ме става - да мре и Аз да стана Президент!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При малкото мои познати, които изкараха вируса, при всеки беше различно. Двама починаха, десетина го изкараха много тежко, а около 20 го изкараха леко. Сега говорих с един дето уж е излекуван в началото на ноември. Много е зле все още, но друг боледувал леко по същото време е много по-добре, казва, че на 80% вече се е възстановил.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен нямаше никакви последици. Мина и замина преди два месеца.
86
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Като гледам снимката на авторката... сигурно ковида е прекарала :D
85
4
 
5
 
! Отговори
а ве преди 3 години
те са отровени по някакъв начин не е само вируса.Лекарствата са отрова.
84
8
 
3
 
! Отговори
Катирицата на Диана преди 3 години
Силно се е вмирисана катеричката на Дианчето.
83
4
 
3
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
Ти си БЕЗРАБОТНА СКУЧАЕЩА най-обикновена *** или КОКОШКА Курица
82
10
 
11
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Толкова дълга реклама на ковид-ваксина не бях чел !
81
12
 
17
 
! Отговори
Трайно последици преди 3 години
Идват не от вируса, а от загубени работа, много пари и време. Безпаричието води до трайни увреждания на психиката и здравето на хората. Чакам си нобеловата награда за това си откритие.
80
3
 
2
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
До 4 същото се случи и с мен!!!Слава на Кобра 19 извинете Ковид.
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо особено не е този грип освен силна кашлица тъй,че да се разтресат всички вътрешности или както казват разтресе ми се джигера от кашлица,е,на моменти може така да се каже да не може човек да си поеме дъх,но при изградена концентрация на вдишване-издишване се постига регулация на дишането,което при мокра кашлица не е тъй трудно с отделяне на гнойните секрети в началото за народно лечение,но при медикаменти как антибиотик-оспомокс кашлицата става суха и в началото е с затруднение,а след туй не
78
0
 
5
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
До ДианаПише се предвид.
77
4
 
9
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Срещу коронавирус се яде варен щъркел и се взема безлихвен кредит от строго определени финансови институции.
76
2
 
15
 
! Отговори
нема страшно преди 3 години
живота е най смъртоносната болест
75
0
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
- Връща се на работа.
74
6
 
18
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Не спрете да ни "облъчвате" всеки ден по няколко пъти с подобни статии?Дъвчете" едно и също.От стрес имунитетът също пада.
73
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не могат да измислят ваксини и никога няма да действат ваксините на хората, досега нито една ваксина създадена от човека не е имала резултат. Има само няколко ваксини които са изключително прости и са дадени на хората от много години да се правят на деца и от тях има полза, те не са създавани в лаборатории от фарма-компании. А това че тези концерни които разболагат с апаратура и техника щели да направят ваксина е маркетинг, да си продават стоката, никога няма да напрвят ваксина.
72
1
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Гледам фрау Фромхолд пак поправя китайците, нищо че положението у Германия не може да се сравнява изобщо с Поднебесната, които забравиха за този вирус, че и помощи на изолираната и бедстваща Италия пращаха. Между другото, технологиите са в Китай. т.нар. западни брандове произвеждат там най вече заради инженерите.
71
0
 
1
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
Пише се предвид.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не съм съгласна с тебе - продължителността на живота на хората се увеличи страшно много, а и представяш ли си какво щеше да стане сега ако я нямаше медицината".Човешкият живот се удължава и в Африка, и в най-бедните страни и сред дивите племена където няма медицина. Удължаването на човешкия живот не е поради медицината, медицината една болест не може да излекува, една хрема, камо ли човешки животи да удължава, те за богове ли се имат докторите.